Mindset: Zimbardo cáfolja az őt ért vádakat

2018. június 20. 14:48

A szociálpszichológia alapkövéül szolgáló Stanfordi börtönkísérlet hitelességét támadta meg Ben Blum, nemzetközi felbolydulást váltva ki a pszichológia világában. Az őt és kutatását ért vádakra a vizsgálat vezetője, Philip Zimbardo a hazai Mindset Pszichológiának adott nyilatkozatában válaszolt.

2018. június 20. 14:48

Nemrég megtámadták a szociálpszichológia egyik legjelentősebb kutatásának, a stanfordi börtönkísérletnek hitelességét. Ben Blum közel ötven év távlatából igyekezett cáfolni a vizsgálat eredményeit, ezzel új fejezetet nyitva a pszichológia történelmében. A pszichológus társadalom alapjait megrengető vádakra Philip Zimbardo, a börtönkísérlet vezető kutatója most a Mindset Pszichológiának nyilatkozva válaszolt. 

Philip Zimbardo elhíresült vizsgálatában fiatalokat monitoroztak, akiknek – egy véletlenszerű választás alapján – börtönőrök és rabok szerepét kellett eljátszaniuk. A kísérletet azonban kénytelenek voltak a tervezettnél hamarabb befejezni, ugyanis a börtönőrök és a rabok viselkedése is drasztikusan megváltozott. A felügyelők annyira beleélték magukat a szerepbe, hogy kegyetlenül és megalázóan viselkedtek a fogvatartottakkal, akik erre rosszul reagáltak. Végül a helyzet annyira eldurvult, hogy a kísérlet vezetése idő előtt felfüggesztette a kutatást.

Blum cikkében több ponton megtámadta a kísérletet, s állításait hangfelvételekkel igyekezett igazolni. Az őt és kísérletét ért vádakra Philip Zimbardo június 20-án a Mindset Pszichológiának küldött közleményében válaszolt. Tanulmányok összeszedettségét idéző cáfolatában a kutató hat pontban foglalta össze az őt ért vádakat, s fejtette ki azokhoz kapcsolódóan véleményét.

Szisztematikus cáfolat

Zimbardo cáfolta a vádakat, melyek szerint az őröket befolyásolták volna. Blum véleménye szerint a felügyelők utasítást hajtottak végre, mikor kegyetlenek voltak, Zimbardo viszont azt állítja, csak olyan instrukciót adtak, hogy a kísérleti személy képzelje el, miképp viselkedne egy „kemény” börtönőr – nem szabták meg azt, konkrétan mit tegyenek.

Blum feltételezését, mely szerint a vizsgálat egyes résztvevői azért kegyetlenkedtek, hogy a Zimbardo által elképzelt eredményeket hozza a kutatás, a pszichológus szintén cáfolta. Zimbardo részletesen szemlélteti, miket csináltak az őrök, majd hozzáteszi: szerinte „egyértelmű, hogy az ehhez fogható cselekedetek túlmutatnak egy feltételezett szerep eljátszásán, amelyben a »keménykedő őrt« kell alakítani”.

További vádak szerint egy fogvatartott csupán megpróbálta leutánozni az idegösszeomlás tüneteit, lényegében szimulált. A megnevezett esetben Zimbardo és csapata a kísérlet megszakítása mellett döntött, a tervezett idő előtt engedték el a fiút. Az eset kapcsán a kutató kifejti: ő maga is kételkedett a rabot alakító reakciójának őszinteségében, de úgy vélte, mindenképp helyénvalóbb lenne szabadon engedni a fiatalt.

Vádak nem csak a kísérleti személyek kapcsán érték a kísérletvezetőket. Blum érvként hozta fel cikkében, hogy Zimbardo csoportjának egy tagja a nyilvánosság előtt hibásnak és hamisnak bélyegezte a kísérletet. Ennek hátterében a Carlo Prescott nevéhez kötött, A stanfordi börtönkísérlet hazugsága című, 2005-ben publikált írás áll. Zimbardo cáfolata szerint ezt az írást azonban nem Prescott írta, hanem Michael Lazarou forgatókönyvíró, aki azután kezdte őt negatív színben feltüntetni, hogy Zimbardo nem neki adta a kísérlet megfilmesítésének lehetőségét.

További kritikaként a szakmaiságot is beemelték: kritikaként fogalmazták meg, hogy egy brit társaság nem tudta megismételni a kísérletet a BBC műsorában. Zimbardo felhívta a figyelmet: a körülmények nem azonosak a két helyzetben, így nem várhatjuk el ugyanazokat az eredményeket. A szakmaiságot más oldalról is megtámadta Blum: felemlegette, hogy Zimbardóék szándékosan nem szakértők által felülvizsgált folyóiratokban publikálták eredményeiket, így elkerülve a visszautasítást. A kutató ennek kapcsán leírta:  való igaz, hogy számos nem szakmai felületen szerepeltették a kísérlet eredményét – hogy minél több ember megismerhesse azokat –, ám emellett a tudományos folyóiratok világában is megállták helyüket.

Beismert hibák

Zimbardo egyébként magyarországi előadásaiban is többször is elmondta, miben hibázott és mit nem vett észre a börtönkísérlet közben. Saját bevonódását mint börtönigazgató például évek óta revideálja, és hasonló esetekben a vak, azaz a kísérlet célját nem ismerő, külső vezető személy alkalmazását javasolja.

A részletes cáfolat végén Zimbardo zárásként megfogalmazza: továbbra is hiszi, hogy „a stanfordi börtönkísérlet kiérdemelte jogos helyét, hozzájárult ahhoz, hogy a pszichológia jobban megértse az emberi működést és annak teljes dinamikáját”.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2018. június 22. 09:52
Kedves annamanna! Látom, érdekli a téma, de kissé irodalmi és túlburjánzó a képzelete. Továbbá makacsul kihegyezi arra, hogy nem mindenki válik egyformán "állattá". Hét persze. Ilyet senki sem állít, hiszen nem vagyunk egyformák. A baj az, hogy egyáltalán LEHETÜNK ilyenek. Az, hogy nem látjuk, nem tudjuk, mi rejtőzhet a másik emberben, s önmagunkban. Részlet Zimbardo cáfolatából: https://24.hu/kultura/2018/06/20/ime-zimbardo-cafolata-szerinte-kritikusai-naiv-felreertesben-elnek/ "Philip Zimbardo tizenkilenc oldalas hivatalos cáfolata nem tipikus rutinközlemény: bevezetés, hipotézis, érvelés és konklúzió van benne, mint egy tisztességes tudományos szövegben. A professzor hat fő pontban foglalja össze mindazt, amit Blum vádjairól gondol, és ami fontosabb, ami szerinte cáfolja a szerző állításait. Az őrök befolyásolását – ami Blum cikkének fő érve, ehhez prezentálta a hangfelvételt is, amelyben az egyik kísérletvezető eligazítást tart a börtönőr-szerepben lévő résztvevőknek arról, hogy legyenek kemények – Zimbardo végső soron elismeri, szerinte egyértelművé tették a börtönőröknek, hogy meg kell tenniük mindent, hogy a börtönhelyzetet ténylegesen valóságosnak érezzék a fogvatartottak. Ám kiemeli, hogy azt nem adták a szájukba, hogy ehhez milyen módszereket használjanak, azt a börtönőrök maguk találták ki, a rabok között szerveződött zendülés letörése után pedig még kegyetlenebbek lettek. Ehhez kapcsolódik a cáfolat második pontja is, mely kiemeli, hogy a kísérletben bemutatott kegyetlenkedések jóval túlmutattak azon, hogy a börtönőrök megfeleljenek Zimbardo és társai kérésének, hogy tartsák fenn a börtön látszatát: a szándékos és extrém embertelenséget nem indokolta a börtönőröknek adott iránymutatás. Blum cikkében megszólal az egyik egykori börtönőr-résztvevő, és azt állítja, hogy ő gyakorló színészaspiránsként csak szerepet játszott, ugyanakkor Zimbardo rámutat, hogy az, hogy a megszólaló a kísérlet idején nem adott elég ételt a raboknak, vagy saját szórakoztatására megalázta őket, messze túlmutat a kemény őr imidzsén, és szándékos kegyetlenkedésként értelmezhető."
I am being lied to
2018. június 22. 00:10
Ha Z. "azt állítja, hogy egy adott szituáció egyéni értékrendtől függetlenül bárkinek a viselkedését képes megváltoztatni, és bizonyos körülmények között mindenkiből ki lehet hozni a szadista állatot, a hatalmi alá-fölérendeltség mindenki lelkét megmérgezi.", ebben igaza van. Ez általában igaz. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy mindenki teljesen egyformán reagál. A mérgezettség foka és megnyilvánulása nagyon különböző.
Fizikusss
2018. június 20. 20:31
Javasolt olvasmány: Alan Sokal – Jean Bricmont: Intellektuális imposztorok
Fizikusss
2018. június 20. 20:27
Reprodukálatlan, nem vak, nem független, befolyásolástól nem mentes vizsgálat semmit sem ért. A pszichologiai tanulmányok jelentős része tartok tőle, hasonlóan keszült. Most felháborítót írok: “nem százas” öngyógyítasban reménykedő emberek hasonlóan “ nem százasokkal” foglalkoznak. Persze nem általánosítok, sok értékes területe, és művelője is van a pszichológiának. Szociálpszichologiát is lehet korrekten művelni. Fontos pl. a halalos betegségben szenvedők, tragádiát elszenvedők pszichés támogatása, gyermek pszihológia, stb. Sajnos a búza között sok az ocsú. Sokkal kritikusabbnak kell lenni, hogy a pszichológia, mint tudomány ne váljon komolytalanná. Ne járjon úgy, mint a filozófia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!