Közlemény

2018. június 14. 20:21

Újabb merénylet a tudomány függetlensége ellen, Széchenyi István foroghat a sírjában.

2018. június 14. 20:21
LMP

„LMP: Újabb merénylet a tudomány függetlensége ellen, Széchenyi István foroghat a sírjában.

A Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásának államosításával az Orbán-kormány újabb lépést tesz a teljes állami kontroll felé: a gazdaság, az agrárium és a kultúra igába hajtása után most a tudomány jön. Az LMP kiáll az MTA, a tudomány és a kutatások függetlensége mellett és követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt a tervét.

Ha nem lenne elég, hogy az idei költésvetés legnagyobb vesztese az oktatás, hiszen reálértéken kevesebb pénzt szán e területre a kormány, Orbán Viktor ezt a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenülésével is megfejeli. Nem lehet másképp értelmezni azt, hogy az MTA szakmai döntései helyett a jövőben a Palkovics-féle innovációs minisztérium döntene a kutatásokról, nyilvánvalóan politikai alapon. A kormány ezzel az elvonással azokat a független tudósokat bünteti, akik az elmúlt években feketén-fehéren kimutatták, hogy Magyarország rossz irányba tart, gazdasága fenntarthatatlan, társadalma pedig szétszakad.

Az LMP meggyőződése, hogy Magyarország sikerességének útja a kiváló oktatáson és a magas hozzáadott értékű munkahelyeken keresztül vezet. Nem kivonni kell a pénzt az oktatásból, innovációból, kutatás-fejlesztésből, hanem növelni. Ebben a munkában az egyetemek, kutatóintézetek és az MTA a legfontosabb partnerek, nem pedig ellenségek.”

MTI-OS

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik