Freund Tamás kilépett a Professzorok Batthyány Köréből

2018. június 29. 19:11

Egy szintén nagy tekintélyű tudóstársával együtt bejelentette, hogy kilép a szervezetből.

2018. június 29. 19:11

A polgári-konzervatív oldalt képviselő tudósok Professzorok Batthyány Körén belül éles megosztottság alakult ki az Akadémia finanszírozásának tervezett átszabása miatt. Lovász László elnök és az MTA vezetése ezekben a napokban is tárgyal Palkovics Lászlóval – írja az Index.

A Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor kémikus kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, a tudomány autonómiáját féltő tudósokról pedig azt írta, hogy „Nálunk a bizalmatlan szabadságharcosok utcára mennek szabadon választott té­máik védelmében, mégis előszeretettel csüngenének a megvetett állam csecsein”.

Nagyrészt emiatt tört ki az a konfliktus a Professzorok Batthyány Körében, ami miatt Freund Tamás egy szintén nagy tekintélyű tudóstársával együtt bejelentette, hogy kilép a szervezetből. Freund Tamás megerősítette a kilépését.

„Én egyáltalán nem értettem egyet Náray-Szabó elnök úr publicisztikájában foglaltakkal. Olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az Akadémia finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már nem kívántam tovább tag maradni” – mondta Freund Tamás. „A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között”– tette hozzá a Széchenyi-díjas neurobiológus.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. július 01. 06:29
Freund professzor FONTOS SZEMÉLYISÉG, de: azért nem ANNYIRA. Tehát NEM(!) TÚLOZANDÓ EL AZ Ő FONTOSSÁGA, hisz' azért nem Ő minden hazai ügyek alfája és ómegája. Mindez vonatkozik a Professzorok Batthyány-körére is, amely nem sokkal több, mint okos emberek baráti asztaltársasága. Szerencsére mindezt--a fentieket--az illető, és az illetőK IS(!!!) TUDJÁK ÖNMAGUKRÓL, úgyhogy nem érdemes rajta már túlsokat rúgózni.....Nyilván kapnak pénzt, nem is keveset, de nem mindenféle "genderbaromságra" és egyéb faszveréskutatásra....
Kanóc
2018. június 30. 12:27
Nem eszik olyan forrón. Az Indexnek nyilatkozni viszont kár volt.
Palepoli
2018. június 30. 08:27
A genderkutatások és hasonlók állami támogatását, pénzelésének megszüntetésével 100%-ban egyetértek, sőt, ezt elvárom és követelem. Igenis avatkozzon be az állam itt, ne adjon pénzt ezekre. Ettől még kutathatja, aki akarja, az egész téma amúgy is olyan szövegelés, amihez nem kellenek eszközök (műszerek, laboratóriumok).
Babivadász
2018. június 30. 05:53
"Náray-Szabó Gábor kémikus kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, " „Nálunk a bizalmatlan szabadságharcosok utcára mennek szabadon választott té­máik védelmében, mégis előszeretettel csüngenének a megvetett állam csecsein”. Ez tényleg felháborító nyilatkozat. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy Freund Tamás otthagyta ezt a gerinctelen társaságot és remélem, hogy minnél többen követik a példáját. A kormány nem csinálhat azt amit akar. A kormánynak nincs pénze. A kormány az adófizetők pénzéből osztogat (fosztogat) . Nemcsak fideszesek adóznak. Az ország lakosságának többsége nem fideszes! Náray-Szabó Gábor 75 éves nagytekintélyü tudós ember. Ennyi idősen már elvárható a félelem nélküli gerinces kiállás , nemcsak maga, hanem a kollégái védelmében is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!