Egy tisztességes, értékelvű lapot szerettem volna csinálni

2018. június 06. 21:29

Orbánnak és Simicskának is van mit köszönni. Interjú.

2018. június 06. 21:29
Borókai Gábor

„Orbánra vagy Simicskára haragszik jobban?

Mindig a jót keresem, nem a rosszat. Mindkettőnek van mit köszönni. Egyik létrehozta, a másik működtette a lapot.

Kivégezték a Heti Választ. Azt a lapot, melyet kezdettől ön főszerkesztett. Ez csak megér egy haragszomot.

Nem kezdetektől, csak 2006-tól. A kivégzés meg bombasztikus kifejezés. Hogy most bajban vagyunk, nem kétszereplős játék.

Orbán vagy Simicska tehet inkább a Heti Válasz haláláról?

Mondhatjuk azt, hogy a tulajdonos váratlanul megvonta a finanszírozást. És mondhatjuk azt is, hogy a politika azt üzeni az üzleti világnak, hogy a Heti Válaszban hirdetni, pláne azt megvásárolni nem éppen javallt cselekedet.

Mert a végén még mellékhatások lépnek fel adott üzletember egyéb vállalkozásaiban?

Én ilyet nem állítok.

Pedig immár tán tét nélkül lehetne őszinte.

Nem a képzelgések mezején sétálok, inkább azt javaslom az üzletembereknek, hogy vessenek egy pillantást a lap eredményeire.

A Heti Válasz példányszáma a 2015. február hatodikai G-nap, Orbán és Simicska szakítása óta húsz százalékkal esett.

És még így is a legnépszerűbb jobboldali, konzervatív nyomtatott médium. Miközben sajnos a hirdetési bevételünk nyolcvankét százalékkal esett vissza.

Vagyis a NER lényegében kitiltotta a hirdetéseket a Heti Válaszból. A Fidesz létrehozta a lapot, a Fidesz megszüntette a lapot, ámen.

Ez is egy értelmezés.

Meg az is hogy, hogy a G-nap előtt jóval a súlyán fölül kapott állam irányította hirdetési pénzt a Heti Válasz.

Van igazság abban, hogy kedvezményezett helyzetben voltunk, de annyira azért nem, ami ekkora visszaesést indokolna. Köztudott, hogy a politikának erős eszköztára van befolyásolni az üzleti teret, azon belül is a médiát.

(...)

A Heti Válasz sok éve Simicska Lajos tulajdonostól függ.

De vele megállapodtunk, hogy nem szól bele a tartalomba. Sokkal inkább befolyásolta a cikkeinket az, hogy a kormányoldal blokádot hirdetett ellenünk: nem adhatott interjút nekünk se kormánypolitikus, se közszolga, sőt, még kulturális intézmény vezetője sem.

Vajon, ha a szerkesztőség átment volna Orbán alá, kormányszócsővé válik a Heti Válasz?

Hipotetikus kérdés, nincs rá válaszom.

Viszont azzal, hogy maradtak a Simicska-birodalomban, Orbánnál feketeseggűek lettek.

A történtekből akár ez is kiolvasható.

Ma kivel van a Heti Válasz?

Épp egy hónapja beszélt arról Balog Zoltán, hogy jó lenne egy olyan sajtó, melyben se nem gyűlölik, se nem imádják a kormányt, én pedig azt gondoltam: éljen, ez pont a Heti Válasz! A konzervatív világ részeként tekintünk magunkra: értékelvűek vagyunk, a szerkesztőségben négy-ötgyerekes anyák, apák dolgoznak, a családmodell, a gondolkodás nálunk polgári volt és polgári is marad.

Nem az értékeket kérdem. Hanem azt, melyik törzshöz tartozik a Heti Válasz? Kihez lojális? Kivel van? Orbánnal vagy nem Orbánnal? Ez a Nemzeti Együttműködés Rendszerének alapkérdése.

Én csak egy tisztességes, értékelvű lapot szerettem volna csinálni.”

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2018. június 09. 14:23
Egy tisztességes, értékelvű lapot szerettem volna csinálni" be szép...ez kb olyan álszent, avas mondás, mint Lendvai Ildikótól a "nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani."
formaegy
2018. június 08. 08:08
Akkor röviden. Simicska nem finanszírozza tovább a lapot, de Orbán a hibás. Milyen jó kis újabb Simicska húzás. Kérdezd meg a MN Magyar Hangját, hogyan tudnak "Simicska" nélkül tovább működni?! Csak úgy halkan megkérdezném tőled, hogy ha téged valaki gyaláz, geciz stb. annak vennéd a lapját? Pumpolnál bele pénzt? Tudod, ez az újabb Simicska húzás nagyon átlátszó! Szánalom!
duzur
2018. június 08. 07:51
Egy általános megjegyzés: Családos emberektöl harcias elvhüséget elvárni, könnyü, csak kitartani mellette, nehéz. Mert az sokszor a család iránti felelösséget teszi kockára. Tudom persze, hogy az elv-csárdás (kettö jobbra, kettö balra) se mindig sikeres, de az ügyeseknek azért elnézik...
antioxi
2018. június 07. 13:04
Következik a bal-liberális Hír Tv kukába küldése Kálmán Szolgálva, Csintalan geci szélkakas Sándorral és a többi liberális bőrbe bújt zsidóval. Törvényszerűen be fog következni, nem kell sokat várni rá, remélhetőleg. Simicska G. pedig örülhet, hogy ennyivel megússza - ha egyáltalán. ps: "Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fogunk venni"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!