Minority SafePack: a Kárpát-medencében írták alá a legtöbben kezdeményezést

2018. április 22. 10:31

Összesen 1,32 millió ember írta alá a kezdeményezést, ebből 643 791 aláírás érkezett Magyarországról.

2018. április 22. 10:31

A legtöbben a Kárpát-medencében írták alá a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést, de összesen 11 európai ország csatlakozott az ügyhöz – mondta Csáky Csongor, Rákóczi Szövetség főtitkára vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán.

A főtitkár emlékeztetett, 1,32 millió ember írta alá a kezdeményezést, ebből mintegy 900 ezer aláírás érkezett Magyarországról és a Kárpát-medence országaiból. A maradék támogató aláírás más európai államokból, például Spanyolországból, Litvániából, Dániából és Bulgáriából érkezett. 

Hozzátette, az ügy „történelmi sikeréből" az látszik, más közösségeknek is fontos volt az őshonos kisebbségek védelme. 

Magyarországon 643 791 ember írta alá a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – közölte az aláírásgyűjtést Magyarországon szervező Rákóczi Szövetség főtitkára szerdán Budapesten, miután az aláírásokat átadták a Nemzeti Választási Irodának.

Csáky Csongor elmondta: 385 623 aláírás érkezett papíron, 258 168 pedig elektronikus formában.

A főtitkár kiemelte: Magyarország össznemzeti ügyként kezelte a kezdeményezést, az aláírásgyűjtésben részt vettek az egyházak, valamennyi frakcióval rendelkező párt, a települési önkormányzatok és az egyetemisták, valamint sok jóérzésű magyar ember.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. április 23. 10:00
Szerintem lesz kisebbség védelem, ha Magyarországon a cigányoknak annyi általános, közép és felsőfokú iskolájuk lesz, mint a romániai magyaroknak. A spanyolországi meg az ukrajnai kisebbségek is alig várják, hogy valaki megvédje őket a spanyol és ukrán hatalomtól.
strkbwv
2018. április 22. 14:50
Mi magyarok összetudunk fogni amikor kell. Van még életösztönünk. Amikor baj van, mindig "ki tudunk termelni" olyan kivételes embert, aki kenterbe veri a nagyobb hatalmak vezetőit.
Mich
2018. április 22. 14:37
Ez jól mutatja kik/hol viselik szívükön ezt a kérdést.
gross
2018. április 22. 11:34
A konkrét javaslatokról eddig nem igazán esett szó. Bemásolom korábbról: A javaslatok mintegy fele nem lehet problémás, de szerintem a 4-es tovább bonyolítana egy eleve bonyolult rendszert és politikai gondok lehetnek (uniós hatáskörök). A 9-esről nem világos számomra, hogy nem gyengítené-e feleslegesen a versenyjogot. A 7-eset nem értem. A 6-os és 8-as tartalomtól függen nagyon nagy politikai konfliktusokkal járhat - ebben az esetben esélytelen. 1. EU-Recommendation for the protection and promotion of cultural and linguistic diversity 2. Funding programmes for small linguistic communities, 3. The creation of a Language Diversity Centre 4. The objectives of EU’s regional development funds to include the protection of national minorities and the promotion of cultural and linguistic diversity 5. Research about the added value of minorities to our societies and Europe 6. Approximating equality for stateless minorities e.g. Roma 7. A single European copyright law, so that services and broadcast can be enjoyed in the mother tongue 8. Freedom of service and reception of audio-visual content in the minority regions 9. Block exemption of regional (state) support for minority culture, media and cultural heritage conservation.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!