A sportolók sikerei a nemzeti öntudathoz is hozzájárulnak – Gyurta Dániel a Mandinernek

2018. április 06. 07:56

Az élsport nem csak néhány kiemelt sportoló önző játéka – vallja a nemrég visszavonult Gyurta Dániel. Az olimpiai bajnok úszó a Mandinernek elmondta: kitartás, alázat és türelem kell ahhoz, hogy valaki hozzá hasonlóan a csúcsra jusson. Gyurta beszélt az erősségeiről, az utódairól és a visszavonulása utáni időkről. Interjúnk.

2018. április 06. 07:56
Partos Bence

Írta, hogy a magyar úszás számíthat Gyurta Dánielre: milyen keretek között képzeli el a jövőjét? Mi jön a visszavonulás után? 

A Magyar Úszószövetségben elnökségi tag vagyok és a frissen alakult Olimpiai Bajnokok Testülete is az úszás és az úszók szolgálatáról szól. Az biztos, hogy már most bőven lesznek feladatok.

Mire a legbüszkébb a pályafutása alatt? 

Mindent elértem, amit gyerekként megálmodtam. Azt tudom mondani, hogy

ennél kerekebb nem lehet egy karrier. 

Nyertem világcsúccsal olimpiát, voltam három alkalommal világbajnok, van két Európa bajnoki címem és hat teljes éven át nem tudtak legyőzni. 

Ennyi siker mellett mire tanította meg az úszás?  

Hasonlóan a legtöbb élsporthoz, az úszás is megköveteli a kitartást, a legnagyobb alázatot és a türelmet. Türelmet ahhoz, hogy akkor is tovább csináld, amikor az elvégzett kőkemény munkának nem jön ki az eredménye. 

Szóval kitartás, alázat és türelem. Önnek mi volt a legnagyobb erőssége az úszásban? 

Szerencsés voltam, mert a versenyhelyzet még többet hozott ki belőlem. A drukk másnak gátlásokat szül, rám pozitívan hatott. Így amikor kivonultunk a rajtkőhöz, én akkor voltam fejben a legerősebb.  

Ha most visszatekint a pályafutására, mit gondol, milyen személyiségnek, milyen embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki önhöz hasonlóan a csúcsra jusson? A rengeteg munka és akaraterő mellett mi kell még? Kozma Dominik egy korábbi interjúnkban például azt mondta, hogy az úszáshoz kicsit őrültnek is kell lenni. 

Kinek mi. Én az alázatot, természetesen az akaraterőt és a monotónia tűrést emelném ki. Napi öt órát a csempét nézni és róni a kilométereket egyedül, ezt megköveteli. 

Miért nem működött az új edzővel? 

Az a kár, hogy nem hamarabb találkoztunk és nem volt elég időnk együtt dolgozni. De szerencsés vagyok, mert előtte is nagyszerű edzőim voltak. Nagy József kiváló edző, a módszereivel nagyon egyetértettem, most sem csinálnék semmit másképp. 

Hogyan került ahhoz az edzőtrióhoz, akivel lényeglben egész életében dolgozott? 

1999-ben a Komjádi uszodában kezdtük a közös munkát. Ott, ahol múlt kedden az utolsó „hivatalos” ötven métert leúsztam. Ezt követően sokszor akartak szétválasztani minket, de a hűség nekem fontosabb volt. 

Mit gondol az utódjairól, a jövő magyar úszógenerációjáról? Biztosítva van az utánpótlás? 

Milák Kristóf  személyében például nagy reménysége van a magyar úszásnak a nemzetközi pillangóúszás mezőnyében. Remélem, hogy neki ez a várakozás nem teher lesz. De teljesség igénye nélkül említhetem Késely Ajnát vagy Kós Hubertet is. Másrészt nagyon várom, hogy egy-két ígéretes mellúszó feltűnjön a hazai mezőnyben. Drukkolok, hogy legyen, aki túlszárnyalja a 2:07.23-at, ami az én személyes legjobbam. 

Mit kell tennie ahhoz a szövetségnek, hogy mindig legyenek olyan csillagjaink, mint Gyurta Dániel?

Úgy érzem a szövetség dr. Wladár Sándor vezetésével most nagyon jó úton halad. Szerintem megvan az összhang, és az úszók is azt érezhetik, hogy értük van a szövetség. De ahhoz, hogy négyévente az olimpián a földkerekség legjobbjai között legyenek sportolóink egy olyan sportágban, ami az egész világon népszerű, a szövetség kevés. A sikeres úszósporthoz minden részletnek a helyén kell lennie, minden támogatás meg kell, hogy legyen. 

Mit gondol, mit ad az úszósport a magyar társadalomnak? Miért érdemes ilyen rengeteg pénzt költeni az élsportra? 

Az élsport nem csak néhány kiemelt sportoló önző játéka. A sportolók sikerei a nemzeti öntudathoz is hozzájárulnak, amit én személy szerint fontosnak érzek. Egy olimpiai aranynak egységesen örül az ország, és szeretünk magyar sikereknek drukkolni itthon is. Emellett nemzetközi hírünket, megítélésünket is erősíti, hogy kis országként a top 10-ben vagyunk az olimpiai éremtáblán. Nem utolsósorban a sportoló minta: a sport szeretetét, az egészséges életmódot hirdeti és próbálunk „divatot” teremteni ezeknek.

A fiatal generációk nevelésében a sportnak – és közte az élsportnak – nagy szerepe van.

Az úszás ráadásul a legtöbb embernek szinte kötelezően megtanult sport, amihez nem kell sok minden, csak egy úszónadrág vagy úszódressz. Emellett hála égnek sikersportág, így még könnyebben belopja magát az emberek szívébe. Hiszek abban, hogy néhány rangos nemzetközi esemény, ahol ismét szurkolhatunk magyaroknak például a Duna Arénában, sok pluszt adhat az embereknek, a nemzetnek.

Írja meg egy szóban, mit jelentett és jelent önnek az úszás! 

Mindent! 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. január 01. 22:28
A kormánypártok nem reagálnak a magyar társadalom problémáira" nem véletlen, hogy libsik jobban kedvelik a Spinoza házat, mint a stadionokat...
Marula
2019. január 01. 22:28
És miért hagyta abba? Mit fog csinálni? Erről egy szó sem esik.
hátakkor
2019. január 01. 22:28
Csepelnek jót tenne egy olimpia. Van terület, víz. Mindenhez közel van. A momentumosok meg lépnek vissza - majdnem - mindenkinek. Nem lépik meg az 1%-ot nemhogy a diàkhiteleiket nem vègtörlesztik, de az àllami tàmogatàst is vissza kell fizessék. FeGyőr Európa embere valamilyen szavazàson. Iszlamistaként tört be szerkesztőségbe fenyegetőzni. Ennyi volt a mutatvànyuk.
hajjaj
2019. január 01. 22:28
Szép volt Dani! Köszönjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!