„Rossz helyen jár” – egy szemtanú Vona Gábor erdélyi turnéjáról

2018. március 04. 17:21

Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen próbálta megszólítani a magyar választókat Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Az interneten keringő felvételek tanúsága szerint mérsékelt sikerrel. Marosvásárhelyről Zsigmond Imola székely-magyar aktivistát, az események egyik résztvevőjét kérdeztük.

2018. március 04. 17:21
Szalma György

Miért ment ki Vona Gábor kampányrendezvényére?

Nem mondhatom, hogy éppen Vona Gábor miatt mentem ki, de éppen arra sétáltam, arra volt dolgom, amikor megláttam, hogy jó pár ember összegyűlt körülötte, akkor úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy feltegyek neki néhány kérdést. Nagyjából 30-40 ember volt jelen, de több volt a médiamunkás, mint a civil érdeklődő. Én 40 embert saccolok, és persze a csendőrség körülötte, de a legtöbb jelenlévő valamelyik sajtót képviselte. Az egyik újságíró megkérdezte tőlem, hogy melyik médiát követem, mert ő biztos benne, hogy csak az M1-et. Én elmondtam, hogy lehetőleg mindegyiket, az Atv-től, a Hír-tv át mindent, és engem nem befolyásol a média, én a saját meggyőződésemet a tapasztalataim szerint alakítom.

Milyen volt Vona fogadtatása?

Az emberek jórészt kérdőre vonták, hogy miért adta el magát, hogy mit keres most Erdélyben? Én, a magam részéről azt kérdeztem tőle, hogy miért kelti a feszültséget Erdélyben? Szerintem jelenlétével csak provokálja a magyarokat, a kint lévők szinte kivétel nélkül ellene voltak, illetve fel akarták világosítani, hogy rossz úton és helyen jár. Két helyi szimpatizánsa volt mellette, és a saját emberei, akik vele érkeztek. Megkérdeztem tőle azt is, hogy ugyebár a nagyszüleinktől törvénytelenül vették el a magyar állampolgárságot, a határt a fejük fölött emelték át, a mi generációnak pedig alig várta, hogy visszakapjuk. Csak a Fidesz, csak ők voltak azok, akik hajlandók voltak arra, hogy a magyar nemzetért harcoljanak ebben az ügyben is. Megkérdeztem, hogy tudja, hogy Gyurcsány pártja ellenezte a határon túli magyarok könnyített honosítását, a mai napig ellenzi? Ha ők társulnak Gyurcsányékkal, akkor mi lesz az én magyar állampolgárságommal, amit nagy nehezen visszakaptam, amire büszke vagyok. A Színház tér előtt zajlott az egész esemény, a nagyjából fél órás beszélgetés alatt szerintem ő is elcsodálkozott, talán el is gondolkodott azon, hogy miért gondolkodnak így a helyi magyarok. Nem volt felkészülve arra, hogy az erdélyi emberek ennyire naprakészek az anyaország politikai ügyeiben. Volt bátorságunk konkrét kérdéseket feltenni, neki nem volt bátorsága konkrétan válaszolni. Meglátásom szerint Vona nagyon megbánta, hogy eljött Marosvásárhelyre.

Kudarc volt Vona számára ez a kampányrendezvény?

Nagy kudarc, szerintem ő maga sem számított ekkora kudarcra. Nem erre a fogadtatásra várt.

Mit gondol a Vona politikai „pálfordulásáról”? Ennek köze lehetett ahhoz, hogy nem látták szívesen Marosvásárhelyen?

A korábbi években a Jobbik a Gyurcsány pártja ellen volt, most mégis Gyurcsánnyal szövetkeznek. Mi ez a 180 fokos fordulat? Éppen ezért volt feltéve neki a kérdés azt illetően, hogy miért jött Erdélybe. Ez volt a legkülönösebb az egész beszélgetésben. Nem jellemző az erdélyi magyarokra, az erdélyi emberekre, hogy így fogadjanak bárkit is. Mindig is nyílt szívvel vártuk a vendégeket, de ez a kérdésfeltevés is azt jelzi, hogy betelt az erdélyi embernél a pohár. Az a helyzet, hogy a mostani ellenzék nagyon kiviselte magát határon túl, de a többiekben legalább van egy annyi jó érzés, hogy belátják, hogy nekik itt nincs mit keresni, az erdélyieket nem lehet bolondítani. Az erdélyi magyarság sok mindenen átment, a mai napig sok nehézségen megyünk keresztül, de minket már nem lehet félrevezetni, nem lehet megvásárolni. A megalakulása óta figyelem a Jobbik tevékenységét. Korábban, tíz éve vagy talán még több, voltak a pártnak olyan nézetei, amelyekkel egyetértettem, de a radikális elemeket korábban is elutasítottam, nem tartottam normálisnak és európainak. Mára már semmi nem maradt a közös gondolatokból.

A Jobbik korábban is próbálkozott Erdélyben. Korábban is voltak tüntetések ellene, azonban most mintha a korábbiakhoz képest is rosszabb lenne a fogadtatása.

2014-ben Tusványoson még nagy tömeg hallgatta a beszédét, talán sokan kedvelték is. Most pedig megkérdeztem Vonától, hogy az a két személy, aki mellette van, az neki elégséges Erdély szinten, Marosvásárhely szinten? Ezt várta? Bár csak hallomásból értesültem róla, de Székelyudvarhelyen zárt teremben rendezték meg a rendezvényét, nem volt utca fórum. A fogadtatás azt jelzi, hogy Székelyföldön úgy érzik hátat fordított a nemzetnek. Azt is megkérdeztem, hogy miért csak kampányolni jár ide? Én, a gyermekemet a római katolikus líceumba járatom, sokat harcoltam a líceum létéért, a falig elmentem, részt vettem a tárgyalásokon. Ő, mint politikus, miért nem hallatta a hangját ez ügyben, hogy ezt a magyar iskolát meg kell védeni. Miért csak a kampányban lettünk nekik fontosak? Erre, az volt a válasza, hogy ők ellenzékben vannak és nem tudnak nyilvánosan ilyen dolgokról beszélni.

Mit gondol a Jobbik szolnoki elnökének azon kijelentéséhez, hogy az erdélyi magyarok egy maréknyi üveggyöngyön megvásárolhatóak, hogy köreikben nagyobb mértékű az elhülyülés, mint a magyarországi magyarok esetében? Ennek volt visszhangja Erdélyben?

Ezt inkább nem véleményezem, amit az a politikus mondott, azt a zéróval tekintem egyenértékűnek, az ilyen politikust nem a magyar nemzetet képviseli. A magyar nemzetet az képviseli, aki az erdélyiek, vagy bármelyik elszakított terület magyarságát egyenrangúan kezeli, nem alázza meg, nem minősíti.

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terminatrix
2018. március 05. 19:20
Egy aprócska hiba, de lényeges, Vona sosem volt Tusványoson, az EMI táborral keveri a hölgy
kgyula
2018. március 05. 11:00
"A korábbi években a Jobbik a Gyurcsány pártja ellen volt, most mégis Gyurcsánnyal szövetkeznek. Mi ez a 180 fokos fordulat?" Ha nem érted, mert külföldön élsz (egyébiránt nem is kell értened), miért akarsz szavazattal belepofázni a magyarországi dolgokba?
Mindjárt
2018. március 05. 08:49
Azon csodálkozom, hogy nem jutott több fizetett provokátorra abból a rengeteg pénzből amit a fidesz maffia lop a magyar emberektől. Nem találtak elég helyi prolit aki hajlandók volt pénzért mocskolni Vonát. Legközelebb a fidesz maffia buszozza oda is a fizetett provokátorait és ne kényszerüljön helyi románokat lefizetni Vona mocskolására. A birkamenetet lehetne kivezényelni, felcsúti buszokkal minden jobbikos rendezvényre.
catalina9
2018. március 05. 07:43
talán el is gondolkodott azon, hogy miért gondolkodnak így a helyi magyarok. Nem volt felkészülve arra, hogy az erdélyi emberek ennyire naprakészek az anyaország politikai ügyeiben. hát a Jobbik felkészítette őket: Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke : "....Az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt" — írta Szotyori, majd hozzátette: kezdem azt hinni – bármennyire is keserű kimondani – hogy nem érdemelték meg a kettős állampolgárságot. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság." .... ....maguk odaát nem szent tehenek, akiket nem lehet kritizálni, hanem sajnos egy elbutulásra fokozottan hajlamos massza. Tisztelet a kivételnek.....”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!