Őrizetbe vették Zuschlag Jánost

2018. február 01. 08:51

Kamupártokat akart indítani az állami támogatás miatt, felsült vele.

2018. február 01. 08:51

Csütörtök reggel adott hírt arról a Kiskunhír, hogy ismét őrizetbe vehették Zuschlag János volt szocialista politikust. A vád ezúttal tiltott adatszerzés, azonban a gyanúsítottak neveit a hatóságok még nem hozták nyilvánosságra – a Kiskunhír és a 24.hu információi szerint viszont Zuschlag János is a vádlottak között van. Ezzel Zuschlag nem először kerülhet börtönbe: bűnszervezetben elkövetett csalásért hat és fél évet ült, és nem is olyan régen, 2013-ban szabadult onnan.

Kamupártokkal trükköztek volna

A gyanú szerint a bűnszövetség (melynek Zuschlag is a tagja volt) az áprilisi országgyűlési választáson négy olyan pártot akart indítani, amely illegálisan megszerzett adatokkal állított volna jelölteket, és magas támogatást kapott volna az állami költségvetésből. 

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak több embert is megkerestek, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezniük. A választásra jogosult személyek adatait az elkövetők illegális úton szerezték meg. Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem kilencezer választópolgár adatait szerezte meg, és ebben a cég egyik alkalmazottja is segítette. 

Megpróbálták kicsalni a választók adatait

Mivel a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven fel kell tüntetni a személyi számot is, de a megszerzett adatok ezeket nem tartalmazták, különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres nőkkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket és megpróbálták kicsalni adataikat. 

A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig – köztük a telefonon adatot szerző nőket is – bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki. A NAV nyomozói a megszerzett adatbázist is lefoglalták. 

A társadalomra veszélyes

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta az ügyben. 

Azt írták, az ügyészség azért kezdeményezi a két gyanúsított előzetes letartóztatását, mert a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így az eljárási cselekményeknél a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója.

(Fotó: MTI)

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2018. február 02. 02:09
egy darab ex-szoci a nagy elszámoltatás eredménye...ja bocs cusit még a szocik rámolták be.....budai gyuszi segiccsééééé!
Bell & Sebastian
2018. február 01. 19:18
Megint? Pedig aszittem, retro.
írmag
2018. február 01. 17:05
Vádalkut kell neki felajánlani - ilyen sóher pénzezés helyett - simán rávall a diplomadolgozat nélkülire, minden adata és minden oka is megvan hozzá. Jönne a magyar politikai béke rögvest.
koronaszepe
2018. február 01. 12:19
Szerencsétlen balfasz, azt hitte, hogy szabadkártyát kapott örök időkre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!