Horthy-mise ellen tiltakozik a baloldal

2018. január 24. 19:33

Boross Péter és Lezsák Sándor is részt vesz azon a Horthy Miklósért tartandó misén, melyet a szombati holokauszt-emléknapra időzítettek a szervezők.

2018. január 24. 19:33

Horthy Miklósért tartanak misét január 27-én a budapesti Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban, ugyanakkor a szombati napon lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulója, így a holokauszt emléknapja is.

A mise – melyen többek között részt vesz Lezsák Sándor parlamenti alelnök, és Boross Péter volt miniszterelnök is – időzítése és tartalma nagy port kavart, az MSZP pedig az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül közleményben tiltakozik a megemlékezés ellen. A pártok közül még a DK is megszólalt a mise ügyében, ők közleményükben azt írták, nem is kívánják kommentálni az eseményt.

Az MSZP közleményt jegyző Kunhalmi Ágnes és Harangozó Tamás írásában „szégyenletesnek” nevezte a misét és annak időzítését, miután a zsidótörvényeket Magyarországon Horthy kormányzása alatt fogadták el. Az MSZP emlékeztet: Horthy Teleki Pálnak írt levelében magát „antiszemitának” nevezte, aki „zsidókkal sosem érintkezett”.

A volt magyar kormányzót az MSZP olyan személyként jellemezte, akit „leginkább csak megvetni és szánni kellene”. A közlemény szerint a holokauszt áldozatainak megcsúfolása, hogy „a Fidesz prominens tagjai éppen a holokauszt emléknapján éltetik Horthyt”. A szocialisták szerint ez a Fidesz szélsőjobbra sodródásának jele.

Az ATV időközben megkereste a misén részt vevő közéleti szereplőket. Lezsák Sándor közölte: ott lesz és fel is szólal a január 27-i misén. 

Boross Péter sem mondta le a szereplést, ugyanakkor ő úgy nyilatkozott, „mérhetetlenül zavarja” az időzítés. Közölte, amikor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Belvárosi Csoportja négy hónappal ezelőtt felkérte, még nem jutott eszébe a holokauszt-emléknap, ezért valószínűleg elmegy a misére, és beszédet is mond. Hozzátette: a misén azzal fogja kezdeni felszólalását, hogy megemlékezik az 1944-es német megszállásról, a zsidók elhurcolásáról és a holokauszt áldozatairól. Ezután az exminiszterelnök Horthy a zsidók deportálását leállító döntéséről fog szót ejteni.

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kitalátor
2018. január 25. 15:09
Tud valaki arra példát, hogy a reformátusok, a katolikusok, az ortodoxok, az evangélikusok mikor szóltak bele, hogy mikor kiért imádkoznak a zsinagógában?
Tatulus
2018. január 25. 12:14
Boros egy álszent szarláda! Megalkuvó, szavakban nagy duma, tettekben nulla - minisztersége alatt a komcsik fő menedéke volt a közigazgatás!
antioxi
2018. január 25. 10:50
Horthy Miklós egy "zsidó-országot" vezetett - mondta ezt Adolf Hitler.
gonterl
2018. január 25. 09:41
Hazánkat az elmúlt évszázadban két súlyos csapás érte. Mindkettő a világháborúkkal kapcsolatos, nevezetesen azzal, hogy a vesztes oldalon álltunk. Az első esetben a megcsonkított országot kellett talpra állítani, a második esetben a legyőzött országot kellett életre kelteni. A talpra állítást Horthy Miklós, az életre keltést Rákosi Mátyás végezte el. Ezért én mindkettőjüket az ország fontos vezetőjének tekintem azzal együtt, hogy tevékenységük során, az akadályozóknak látottakat félreállították.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!