Ukrán oktatási miniszter: Nem zárjuk be a nemzetiségi nyelvű iskolákat

2017. november 19. 12:31

Ukrajna a nemzetiségi tannyelvű iskolák bezárása helyett az ukrán nyelv oktatására fektet hangsúlyt – jelentette ki Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter.

2017. november 19. 12:31

Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a Beregszászi járás magyar iskoláinak igazgatói előtt kijelentette, hogy Ukrajnában nem zárják be a nemzetiségi tannyelvű iskolákat, ehelyett több lehetőséget biztosítanak a tanulók számára az ukrán nyelv elsajátításához – adta hírül vasárnap a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A portál beszámolója szerint Lilija Hrinevics az új oktatási törvényről szombaton Beregszászon tartott szakmai fórumon azt mondta, hogy a jogszabálynak az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikkelyét sok mítosz övezi, és azt politikai célokra használják fel. Emlékeztetett arra, hogy a törvény „nyelvi” cikkelyével kapcsolatban van a legtöbb félreértés a nemzetiségek körében. „Nem igaz, hogy a nemzetiségi iskolák bezárásáról van szó. Amit a cikkely valóban megváltoztat, az az, hogy az 5. osztálytól növeli az ukrán nyelven oktatott tantárgyak számát, és ukrán nyelvű tantárgyakat vezet be” – mondta a miniszter.  A tárcavezető hangsúlyozta, ha a magyar iskolák tanulói az érettségiző 11. osztályig kizárólag magyarul tanulnak, akkor nem lehetséges, hogy megfelelő szintű ukrán nyelvoktatást kapjanak. A tantárgyak többségét azonban magyar nyelven fogják tanítani – mondta, megjegyezve, hogy a szülők választhatnak, magyar vagy ukrán oktatási nyelvű iskolába íratják-e a gyermeküket.

A miniszter kifejtette, „egyesek szerint szűkítjük a jogokat, amikor néhány tantárgyat ukránul akarunk oktatni, én pedig azt állítom, hogy mi bővítjük a jogokat”. Az államnyelv ismerete nélkül az iskolák végzőseinek szűkösek a lehetőségeik a szakmai kiteljesedést, állami szolgálatba lépést, sőt bizonyos orvosi segítség igénybe vételét illetően is – tette hozzá Lilija Hrinevics, közölve, hogy a magyar iskolák számára új módszert dolgoznak ki, tankönyveket és didaktikus anyagokat készítenek az ukrán nyelv hatékonyabb oktatása érdekében.

A miniszter Beregszászon tett kijelentéseire reagálva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szombaton a többi között elmondta: a korábbiakhoz képest semmi nem változott, Lilija Hrinevics a magyar iskolák vezetőinek azt magyarázta, hogy az ukrán állam milyen felelősséget érez a gyermekek iránt, ezért mindenkinek meg akarja adni a jogot, hogy ukránul tanulhasson. „Mi is kiálltunk saját véleményünk mellett, miszerint az oktatási törvény 7. cikkelyével az a legnagyobb baj, hogy alkotmányellenes, törvényellenes, kisebbségi jogokat von meg, és eddig meglévő lehetőségektől fosztja meg a szülőket és diákokat” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy ilyen alapokra nem lehet építkezni, mert az építmény összeroskad.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2017. november 21. 09:08
Ismerjük a figurát a Ceuasescu időből Romániából! Az ukránul tanítandó tantárgyakat ukrán tanárok tanítják, 2-3 tanárért az iskola elukránosodik. Ukránul kell beszélni mindenütt ahol jelen lesznek (tanári szoba, értekezletek, iskolai ünnepségek, stb), mert ők nem hajlandóak megtanulni/megszólalni magyarul! S vajon hogyan fognak egy ismeretlen fogalmat megmagyarázni, ha nem tudják a magyar megfelelőjét? Nyilván Ukrajna történelme, földrajza csak ukránul lesz lehetséges, ergo belőlük minden magyar adat/név hiányozni fog. Áh, dehogyis ukránositanak...
Dénia
2017. november 20. 05:54
Ja. Nem zárjátok be, csak elveszitek a nemzetiségi nyelven való tanulás jogát.
balbako_
2017. november 19. 18:24
Nem is a bezárás ellen tiltakozunk.
Ellensúly
2017. november 19. 15:01
Nem zárjátok be, csak épp az anyanyelvi oktatást lehetetlenítitek el. Ugyanolyan szélsőségesek vagytok, mint a románok, szlovákok, szerbek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!