Schmidt Mária újra felállíttatná Donáth György szobrát

2017. november 24. 08:38

Schmidt Mária, L. Simon László és Bayer Zsolt szerint Hóman Bálint és Donáth György is szobrot érdemel.

2017. november 24. 08:38

Újraírt narratívák az emlékezetpolitikában című rendezvényen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, valamint Bayer Zsolt publicista beszélgetett átpolitizált történelmi témákról. Hóman Bálint és Donáth György személye kapcsán mindannyian úgy vélekedtek: szobrot érdemelnének. Schmidt szerint le kell számolni azzal a narratívával, amely mindent a második világháború elvesztéséhez köt, és csak a győzteseknek ad legitimációt.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felcsúti kishazug
2017. november 25. 10:27
Furcsa, de nem minden előzménytől mentes, hogy egyre csak gazemberek istenülnek meg ebben az országban. A jobboldal pedig k**va nagy bajban van, ha Hómanokhoz, és Donáthokhoz kell visszanyúlnia, hogy önmagát igazolni tudja.
illiberator
2017. november 24. 20:51
„DGY 1943–1944-ben a Magyar Élet Pártjának alelnöke volt. Országgyűlési képviselőként az Országgyűlésben és azon kívül folyó antiszemita diskurzus egyik hangadó alakja volt. 1945 után részt vett a Magyar Közösség tevékenységében, a vezetők között volt, amiért letartóztatták több társával együtt, majd koncepciós perben halálra ítélték és kötél által kivégezték. A Donáth György kivégzése napján minden évben megtartott rekviemen igen nagy számban jelentek meg volt Magyar Közösségi tagok, amelynek az ÁVH megállapítása szerint mindig „néma tüntetés jellege volt”. Donáth történelmi szerepével kapcsolatban a nemzeti emlékezetet markáns dichotómia jellemzi. Szobrának avatásra a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, február 24-én délután háromkor került volna sor Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Boross Péter volt kormányfő jelenlétében. Az avatás helyszínén számos antifasiszta tüntető is megjelent, így a szoboravatás végül elmaradt, a hét végén a szobrot is eltávolították” (wikipedia) Kérdésem: A magyarelleneseket mikor akasztják?
péterx
2017. november 24. 17:37
Végül is minden történelmi szemlélet egy paradigma , s ennyiben diskurzus folytatható róla . Az már konkrét konstelláció kérdése , hogy melyik lesz a legerősebb , legbefolyásosabb .
packó_
2017. november 24. 15:13
Nyirő Józsefnek hol van szobra? Vagy a sírja? Vagy az ÁVO bosszú a halálban is elkísér? Hetedíziglen? (Igen.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!