Orbán: A kötelezettségszegési eljárás közröhej

2017. október 06. 10:49

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Soros-tervről szóló konzultáció egy újabb üzenet lehet Brüsszelnek. A miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a CEU-ügyről, a marosvásárhelyi iskolaügyről és a magyar belpolitikai helyzetről is beszélt.

2017. október 06. 10:49

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a „brüsszeli gépezet” Soros György tervét hajtja végre bevándorlásügyben, de a magyarok a „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultáción megüzenhetik Brüsszelnek, hogy kiállnak a nemzeti érdekek mellett. A kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: Soros György embereket, szervezeteket vásárolt, Brüsszel a befolyása alatt áll, le akarják bontani a kerítést, be akarják engedni Európába milliószám a bevándorlókat, majd kötelezően szét akarják osztani őket, aki pedig nem engedelmeskedik, azt meg akarják büntetni.

Brüsszelben a történések pontosan úgy haladnak – folytatta –, ahogy azt Soros György közzétette, „ez egy tervszerű dolog”, Magyarország pedig „nem a hülyék országa”, nem lehet úgy tenni, „mintha véletlenül történnének a dolgok”.

Felszínre hoztuk, hogy létezik egy Soros-terv, amit egyébként maga a szerző is bevallott”, és „beállítottuk a politikai élet középpontjába” – fogalmazott. A „Soros-tervről” szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha Magyarország meg akarja védeni az érdekeit, akkor Brüsszelben azt kell éreznie mindenkinek, hogy a magyar társadalom véleménynyilvánításra hajlandó részének nagy többsége kiáll a nemzeti érdekek mellett, amit a kormány is képvisel.

A rádióinterjúban szó volt a civiltörvény miatti kötelezettségszegési eljárásról is. Orbán Viktor politikai ügynek nevezte a jogszabály miatti eljárást. Valójában arról van szó – folytatta –, hogy a brüsszeli bürokraták egy politikai döntést akarnak rákényszeríteni – jogi eszközzel – Magyarországra. A törvénnyel kapcsolatos brüsszeli beadvány szerinte politikai megrendelésre készült dokumentum, „értelmes jogász még kézbe sem veszi, mert megégeti a kezét”, az „közröhej tárgya mindenhol Európában”, „annyira nevetséges, hogy azzal nem lehet mit kezdeni”. „Ha elfogadnánk, mi is nevetségessé válnánk” – tette hozzá.

CEU-ügyben Orbán Viktor megismételte: a törvényeket mindenkinek, még a milliárdosoknak, az amerikai-magyar kettős állampolgároknak és az általuk pénzelt szervezeteknek is, be kell tartaniuk. A szóban forgó bonyolult ügy pedig jelenleg szakértői szinten van – mondta a CEU-ról. Az Európai Parlament jogállami eljárásával kapcsolatban a miniszterelnök azt idézte fel, hogy „múltkor is járt itt egy delegáció Brüsszelből”, amelyik a magyarországi beruházásokat ellenőrizte, és megállapította, hogy azok léteznek, Magyarország semmilyen értelemben nem lóg ki a sorból.

A marosvásárhelyi iskolaügyet és az új ukrán oktatási törvényt firtató kérdésre válaszolva a miniszterelnök kifejtette: Romániában „előrébb vagyunk, mint voltunk”, mert a kormánypárt elnökével, Liviu Dragneával sikerült személyes kapcsolatot kialakítani, ami „mintha rejtegetne valami reményt a jövőre nézve”. Ukrajnával viszont nem így áll a helyzet, egyelőre az oktatási törvény miatt kisebbségi jogsérelmet elszenvedett országok együttműködését próbálják létrehozni – mondta. Úgy fogalmazott: nem fenyegetni akarják Ukrajnát, hanem meg akarják vele értetni, hogy miközben „háborúban állnak” vagy legalábbis „határkonfliktusuk” van Oroszországgal, a gazdaságuk bajban van, az EU-n kívül pedig nem számíthatnak senkire, aközben nem lehet a kisebbségek már elért jogaiból elvenni.

A magyar belpolitikai helyzetet úgy kommentálta: az, hogy egyszer csak sok miniszterelnök-jelölt tűnik fel, mint eső után a gomba, abból nem következik, hogy a kampány megkezdődik. A kormánynak nem áll módjában részt venni a kampányban egyelőre, mert dolgozni kell – jelentette ki, hozzátéve: kampány akkor lesz, ha a kormány – a választások előtt 2,5-3 hónappal – elvégezte négyéves munkáját.

(MTI)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2017. október 07. 12:06
hogy lenne már jelentéktelen! Soros nemzetközileg elismert üzletember és filantróp. A magyar demokrácia kialakulásában és a rendszerváltásban hatalmas segítséget nyújtott az országnak. A szánalmas és a beteg dolog inkább az, hogy már ott tartotok a paranoiában, hogy ha nem tojnak a tyúkok azt is soros intézte. A vak gyűlölet teljesen eltorzította a valóságérzékelését a birkának. 2-3 orbánmentes év reméljük elég lesz a társadalomnak az öntisztulásra és még pár év és már szégyellni fogjuk, h valaha is volt ilyen mély szellemi és morális állapotban ez az ország.
Gusztáv13
2017. október 06. 20:46
"...A kormánynak nem áll módjában részt venni a kampányban egyelőre, mert dolgozni kell – jelentette ki" A "dolgozás"alatt nyilván azt értette, hogy a pénztároslőrinc/ orbán oligarcha keményen dolgozik. Mert ez valószinűleg igaz, napi 265 milliós profitot zsebelnek be a felcsúti szoláriumozott rejtett tartalékok!
anonim80
2017. október 06. 20:37
»...Ezek itt honuk fórumát földúlták, Hulla-csarnok ez, ahol se meghalni, Se föltámadni nem tudnak a hullák. Vezérük is csupán rosszul szavalni Tudott a híres magyar becsületről S hagyta hazáját förtelmeket falni. Akkoriban a jó magyar szemekből Riadottan némult ki az igazság, Hisz lopták a csillagot az egekről
files32
2017. október 06. 17:03
A cigány beszélt az orbán tervről is? https://alfahir.hu/2017/10/03/jobbik_soros_gyorgy_orban_viktor_egeszsegugy_oktatas_stroman_korrupcio
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!