Kövér László: Tovább kell fejleszteni a magyar-horvát kapcsolatokat

2017. október 10. 13:41

Nem volt reális az elmúlt években, hogy amikor a horvát-magyar kapcsolatokról volt szó, „mindent a Mol-INA körüli vita uralt” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden.

2017. október 10. 13:41

Tovább kell fejleszteni az egyébként jó magyar-horvát kapcsolatokat – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden az Országházban. A házelnök fogadta Gordan Jandrokovicot, a horvát szábor elnökét, majd közös sajtótájékoztatójukon kérdésre kifejtette: nem volt reális az elmúlt években, hogy amikor a horvát-magyar kapcsolatokról volt szó, „mindent a Mol-INA körüli vita uralt”, mintha ez lett volna az egyetlen kérdés, amely a kétoldalú kapcsolatokat illetően felmerült. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy sokkal több kérdésben tudnak jól együttműködni, sokkal több ügy köti össze a két országot, mint amennyi elválasztja őket – jelentette ki.

Kövér László elmondta: szeretnék erősíteni a kapcsolataikat a regionális együttműködésben is. Jelenleg Magyarország tölti be a visegrádi csoport elnöki posztját, és a V4+ formátumban minél gyakrabban és minél szélesebb körben kell közép-európai országoknak egyeztetniük, érdekeiket összehangolniuk – mutatott rá. Közölte: ugyancsak fontos együttműködés a Három tenger kezdeményezés, amelynek egyik előterjesztője a horvát államfő volt, és Magyarország nyitottan, várakozással tekint e kezdeményezés jövőbeli alakulása felé. A házelnök fontos együttműködési területekként említette a közlekedés és az energetikai infrastruktúrák kapcsolatainak kiépítését, meglátása szerint ehhez nemcsak a két ország, hanem a tágabban vett Közép-Európa érdeke is fűződik. Mindkét törvényhozásban megvan a feltétele annak, hogy segítsék azokat a kormányzati törekvéseket, amelyek a kétoldalú együttműködést erősítik – mondta.

Kövér László szólt arról is, hogy szeretnének a következő évben egy az Országház falai között politikusok, esetleg a házelnökök részvételével is rendezendő történészkonferenciával megemlékezni a horvát-magyar kiegyezés 150. évfordulójáról. Továbbá napokon belül a magyar Országgyűlés ismét megrendezi a nyugat-balkáni házelnökök konferenciáját, amelyre horvát partnerét is meghívta egy előadás megtartására. A nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának segítése is olyan kérdés, amelyben a két ország mindig is egyetértett és igyekszik a jövőben is együttműködni – fűzte hozzá. Megjegyezte: horvát kollégája első hivatalos külföldi útja Budapestre vezetett, Magyarország ennek a gesztusnak nagy jelentőséget tulajdonít, hiszen kifejezi a két ország törvényhozása közötti együttműködést, barátságot.

Gordan Jandrokovic hangsúlyozta: országa rendkívül érdekelt abban, hogy Magyarországgal minőségi, szoros együttműködést folytasson rövid- és hosszú távon. A két ország együttműködése példás, sok területen példaértékű a kooperációjuk – vélekedett. Mint mondta, a tárgyaláson sok kérdést vitattak meg, így a kisebbségek helyzetét, a határokon átívelő együttműködési projekteket. Szó volt a turizmusról is, hiszen idén több mint 500 ezer magyar turista látogatott Horvátországba – közölte. Hozzátette: emellett a gazdasági kapcsolatokat is áttekintették, Magyarország a legnagyobb befektetők közé tartozik Horvátországban. A horvát szábor elnöke kiemelte továbbá a kulturális kapcsolatok jelentőségét. Méltatta a parlamentek együttműködésének hatékonyságát is, és megemlítette, hogy horvátországi látogatásra hívta Kövér Lászlót.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. október 10. 15:04
Ha lesz normális horvát politikusuk akkor felgyorsulhat a dolog.
Ján Fortunák
2017. október 10. 14:34
Já bajusz. Nye bojsza! Szóvicc :)))
zakar zoltán béla
2017. október 10. 14:02
Nem Kuncze egyik sem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
holder
2017. október 10. 13:55
Kövérnek elég rossz a memóriája : nem csak a Mol-Ina vita, hanem a menekültkérdés is elég zűrös ügy volt. Origo 2015. 09.19 "Szánalmasnak minősítette a horvát miniszterelnök viselkedését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető arra reagált, hogy Zoran Milanovic többször élesen bírálta Magyarország migrációs politikáját. Szijjártó Péter értékelése szerint azután, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovic még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!