Pozitív tapasztalatokkal tért haza az EU Költségvetési Szakbizottsága

2017. szeptember 20. 18:31

A felcsúti kisvasutat, a négyes metrót és az V. kerületet kedden meglátogató EU-s Költségvetési Szakbizottságának elnöke „látja a fejlődést és az életminőség javulását” Magyarországon a bizottság legutóbbi, 2011-es látogatása óta.

2017. szeptember 20. 18:31

A vizsgálatok rendszerességének és rutinjellegének hangsúlyozásával kívánta tompítani az uniós strukturális alapok felhasználásának ellenőrzésére tett látogatások „szenzáció jellegét” az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Szakbizottságának vezetője.

Felcsút, négyes metró, ötödik kerület

A kilenc európai parlamenti képviselőből, az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság munkatársaiból álló delegáció vezetője, Ingerborg Grässle a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a testület 2011 után most járt a második alkalommal Magyarországon, és hozzátette „többször kellene jönnünk, hogy elvegyük a látogatások szenzáció jellegét”. Hangsúlyozta: teljesen normális, a strukturális alapok felhasználásának jogszerűségére koncentráló munkalátogatás volt a mostani.

A delegáció szeptember 18. és 20. között az Európai Unió által finanszírozott beruházásokat keresett fel, és kormányzati döntéshozókkal folytatott megbeszélések mellett a civil szféra képviselőivel is találkozott. Látogatása során a delegáció megvizsgálta a 4-es metró beruházást, a felcsúti kisvasutat, az V. kerületi Város Szíve projektet is. A kisvállalkozások támogatására indított uniós program eredményeinek a felmérésére a delegáció a Bodri Pincészetet kereste fel. Ingerborg Grässle az M4 beruházásról annyit mondott, hogy az év végére adnak ki részletes jelentést a projektről. Hozzátette: a legfőbb ügyésszel „gyümölcsöző” tárgyalást folytattak az ügyben.

A felcsúti kisvasút a nagy médiavisszhang miatt került a testület látóterébe – mondta. A beruházás hasznosságát firtató kérdésre hangsúlyozta, hogy a testületnek nem feladata minősíteni a meghozott beruházási döntéseket, az az illetékes helyi testületek kizárólagos joga. Az ellenőrző szakbizottság csak a támogatások felhasználásának jogszerűségét vizsgálja. „Nem csak szavakban vagyunk demokraták, de aszerint járunk is el” – fűzte hozzá.

A szakbizottság nem politikai eszköz

Megjegyezte: a látogatás során rendkívül sok félreértéssel volt kénytelen szembesülni a testület munkáját illetően, örömmel tapasztalta ugyanakkor az együttműködési készséget a politikai vezetők részéről.

A civil szervezetekkel folytatott megbeszéléseiket összefoglalva elmondta, hogy azok leginkább az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságát és a pályázatok tisztaságát kritizálták. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakbizottság „nem áll egyik oldalra sem”, nem akar senkinek a politikai eszközévé válni és nem áll szándékában befolyásolni a következő választásokat sem.

Nem befolyásoltak választást

A közelgő választásokkal kapcsolatban a látogatás időzítésére vonatkozóan feltett újságírói kérdésre Ingerborg Grässle válaszában hangsúlyozta, hogy a magyarországi látogatás időpontját az összes politikai csoport még 2016-ban hagyta jóvá. Megjegyezte, hogy a választások pontos időpontja még nem ismert, de legalább fél évvel járunk előtte, így nem lehet befolyásolásról beszélni.

A testület látogatását összességében értékesnek minősítette a delegáció vezetője. Elmondta, hogy az előző, 2011 látogatás óta láthatóak az elért eredmények. „Látjuk a fejlődést és az életminőség javulását” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a hiányosságok felderítésében sem a vizsgált ország kipellengérezése, hanem a tapasztalatgyűjtés, a problémák megoldását szolgáló adatbázis felépítése a cél. „Az EU egymillió projektet finanszíroz, évente 160 milliárd euró felhasználását kell felügyelnünk és garantálnunk, hogy az alapokat a kitűzött célra hatékonyan használják fel” – fogalmazott.

A mostani jogalkotási ciklus alatt a bizottság ellátogatott Horvátországba, Németországba, Görögországba, Olaszországba, Lengyelországba, valamint Jordániába, az Egyesült Államokba, Libanonba, Törökországba és Ukrajnába is.

(MTI)

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. szeptember 21. 16:12
Pozitív tapasztalatokkal tért haza az EU Költségvetési Szakbizottsága" majd otthon negativizálják...
Mindjárt
2017. szeptember 21. 15:00
Ezzel szemben az a valóság, ami az állambiztonsági jelentésekből 1986 augusztusától bizonyítottan kiderül: Horváth István belügyminiszter, az MSZMP KB tagja, aki a jogász szakkollégium igazgatójának: Stumpf Istvánnak az apósa, tökéletes védelmi ernyőt tart a hatalomra törő fiúk feje fölé. Horváth István belügyminiszter, az MSZMP KB tagja Ők pedig tudják ezt, Orbán és Lévai Anikó különösen. Mindenről előre értesülnek, nevetve, viccelődve, „bátor kritikával” és gúnyos megjegyzésekkel fogadják a rendőri intézkedéseket, mert biztosak lehetnek benne: bármi történik, bántódásuk nem eshet. Ezt nem egyszer nyíltan hangoztatja Lévai Anikó, akinek a magabiztos mondatai sorra megjelennek az állambiztonsági jelentésekben. Forrás: https://kuruc.info/r/9/94946/
Mindjárt
2017. szeptember 21. 14:52
Csak a fideszbarmok tagadják, hogy kádár spiclije volt a kommunista kisztitkár, sorostanítvány felcsúti cigány gazdájuk. Az apósa meg a rákosi ávó spiclije. A szülei meg a lehető legmocskosabb kommunisták. Ezek tények. Ezt vagy nem veszik figyelembe vagy mocskolódásal próbálják eltakarni a felcsúti cigány kutyái. Azért fizeti őket a felcsúti cigány. Orbán Viktor és Lévai Anikó elhallgatott titka: "apuka" állambiztonsági ügynök volt Forrás: https://kuruc.info/r/2/139965/ "...Ha valakinek a tagok közül összeütközése van a törvénnyel, rendőrséggel, ha valakit ki kell hozni a börtönből, Horváth elintézi. A doktornő (Lévai Anikó, - a szerk.) elmondta, hogy nem számít, ha esetleg lázításért vagy valami másért letartóztatnák a vőlegényét (Orbán Viktort, - a szerk.), mert Horváth azonnal intézkedne és a vőlegénye azonnal szabadulna." Hazaáruló tetvek!
Mindjárt
2017. szeptember 21. 14:09
Mit nyávogtok ostoba fidesz birkák? A saját szenylapotokban megírtátok, hogy nyelveztek, sokat nyelveztek: Orbán János Dénes a Magyar/Felcsúti Idők jeles szerkeztője írja, hogy „kihúztuk a nyelvünket mások ülepéből”. http://mandiner.hu/cikk/20170826_orban_janos_denes_bucsu_holland_modra Ha ti mondjátok, hogy kihúztátok a nyelveteket mások ülepéből akkor el is kell hinni nektek, hogy nyelveztétek mások ülepeit. Magyarán, nagyon sok segget nyaltatok. Tudjuk, hogy évekig nyelveztétek Kádár ülepét, utána Soros ülepét, utána Simicska ülepét, utána Putyin ülepét. Már annyi ülepet nyelveztetek, hogy magatok se tudjátok mikor kinek az ülepét nyelvezitek. Gerinctelen seggnyalók vagytok és azt már a saját szenylapotok is elismeri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!