Öt érv a köztársasági elnök közvetlenül választása mellett

2017. augusztus 23. 19:15

A közvetlenül választott köztársasági elnök sokkal erősebb ellensúlya lehet a parlamenti többségnek, mivel nincs rajta pártpolitikai nyomás, megfelelési kényszer vagy elvárás.

2017. augusztus 23. 19:15

„3. A közvetlenül választott köztársasági elnök sokkal erősebb ellensúlya lehet a parlamenti többségnek, mivel nincs rajta pártpolitikai nyomás, megfelelési kényszer vagy elvárás, megválasztása vagy esetleges újraválasztása nem a pártok kegyétől függ. Erre tekintettel alkalmazza az alkotmányossági és politikai vétót vagy kezdeményez népszavazást. A köztársasági elnök így az Alkotmánybíróság mellett valóban őrködne az alkotmányosság védelmén, számonkérve a szakmaiságot és a releváns érdekképviseleti szervekkel való egyeztetést.

4. A közvetlenül választott köztársasági elnök olyan témákat emelhet a politikai diskurzusba, amik a klasszikus pártpolitikai erőtérben háttérbe szorulnak, vagy áldozatul esnek a rövidtávú győzelmi gondolkodásnak. A közvetlen megválasztás mellett nem növeljük jelentős mértékben a köztársasági elnök hatásköreit. Ezzel elkerüljük azokat a helyzeteket, amelyekben egy köztársasági elnök–miniszterelnök konfliktus kormányozhatatlanná tenné az országot.”

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2017. augusztus 24. 18:54
csak az a hatalmi ág lehet független, am(k)it a nép közvetlenül választ a jelenlegi elnök csak egy paprika(áder)jancsi
kjkj945
2017. augusztus 24. 15:32
Momentán szadiszta elődeid miatt nincs közvetlen választás. Ja akor valószinű pozső lett volna göncz helyett.
puszika
2017. augusztus 24. 13:41
Hogy a közt. elnök pártfüggetlen lesz ha közvetlenül választják? Honjaim! Ime a Momósok ismét alkottak ÁLTÉZIST . A közvetlen választás eredménye is a kampánytól függ!! Abban a Momósok is részt fognak venni.NYOMNI FOGJÁK SAJÁT JELÖLTJÜKET!! Akkor ,hogy is van ez?? Figyelem elvtássak!! EZT SEM VESSZÜK BE!!!!!!!
catalina9
2017. augusztus 24. 11:14
ez csak a Nomentum felhőpatkolása....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!