Jobbik: Az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazzanak

2017. augusztus 02. 13:21

Ne rendelkezzenek szavazati joggal azok, akiknek nincsen általános iskolai végzettségük – olvashatjuk a Jobbik elképzelését a választási rendszer reformálásáról. Hollik István szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt elitistának, kirekesztőnek és megszégyenítőnek minősítette.

2017. augusztus 02. 13:21

A Jobbik választási programja „kilátásba helyezi”, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak – olvasható Dúró Dóra múltheti bejegyzésében. Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján regált a Jobbik alelnökének Facebook-posztjára. 

Hollik szerint ezzel a változatatással több tízezer embertől vonnák el az általános választási jogot, ezzel pedig az egyik legalapvetőbb állampolgári jogot. Ezzel lenézik a kevésbé iskolázottakat és megszégyenítenék, kirekesztenék őket, hiszen aki nem végezte el az általános iskolát, az a Jobbik számára tulajdonképpen nem is létezik – összegezte a Fidesz és a KDNP véleményét a politikus.

A képviselő továbbá azt mondta, hogy a Jobbik elképzelése annyira elitista, hogy az SZDSZ-t is megszégyeníti. Feltette a kérdést, hogy a Jobbik mit gondol a kétkezi munkások és kevésbé szerencsés környezetbe születettek véleményformálásának módjáról. 

A KDNP-s politikus szerint kérdés, hogy miért akarja a Jobbik elvenni bármely magyar állampolgártól annak a döntésnek a jogát, hogy az Országgyűlésbe képviselőt vagy a saját településére képviselőket, polgármestert választhasson. Hollik megdöbbentőnek találta, ahogyan az ellenzéki párt bizonyos társadalmi csoportokról gondolkodik, majd felidézte, hogy a napokban már megtudhatuk, „milyen stílusban beszélnek és gondolkodnak a nyugdíjasokról”

Ha nem csupán a pártpolitikai érdek alapján politizálnának, hanem a nemzeti érdeket vennék figyelembe, akkor arra tennének ésszerű javaslatokat, hogyan lehet azoknak a számát csökkenteni, akik nem tudják elvégezni az általános iskolát – jegyezte meg.  A kérdésre, hogy a feltevés a roma lakosságra vonatkozott-e Hollik így felelt: azt láthattuk, hogy a roma állampolgárok nem számíthattak a Jobbikra, és lehet, hogy éppen ez van a javaslat mögött.

(MTI)

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
totyalaci
2017. augusztus 03. 11:12
Sajnos az egész szavazási rendszerrel baj van , anyagi okok miatt(se)beszélhetünk valódi demokráciáról. Már Hofi is megmondta:"a lé határozza meg a tudatot" Amíg egy így van,tehát nincs meg a minimálisan biztos egzisztenciális környezet így is marad. Úgyhogy igaza van a Jobbiknak,mert ezzel csökkenthető azok száma,akik néhány ezer forintért részt vesznek a szavazatvásárlásban. Az is igaz, hogy az iskolázottság és a szociális helyzet között van összefüggés. Meg az is, hogy ennek lehet némi biztató hatása is az iskola elvégzésére(persze nem sok)
realista
2017. augusztus 03. 10:36
Azt nem is kéne megengedni, hogy olyanoknak legyen választójoguk, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy miről döntenek, hogy kire, mire, és főleg miért szavaznak. Legfőképpen pedig azoknak, akiknek mások mondják meg, hogy hová kell X-et tenniük.
csuka
2017. augusztus 03. 08:03
"A Fidesz-KDNP megdöbbent azon, hogy a Jobbik elvenné a "kétkezi munkás" cigányaik választójogát" https://kuruc.info/r/2/175725/
Amondó
2017. augusztus 03. 00:11
Talán még senkinek sem jutott eszébe, a gordiusz csómó átvágásának egy nagyon egyszerű módja, mely tökéletesen célravezető, de megsemmisíti a felhánytorgatott vádakat (lenézés, választójog korlátozása, megszégyenítés, kirekesztés, megbélyegzés stb.). ----------------------------------------------------------- Az új rendszer lényege. A választópolgár feladata néhány "x", vagy "+" bejelölésénél némileg bonyolultabb lesz. Még pár további tesztlapot is ki kell töltenie, melyek az elvárható társadalmi, politikai, földrajzi, történelmi, gazdasági, államjogi stb. ismeretek minimumának birtoklását tanúsítják. A kérdések pontokat érnek, és egy bizonyos pontszám elérése szükséges a szavazat érvényességéhez. A vázolt eljárás tehát senkit nem zár ki a választójogból, ugyanakkor teljesen anonímmá teszi a tájékozatlanságnak felróható érvénytelenítést. ----------------------------------------------------------- A tesztek tartalma. A DúDó által is ajánlott - általános iskolában elsajátítható - minimálműveltség az egyik pillér. Fontos, hogy semmilyen értékválasztás, vélemény ne szerepeljen, hanem csak egyértelműen megválaszolható ténykérdések legyenek. A kérdéseket összeállító bizottság munkájában köztiszteletben álló tudósok, pedagógusok, újságírók stb. vegyenek részt, továbbá valamennyi induló párt képviselője. ----------------------------------------------------------- A új rendszer valós, vagy vélt hátrányai. A szavazás lebonyolítása kétségtelenül sokkal tovább tart, de aki fél perc helyett nem hajlandó akár 5-10 percet rászánni a műveletre, (négy évben egyszer) az ne is akarjon beleszólni a közügyekbe. A tesztek véletlenszerű tippelésétől nem kell tartani. A rossz válaszokért pontlevonás jár, ezért a helyes válasz nem tudása esetén - 0 pont fejében - ajánlatos a rubrikát üresen hagyni. A tesztkérdések választás napja előtti kiszivárogtatásának kockázata is áthidalható. Eleve nem kell titokban tartani a teszt összeállításának - egyébként is sok résztvevős - munkáját. Pl. ha 10 témakör miatt a tesztlapon 10 kérdés szerepel és témakörönként 8-8 kérdés közül kellene választani, akkor ne egyetlen legyen kiválasztva, hanem véletlenszerűen több változatban (rengeteg variáció van) érdemes összeállítani az íveket. Hiába nyilvános minden kérdés, mert egy tájékozatlan személy úgysem tudna mindegyikre felkészülni. Nem kell aggódni, hogy - eredményt befolyásoló létszámú - tájékozatlan emberrel bemagoltatnák a - fenti példa szerinti - 80 kérdés helyes válaszát, hogy a tesztlap bármelyik változatát jól töltsék ki. (Számos ötlet, példa volna a lehetséges kérdésekre és a lebonyolítás menetére, majd valahol leírom őket.) ----------------------------------------------------------- További fontos előny. Az új rendszerben leszűkülne a plakátháborúnak, a választók megvesztegetésének, a vagdalkozásnak, az alpári hangnemnek a hatásossága. A pártok inkább híveik műveltségének, tákékozottságának gyarapítása érdekében serénykednének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!