A Soros-birodalom ott vág vissza, ahol a legjobban fájhat Orbánnak

2017. augusztus 03. 10:54

Teljesen mindegy, hogy Orbán Viktor antiszemita-e vagy sem, ha az antiszemitizmust erősítő, vagy antiszemita jellegű propagandát tol. Interjú.

2017. augusztus 03. 10:54
Dénes Balázs

„Kinek az ötlete volt a szervezet létrehozása?

Az ötlet szerintem már régóta esedékes volt de négy évvel ezelőtt találtuk ki az OSF első elnökével, Aryeh Neierrel, aki a Human Rights Watch alapítója, és az ACLU igazgatója volt tíz évig. Ő mindig is szeretett volna egy ilyen európai jogvédő szervezetet, én akkor jöttem el a TASZ-tól, és azt gondoltuk, talán itt a történelmi pillanat, hogy létrehozzunk egy európai szabadságjogi szervezetet.

(...)

Uniós összehasonlításban Magyarország hogyan áll a emberi jogi helyzet szempontjából?

Magyarországot nagy divat autoriter rendszernek, meg diktatúra felé haladónak tekinteni, és ebben persze van is igazság. De szerintem nehéz a kormányra rábizonyítania diktatórikus eszközök használatát, amíg él a feltételezésünk, hogy a Fidesz választáson legyőzhető. Egy csomó területen romlott itthon az emberi jogi helyzet az utóbbi hét évben, de egy csomóban már előtte sem volt jó: Magyarországon a legnagyobb emberi jogi probléma a romák helyzete, és ez már 2010 előtt is így volt. 

A jogvédelem szintje az EU-ban szinte mindenhol csökken, a populizmus térnyerése kihat az emberi jogok megítélésére. Nem feltétlenül csak akkor, ha a populisták, mint amilyen Orbán Viktor, hatalomra kerülnek. Elég, ha csak megerősödnek: amit Angliában az euroszkeptikus és kilépéspárti UKIP mondott, az alapvetően befolyásolta, hogy a Brexit-vitában a konzervatív párt milyen válaszokat fogalmazott meg. De ettől még hatalmas különbségek vannak a szólásszabadság, a közérdekű adatok nyilvánossága meg magánszféra védelme szempontjából az egyes uniós országok között. Magyarországnak egyik szempontból sem jó a helyzete.

De lehet ezt egyáltalán mérni? Mire alapozva lehet kijelenteni, hogy javult vagy romlott?

Nagyon sok szempontból romlott a helyzet Magyarországon, de van egy csomó dolog, ami nehezen mérhető. Például hogy a gyűlöletkeltés határait súroló, vagy ténylegesen gyűlöletkeltő kormányzati kampányok hogyan csapódnak le a romák diszkriminációjának viszonylatában. Amikor 2015-ben a menekültek elkezdtek átáramlani Magyarországon, a közvélemény ezt az egész kérdést nem kötötte a cigányság helyzetéhez, ez fel sem merült. Aztán az igazságügyi miniszter egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy azért sem várhatja senki Magyarországtól, hogy befogadjon sok menekültet, mert van nekünk többszázezer cigány honfitársunk, akik szintén nagyon rossz helyzetben vannak. Egyetlen nyilatkozat el tudta érni – és ez mérhető, mert ezt speciel megmértük – hogy a közösségi médiában onnantól elkezdték a menekültekre használt sztereotípiákat a romákra vetíteni, és fordítva.

De ugyanez igaz a Soros elleni kampányra is. Teljesen mindegy, hogy Orbán Viktor antiszemita-e vagy sem, ha az antiszemitizmust erősítő, vagy antiszemita jellegű propagandát tol. Ez a kampány ilyen, ezzel volt tele az ország, és a hatása Orbán szándékától független. És ezen nem változtat az, hogy a kormány mennyi pénzt ad a Maccabi-játékok megrendezésére.”

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. augusztus 04. 08:08
Soros birodalom???? mit nem mond Dénes elvtárs? én még ott tartok, hogy Soros egy ártalmatlan vénember, majdhogynem egy kisnyugdíjas...
flesh ripper
2017. augusztus 03. 23:05
Sokan reménykednek abban, hogy Magyarország tönkremegy, szétporlad, megszűnik, abban, hogy a magyarok eltűnnek Európából, a világból. Ezek között, a magyarság pusztulását vágyó, magyargyűlölő, mérgezett lelkű renegátok és judások között, paradox módon (?) sok a magyar állampolgár. Ők az u.n. "ellenzékiek". Ezek ideológiája a nihilizmus, a destruktív üresség, a gyűlölet. Ezek kultúrája a zsigeri irigység, az ellendrukkerség és a becsmérlés "kultúrája".
Morgen
2017. augusztus 03. 18:10
A fő érv: "Egy csomó minden". Oltári blődli, hülye hadova, ami mindig balról jön. Egyáltalán van ember, akinek ez tetszik?
cerberus
2017. augusztus 03. 17:23
"A Soros-birodalom ott vág vissza, ahol a legjobban fájhat Orbánnak" Lehet,hogy a kolbászból a csipőspaprikát nem szereti az aranyere? Szerzö fújhatná...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!