Nem maradhat a székely zászló a gyergyószentmiklósi városházán

2017. június 23. 12:04

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a város polgármesteri hivatalának homlokzatáról a székely zászlót, sőt a város saját lobogóját is.

2017. június 23. 12:04

Jogerősen veszítette el a gyergyószentmiklósi városháza a román ADEC által indított pert a polgármesteri hivatalra kihelyezett székely zászló és a székely szimbólumokkal tarkított városi zászló kérdésében. A pert indító Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasa blogger vezeti. 

A Hargita megyei törvényszék februári alapfokú ítélete még csak a székelyzászló levételéről rendelkezett, a városzászló továbbra is az erkélyen loboghatott volna. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere sajnálatosnak nevezte, hogy valóságos vadászat folyik a székely szimbólumok ellen. „Azzal viszont, ha a székely zászló lekerül a városháza homlokzatáról, érdemben semmi nem változik. Székelyföld továbbra is létezni fog, Gyergyószentmiklós pedig továbbra is egy 85 százalékban székelyek, magyarok által lakott város marad” – idézte az elöljárót az erdélyi lap.

A polgármester úgy vélekedett: a lobogók eltávolításának egyedüli következménye az lehet, hogy feszültség alakul ki a magyar és a román közösség tagjai között, ami szerinte eddig nem volt jellemző a Hargita megyei városban, az emberek békésen éltek egymás mellett. Nagy Zoltán leszögezte: egyelőre a zászlók a helyükön maradnak, egyébként még az ítélet hivatalos indoklását sem kapták kézhez.

Az ügyről a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén is tárgyaltak. Bajkó László tanácsos azt javasolta: ha a városháza homlokzatáról mégis el kell távolítani a zászlókat, az épülettel szemben felállított rudakra vonjanak fel a mostaniaknál nagyobb és szembetűnőbb lobogókat. Suciu Gábor helyi képviselő arra szólította fel a polgármestert, hogy minden lehetséges nemzetközi fórumon hívja fel a figyelmet a városban, illetve a Székelyföldön történő jogsértésekre.

Az önkormányzat nem fellebbezhet tovább, de Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke magánszemélyként lépett be a perbe, így lehetősége van arra, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljon. Árus a Krónikának azt mondta: élni fog a lehetőséggel.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
P.A.
2017. június 23. 14:47
És ilyenkor mit mondanak az okosok, akik szerint az országhatárok feleslegesek, nem kell Erdély autonómiájával foglalkozni, hiszen EU-van, ami egy nagy ország és mindenki jön-megy kedvére? Miért ne lehetne valahova kitűzni egy magyar zászlót?
röviden
2017. június 23. 13:30
Milyen esélye lenne egy strasbourgi keresetnek a mintademokrácia ellen?
Ján Fortunák
2017. június 23. 13:09
Távol álljon tőlem az az attitűd, hogy Mo-ról belepofázzak a székelyek dolgába, DE szájkaratéval nem lehet megoldani semmit. Általános sztrájkkal annál inkább. Románia Erdélyen élősködik, ha minden erdélyi magyar munkavállaló sztrájkolna, azt megéreznék.
Ján Fortunák
2017. június 23. 12:55
Talán reagálni kellene, nem csak a Csíki sörre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!