Szerb bíróság: Nem felvételizhetnek magyarul a vajdasági magyarok

2017. május 17. 20:55

Hiába írja elő tartományi rendelet, az Újvidéki Egyetemnek nem kell lehetővé tennie, hogy a magyar diákok magyarul felvételizzenek, az Újvidéki Felsőbíróság ugyanis elutasította a Vajdasági Magyar Diákszövetség erre irányuló kérelmét.

2017. május 17. 20:55

Az Újvidéki Felsőbíróság elutasította a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) kérelmét, hogy a jogszabályoknak megfelelően az Újvidéki Egyetem tegye lehetővé a magyar diákoknak a magyar nyelvű felvételizést – írja az MNO.hu. A bíróság nem indokolta meg, hogy miért utasította el a kérelmet.

A 2015 tavasza óta érvényben lévő tartományi szintű rendelet értelmében a Vajdaságban lévő összes egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a kisebbségek nyelvén, tehát magyarul is. Ám az újvédiéki jogtudományi kar csak 2012-ig tette lehetővé a többnyelvű felvételit, azóta csak a törvény ellenére csak szerbül szervezi meg a azt.

A Vadamisz ezért 2015 decemberében pert indított az intézmény ellen, szerintük ugyanis kar a törvényt megszegésével sérti a magyarok esélyegyenlőségét. Azok a diákok ugyanis, akik magyar középiskolába jártak, és nem beszélnek olyan jól szerbül, gyengébben teljesítenek a felvételin, mint szerb társaik.

Visszavont doktori cím és tapsvihar

Még 2014-ben a jogi kar kérte a határozat alkotmányossági felülvizsgálatát, ám az alkotmánybíróság ezt elvetette. Ezután a székvárosi bíróság egy ideiglenes intézkedéssel kötelezte is az intézményt, hogy tegye lehetővé a magyar nyelvű felvételit, ám ezt a döntés később hatályon kívül helyezték. Eközben a jogi kar visszavonta a Vamadisz ügyvédjének doktori címét, és mindent megtett, hogy ellehetetlenítse az ügyet.

A felvidéki magyar diákok ezután úgy döntöttek, hogy nemzetközi szintre viszik az ügyet. 2016-ban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi fórumán ismertette a VaMaDisz a problémát. Sóti Attilát, a VaMaDisz elnöke akkor azt mondta: ha az utolsó szerb jogorvoslati lehetőség sem oldja meg a vajdasági magyarok helyzetét, nem kizárt, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Az Újvidéki Felsőbíróság döntése, mely ugyan csak elsőfokú, mégis ebbe az irányba mutat. A hozzáállásról árulkodik az is, hogy az MNO.hu információi szerint az Újvidéki Egyetem vezetősége tapsviharral ünnepelte a nekik kedvező bírósági döntést.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. május 18. 17:44
"sosem voltak ilyen jók a kapcsolatok Szerbiával", hát persze. És elárulom, nem is lesznek sose jók. Amíg magyar és szerb él e földön. Ami már nem tart olyan sokáig. A kis mulattokat nem fogja érdekelni a nyelv. Viszont a muszlim többszáz évvel elmaradt civilizáltak jól megértik majd egymást a szerbekkel. Ismerős lesz a habitus.
Lado Lepoglavski
2017. május 18. 11:48
A kormány nem fog lépni, kussolás lesz. Szégyen. Ne legyen igazam.
Box Hill
2017. május 18. 10:16
Ez az igazi numerus clausus, pontosabban: numerus nullus. Hol vannak az emberjogi harcosok?
br-o
2017. május 18. 09:34
Újabb indok, hogy a stadionok helyett a Magyar Honvédség fejlesztésére költsünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!