Igazságügyi államtitkár a kvótaperről: nyitottak voltak a bírák

2017. május 10. 17:51

Kecsmár Krisztián szerint az látszott a bírókon, hogy meg akarták érteni a magyar álláspontot, és látszik, hogy már sokat foglalkoztak az üggyel. Az államtitkár reméli, hogy a bíróság elfogadja a magyar érvelést, és pozitívan fog zárulni az ügy Magyarország szempontjából.

2017. május 10. 17:51

Nyitottak voltak a bírák a kvótaper szerdai tárgyalásakor, meg akarták érteni a magyar álláspontot, és látszik, hogy már sokat foglalkoztak az üggyel – jelentette ki Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, miután véget ért az uniós kvótarendszer ellen benyújtott magyar és szlovák kereset tárgyalása az Európai Unió Bíróságán. Sajtóértekezletén az államtitkár elmondta, reménykednek benne, hogy a luxembourgi székhelyű törvényszék elfogadja a magyar érvelést, és pozitívan fog zárulni az ügy Magyarország szempontjából.

A magyar beadványban tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérték a kötelező kvótákról szóló teljes határozat vagy legalábbis azon rész megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia. Kecsmár Krisztián kiemelte, teljes mértékben megállják a helyüket a magyar kormány jogi érvei, ezek nem véletlenül gyűltek össze, egészen maguktól értetődőek voltak, „nem úgy kellett őket összegereblyézni”. Hozzátette, a tárgyaláson a bírák próbálták visszautasítani a felperesek érveit, és nagy hangsúlyt fektettek a szolidaritásra, amelynek kapcsán Magyarország jogi képviselőjének volt alkalma elmondani, hogy a terhek megosztásának a menedékkérők befogadása mellett számos más módja is létezik.

Magyarország és Szlovákia oldalán Lengyelország, a tanácsi határozat mellett pedig az Európai Bizottság, Görögország, Olaszország, Franciaország, Németország, Svédország, Belgium és Luxemburg avatkozott be a perbe. Ennek kapcsán Kecsmár Krisztián úgy vélekedett, fontos látni, hogy miért sorakoztak fel az egyes felek az alperes oldalán: az Európai Bizottság volt a javaslattevő, Luxemburg töltötte be annak idején az EU soros elnökségét, Olaszország és Görögország pedig kedvezményezettjei a kvótarendszernek.

Yves Bot francia főtanácsnok bejelentette, hogy július 26-án fogja közzétenni az állásfoglalását az ügyben, az ítélethirdetésre ezt követően kerül sor. A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

(MTI)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. május 11. 19:28
Tudtad? A mercedes gyártója a Daimler már NINCS német kézben. Arab tulajdonosi kör vette meg: http://hvg.hu/cegauto/20090323_mercedes_benz_daimler_arab_befekteto
V.A.Lucky
2017. május 11. 10:11
Külön tetszik hogy a sok fidesztroll nyomatja a baromságait itt (IS!), közben fogadásom lenne rá, hogy fingjuk sincs arról miféle érvekkel álltunk mi elő (csak böfögitek fel a letunkolt szart) és miféle jogszabályok mentén születik majd döntés, egyáltalán hogy az EU hogy szabályozza a döntéseit. :) KomcsiBerecskerekiJulisnak előre is hogy ne kergüljön meg és ne másoljon be 12oldal hülyeséget :)
pollip
2017. május 11. 09:58
"Nyitottak voltak a bírák a kvótaper szerdai tárgyalásakor, meg akarták érteni a magyar álláspontot, és látszik, hogy már sokat foglalkoztak az üggyel " Értem én, hogy az európai bírák nem átlagemberek, de ha sokat foglalkoztak az üggyel, hogy lehet, hogy még nem értik?
falusi
2017. május 11. 09:31
Bíró, ügyvéd egykutya.. - Egyedül vagy egy üres szobában. A szobában van egy mérgeskígyó, egy oroszlán, meg egy ügyvéd. A pisztolyodban pontosan három golyó van. Hova lősz először? - Az ügyvédbe. Hármat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!