Lex CEU: Németh Zsolt kicsit melléfogott

2017. április 12. 12:09

A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint az amerikai helyettes államtitkár CEU-val kapcsolatos véleménye nem hivatalos álláspont, csak egy vélemény. Az amerikai külügy cáfolta meg őt látványosan.

2017. április 12. 12:09
Kiss Brigitta

Két napos látogatáson Budapesten tartózkodott hétfőn és kedden Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, és más témák mellett a CEU kapcsán is folytott tárgyalásokat. Yee budapesti látogatásán egyebek mellett jelezte az amerikai kormány aggondalmát a lex CEU miatt.

Ennek kapcsán kérdezte meg a Hír TV Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét, aki meglepően merészen azt állította a csatornának, hogy Yee álláspontja nem hivatalos álláspont, hanem csak egy vélemény, különben is csak egy helyettes államtitkár, aki már az elmúlt években is ezt a posztot töltötte be, és ők a jelenlegi adminisztráció válaszát várják a kérdésben.

Hogy Yee igenis hivatalos álláspontot is képviselt, az egyrészt kiderült az Indexnek adott interjújából, ahol az egyik kérdésre válaszolva leszögezte:

mi egy fegyelmezett kormány vagyunk, nincsenek eltérő politikai irányvonalak vagy diplomáciai törekvések. Egyeztetünk és informálunk mindenkit, aki érdeklődik és akit kell, köztük Fiona Hillt, aki kétségtelenül tisztában van ezzel az üggyel, és természetesen tájékoztatjuk a vezetést.

 

Másrészt keddi sajtótájékoztatóján a korábbi közlemény után élőszőban is kiállt a CEU mellett és a lex CEU ellen az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Mark C. Toner láthatóan teljesen képben volt az ügyben, és kormánya nevében sürgette a törvény végrehajtásának felfüggesztését és annak felülvizsgálatát is.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2017. április 12. 16:55
Persze, Yee közlése több, mint magánvélemény, de az ördögöt rejtő további részletek csak a továbbiakban derülhetnek ki, vagy éppenséggel finomodnak.
abraxas
2017. április 12. 13:47
Zsolt nem fogott mellé. Bakó Bea fogott mellé. Most nevezték csak ki a külügyminiszter-helyettest. Vagy Bakó Bea most már diplomáciai szaktekintély is lett, nem csak alkotmányjogi? :-)
zakar zoltán béla
2017. április 12. 13:38
bbbbbbbbbrigike
péterx
2017. április 12. 12:41
Magyar részről van egy elfogadott törvény 27 egyetem további szabálytalanságainak megelőzésére , és egy korrekt tárgyalási javaslat az amerikai kormány irányába . Az amcsik nem akarnak tárgyalni , hanem a CEU-t akarnák kormányszintűnek beállítani . Meglátjuk , mi jön ki ebből...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!