Azért lobbizik a szocialista Ujhelyi, hogy zárja ki az Európai Néppárt a Fideszt

2017. április 14. 15:35

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő egy kiszivárgott e-mail tanúsága szerint már kilenc napja lobbizik azért, hogy az Európai Néppárt (EPP) zárja ki a frakcióból a fideszes képviselőket a lex CEU miatt. A politikus az EPP német frakcióvezetőjének, Manfred Webernek arra panaszkodik, hogy Weber csak twitterezik cselekvés helyett, pedig Orbán intézkedései az európai és a keresztény értékeket is nyíltan tagadják.

2017. április 14. 15:35

Egy kiszivárgott e-mail tanúsága szerint már kilenc napja lobbizik az Európai  Néppárt frakcióvezetőjénél a szocialista Ujhelyi István azért, hogy zárja ki a frakció a Fideszt a soraiból a felsőoktatási törvény CEU-t diszkrimináló módosítása miatt.

„Bizonyára látja, hogy Orbán megtestesít mindent, ami ellen az EPP és személyesen ön is harcol – egy trójai faló, akit nem tud irányítani, és aki elégedetlenséget kelt a kollégái között az EPP-ben” 

– idézi a 444 a szocialista EP-képviselő levelét. A portál ezt a Politico hírlevelében szúrta ki.

Ujhelyi felidézi a lex CEU miatti több tízezres tüntetéseket, és azt is felrója a német Manfred Webernek, hogy csak Twitteren harcol Orbán ellen, de nem cselekszik.

„Itt az ideje felszólalni, és kizárni azokat az EP-frakcióból, akik elárulják az európai közösséget. Többet kell tennie a twitterezésnél!”

– írja a szocialista politikus, és még azt is hozzáteszi, hogy Orbán intézkedései az európai és keresztény értékekkel is szembemennek.

Kizárással hivatalosan egyelőre nem fenyegette fideszes tagjait a néppárti frakció, viszont a képviselőcsoport szóvivője azt már belengette, hogy esetleg a hírhedt 7. cikk alapján kellene eljárást indítani Magyarországgal szemben. Elvileg ez végső soron a tanácsi szavazati jog megvonásához is vezethet, de mivel a szankciók elfogadása egyhangúságot követel meg, még sosem alkalmazták. 

Az üggyel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket Ujhelyi Istvánnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy tényleg küldött-e ilyen e-mailt Manfred Webernek, illetve, hogy miért a lobbizás ezen árulkodós módját választotta, ráadásul épp a keresztény értékekre hivatkozva. Azt is megkérdeztük, hogy kapott-e valamilyen reakciót a Néppárttól, és előfordult-e korábban más ügyben is, hogy ilyen módon lobbizott a Néppártnál a Fidesz vagy a kormány ellenében. 

Az EP-képviselőt végül telefonon sikerült elérnünk: visszautasította, hogy árulkodna, és azt mondta, csak színvallásra akarja kényszeríteni az Európai Néppártot, és meg akarja előzni, hogy a 7. cikk alapján szankcionálják Magyarországot. Részletes válaszáról ebben a cikkben olvashatnak.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. április 14. 17:04
Na, akkor egy percre szó bennszakad, hang fennakad... Tehát az egyik frakció egy tagja azért lobbizik a másik - ellenséges - frakciónál, hogy az zárja ki soraiból saját szövetségesét... Nem értem... Ujhelyi a fentiek szerint teljesen megőrült, fogalma sincs semmiről. Vagy felébredt benne a kommunista, aki mindenkinek parancsolgatni akar. Kíváncsian várom a Néppárti frakció reagálását, és ha az nem egy harsány gúnykacaj mp3-ba kódolva, vagy egy beutaló Ujhelyi számára egy neves elme- és idegspecialistához, akkor azt mondom, a Fidesz önkánt lépjen ki onnan, mert akkor ők se százasok.
ThunderDan
2017. április 14. 16:59
Kilenc hazaáruló lájkolta Újhelyi szemforgató aljasságát.
Akitlosz
2017. április 14. 16:49
Ebben semmi meglepetés nincsen. Ha nem tudnánk biztosan, akkor is tudnánk, legfeljebb bizonyíték nélkül.
Korn
2017. április 14. 16:49
Majdnem elfelejtettem az Ujhelyi pedig egy remek ember, nagyszerű politikus, egy igazi géniusz. Ő és a többi európai baloldali fogja felvirágoztatni az EU-t. Éljen az internacionalizmus, a határtalan szeretet, egy olyan kontinens ahol muszlim és keresztény együtt énekli az internacionálét! Gyerünk, megcsináljátok, vörösök határok nélkül! Kell még valamit mondanom Ildikó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!