Évi ötször is gyakorlatoztak az orosz hírszerzők az MNA-val Bőnyben

2016. december 25. 18:02

Részletes cikket közölt a New York Times a bőnyi rendőrgyilkosság utóélete kapcsán a szélsőjobboldali Magyar Nemzeti Arcvonal és az orosz katonai hírszerzés kapcsolatairól: ezek a cikk szerint 2010-2012 között voltak a legaktívabbak, volt, hogy a hírszerzők évi ötször is lejártak Bőnyre gyakorlatozni.

2016. december 25. 18:02

Amint arról korábban már beszámolt a magyar sajtó, így a Mandiner is, a bőnyi rendőrgyilkos Győrkös István szélsőjobboldali félkatonai szervezete, a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) diplomatafedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőkkel együtt végzett airsoft gyakorlatot.

A New York Times cikkéből most kiderül: ez a gyakorlatozás olyannyira rendszeres volt, hogy az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei évente ötször is leutaztak Bőnybe. A közös gyakorlatozás és együttműködés 2010-2012 között volt a legintenzívebb. Győrkösék pénzt is reméltek az oroszoktól, kifejezetten könyörögtek az anyagi támogatásért. Mindez a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén derült ki, a magyar titkosszolgálatok tájékoztatták erről a képviselőket.

A magyar szolgálatok szerint egyébként a GRU csak felvezetésnek szánta a közös gyakorlatozást, valódi céljuk ugyanis a Győrkös által alapított Hídfő megszerzése volt: miután a weboldalt orosz szerverre költöztették, orosz dezinformációs oldallá alakult.

A lap a nemzetbiztonsági bizottság tagjai közül meg is szólaltatta az MSZP-s Molnár Zsoltot és az LMP-s Szél Bernadettet. Molnár megdöbbenésének adott hangot afelett, hogy a közös gyakorlatozás teljesen legálisan megtörténhetett, és, hogy ilyen nyíltan tarthattak kapcsolatot az oroszok egy ilyen szélsőséges szervezettel. Szél Bernadett felidézte korábbi javaslatukat, miszerint eseti bizottságot kellene létrehozni az orosz befolyásszerzés nemzetbiztonsági kockázatainak kivizsgálására.

A New York Times cikkét szemléző Index egyébként megkérdezte a Külügyminisztériumot, hogy tervezik-e kivizsgálni az ügy orosz vonatkozású szálait, illetve tesznek-e diplomáciai lépéseket az ügyben, de azt a választ kapták, hogy nem kaptak az ügyben illetékes Információs Hivataltól olyan adatokat, ami diplomáciai lépéseket tenne szükségessé.

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sozlib_abschaum
2016. december 26. 20:08
Majd talál a New York Times vegyi fegyvereket is Magyarországon.
Csigorin
2016. december 26. 10:45
Mondjak a New York Times és Washingon Post "amerikai dezinformacios szolgalatok".
smarton
2016. december 26. 09:40
New York Times és Index? Mint az MNA alapos ismerője? Köszönöm, ennyi elég. Menjetek a p...ba
kiss.istvan770
2016. december 26. 08:50
Ami a nemzetbiztonsági bizottságban elhangzott az a valóság, amit az MSZP-s Molnár Zsolt és az LMP-s Szél Bernadettet nyilatkozott az pedig a ballibre fordított verzió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!