Bírálja az LMP a bürokráciacsökkentést

2016. november 07. 17:07

Fűnyíróelvszerűen rugdosna ki a kormány 150 ezer embert – jellemezte Hadházy Ákos a bürokráciacsökkentésre vonatkozó kormányzati terveket. Szerinte ezzel csak a munkanélküliek száma nőne, miközben elfogynának a köztisztviselők. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János viszont úgy látja, nem jó, ha a munkavállalók 20 százalékát az állam fizeti, mert a bürokrácia visszafogja a versenyképességet.

2016. november 07. 17:07

Hadházy Ákos (LMP) cáfolta az Országgyűlésben a kormányzati álláspontot, miszerint 1,1 millió embert foglalkoztatna az állam. Kijelentette: a közfoglalkoztatottakkal együtt is csupán 800 ezren dolgoznak itt, közülük 140 ezren a bürokráciában. Szerinte így nem építhető le 100-150 ezer ember innen, mert akkor nem marad köztisztviselő.

Bírálta a fűnyíróelvszerű leépítést célzó terveket, és kijelentette: a kirúgott dolgozók csak a munkanélküliek számát növelnék, „nem állnának a futószalag mellé”.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a következő évek kihívása a versenyképesség növelése, a bürokraták számának csökkentésével. 

Mint mondta, a gazdaság szereplői a bürokráciát több ponton is versenyképesség-gátlónak tartják, például egyszerűsítenék az adózás eljárási szabályait vagy az uniós források kiosztásának menetét. Emellett az ügyintézést lassúnak és drágának ítélik.

Az sem segít, ha a munkavállalók 20 százaléka az államtól kapja a fizetését - hangsúlyozta –, ez minden európai országhoz képest magas – jelentette ki. 

A képviselő a választ nem fogadta el, azt azonban 108 igen vokssal a Ház megszavazta, 35 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett.

(MTI)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2016. november 08. 00:11
A bürokráciát persze kell csökkenteni, de az tényleg minimum érdekes, hogy egymillió állami alkalmazottról beszélve a következő mondatban átlépnek a bürokrácia csökkentésre, mint ha egymillió bürokrata volna, holott nagy részük nem is hivatalnok, hanem közalkalmazott, azaz ápolónő, pedagógus, óvónő, stb... Ez a számháború azért is furcsa, mert simán mondhatnák, hogy ezentúl a pedagógusok, stb. nem közalkalmazottak, hanem megbízásos vállalkozók...ettől olcsóbbá válna a dolog???...Kétlem...:(
Pinter68
2016. november 07. 19:27
A bürokrácia nem a tisztviselők számának csökkentésétől lesz kisebb. Hanem a bürokratikus szabályok számának csökkentésétől. Először talán ott kellene rendet tenni, azután lehet megnézni, hogy kire nincsen már szükség. Ettől, amit terveznek csak a köztisztviselők terhelése és az ügyintézési idő lesz nagyobb.
na még ez is
2016. november 07. 18:34
A NAV-nál van olyan igazgatóság, ahol a feladatok ellátásához szükséges ellenőrök harmada hiányzik, mivel egy éve létszámstop van, már több mint 2000-en elhagyták azóta a hivatalt, felvenni pedig nem lehet senkit. Tállai szerint ezt hívják "létszámkorszerűsítésnek"...
balbako_
2016. november 07. 18:19
Már megijedtem, hogy rossz az intézkedés, de a lúzerek ellenzik, akkor csak jó lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!