GDP: 2,6 százalékos növekedés a második negyedévben

2016. szeptember 06. 10:43

Nőtt a GDP 2,6 százalékkal – derül ki a KSH második negyedéves részletes értékeléséből. A növekedéshez nagyban hozzájárult az ipar, a mezőgazdaság, és a szolgáltatások. Nőtt a fogyasztás is, a beruházások üteme viszont stagnálást és csökkenést mutat, valamint a pénzügyi, biztosítási tevékenységben is visszaesés tapasztalható.

2016. szeptember 06. 10:43

A bruttó hazai termék volumene 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedett, ami árnyalatnyival alacsonyabb az augusztus 12-én kiadott első becslésben jelentett 2,2, illetve 1,1 százaléknál – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A KSH 0,9 százalékosról 1,1 százalékra javította az első negyedévi GDP kiigazítatlan növekedését az előző év azonos időszakához képest, amit a kedvezőbb mezőgazdasági teljesítménnyel magyarázott a keddi jelentésében. A második negyedévi növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások, az ipar és a mezőgazdaság járult hozzá.

Szolgáltatások, ipar, mezőgazdaság: a legtöbb helyen növekedés

A GDP 2,6 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,8, az ipar 0,9, a mezőgazdaság 0,4 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság második negyedévi hozzáadott értéke 13,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző negyedévi felülvizsgált 7,2 százalékos növekedés után, amit korábban 3,5 százalékos csökkenésnek jelentett a hivatal. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 0,8 százalékpontos hozzájárulása volt a legjelentősebb. Az építőipar 0,9 százalékponttal fékezte a GDP növekedését.

Az ipar hozzáadott értéke 3,9, ezen belül a feldolgozóiparé 3,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar teljesítménye az első negyedévi 27,8 százalék után a második negyedévben 23,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,3 százalékkal nőtt az előző negyedévi 3,0 százalékos ütem után. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 7,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bővült nagyobb mértékben közölte a KSH. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,8 százalékkal növekedett az előző negyedévi 3,2 százalék után. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikációs ágazatban hozzáadott 4,6 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit az év eleji 3,8 százalékos növekedés után.

Visszaesés a pénzügyi, biztosítási tevékenységben

A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2010 óta egyetlen egyszer, a tavalyi negyedik negyedévben növekedett, az idei második negyedévben 1,6 százalékos volt a visszaesés. A jelentés a pénzügyi közvetítési tevékenység szolgáltatási díjának csökkenése, valamint a jutalékok és díjak egyenlegének negatív változásával magyarázta a mostani csökkenést. Nőtt a fogyasztás is

A háztartások tényleges fogyasztása 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,1 százalékkal bővült. A nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a szabadidő-kultúra, a lakberendezés, lakásfelszerelés, valamint a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás terén az átlagot meghaladóan emelkedett a háztartások vásárolt fogyasztása – derül ki a KSH jelentéséből. A magyarok külföldi fogyasztása is erőteljesebben növekedett, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása – fűzte hozzá a hivatal.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 2,1, a közösségi fogyasztásé 2,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévi stagnálás, illetve a közösségi fogyasztás 5,0 százalékos megugrása után. A végső fogyasztás 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző negyedévi 4,2 százalék után. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 20 százalékkal megzuhant az előző negyedévi 7,8 százalékos visszaesés után, amit döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződésével magyarázott jelentésében a KSH. Negyedéves összehasonlításban viszont az első negyedévi 8,0 százalék után a második negyedévi csökkenés csak 0,9 százalékos volt.

Lassuló beruházások, felfelé ívelő külkereskedelem

A gépek és berendezések beruházási volumene stagnált, az építési beruházásoké jelentősen csökkent.A bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal lassította a GDP növekedési ütemét. A végső fogyasztás 3,1 százalékponttal járult hozzá a második negyedévi 2,6 százalékos növekedéshez. A külkereskedelmi forgalom összességében 2,4 százalékponttal segítette a gazdaság teljesítményét. Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában 989 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 8,2, az import 6,1 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 7,0, a behozatal 6,1 százalékkal nőtt, az idegenforgalmat is magába foglaló szolgáltatások exportja 13, importja 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, jelentette a KSH. A GDP harmadik negyedévi alakulásáról november 15-én közli első becslését a KSH.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liba fosch
2016. szeptember 07. 05:29
Azért óvatosan azzal a lekörözéssel. Szép ez a százalékos növekedés de az abszolút növekedés ismerete nélkül olyan sokra nem megyünk vele. Pl. Ha 100 forintból csinálsz 103-at az 3 %, ha 5000-ből 5050-et az csak 1%, mégis többet gyarapodtál az utóbbi esetben. Nagyjából ez a helyzet Magyaro. és az EU legfejlettebb államai között. Csak azért mondom hogy nem árt a helyén kezelni. Nem mellesleg ez is szép eredmény főleg az előző kormány "áldásos" tevékenysége után. Mondhatni szebbet szarok annál mint amit Gyurcsányék produkáltak.
Anti Komcsi
2016. szeptember 06. 22:56
Leköröztük az EU leggazdagabb, legfejletebb országait. Hajrá Fidesz!
noMores
2016. szeptember 06. 16:49
Az EU csecsén...
madarasi.abel
2016. szeptember 06. 16:06
A cikkből kimaradt (nem is értem, hogyan): mennyi volt a beruházási ráta? (mutimi elmagyarázza, hogy mit jelent ez a szám)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!