Mendrey: Csökkenni fog az oktatás színvonala

2016. augusztus 25. 12:22

Csökkenni fog az közoktatás színvonala a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője szerint. Szerinte a kormány igyekezett megnyugtatni a társadalmat, de a közoktatás átalakítását szorgalmazó szakmai javaslatok közül, amelyeket többek között a PDSZ, a Tanítanék mozgalom fogalmazott meg, gyakorlatilag nem valósult meg semmi.

2016. augusztus 25. 12:22

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a közoktatás színvonalának további csökkenése prognosztizálható a hamarosan induló 2016/17-es tanévben. Mendrey László, a szakszervezet elnöke csütörtöki tanévkezdés előtti sajtótájékoztatóján kifejtette: bár a kormány igyekezett megnyugtatni a társadalmat, de a közoktatás átalakítását szorgalmazó szakmai javaslatok közül, amelyeket többek között a PDSZ, a Tanítanék mozgalom fogalmazott meg, gyakorlatilag nem valósult meg semmi.

Értékelése szerint a családok terhei jelentősek, a családtámogatások, gyes, gyet előrehozott kifizetése álmegoldás, és nem jelentenek megoldást a tartós tankönyvek sem. A támogatások nagyobbak is lehetnének, ha nem mindenkinek válogatás nélkül osztogatnák ingyen a tankönyvet – jegyezte meg. Nem érkeztek meg mindenhová a tankönyvek, így jónéhány általános iskolába, középiskolába és a szakképzésbe sem - említette meg.

Nem csökken a tanítási órák száma

Kitért arra is, hogy nem csökken a tanítási órák száma, a 30 perces óra szintén nem jó eszköz. A tananyag csökkentése, a diákok és pedagógusok óraszámának csökkentése hozhat eredményt, ezek az elmúlt időszak legjelentősebb követelései voltak – mutatott rá a szakszervezeti vezető. Mendrey László ellentmondásosnak tartotta az órakedvezmény biztosítását az osztályfőnöknek, munkaközösségi vezetőknek, mert ezek kiadása esetén veszélybe kerülhet a szakos helyettesítés megszervezése. Új álláshelyek biztosítására is szükség lenne – közölte.

Nem látszik megoldás a pedagógus munkát segítők bérkérdése ügyében, a kétszer 35 ezer forint és a jövőre ígért 10 százalékos béremelés kevés. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ esetében a 198 tankerületből 58 tankerületi központ kialakítása nem csökkenti a központosítást, nem látszik az adósság újra keletkezését megakadályozó változás – sorolta.

A gimnáziumok a legnépszerűbbek

Kitért arra is: a gimnáziumi képzés a legnépszerűbb, a szakgimnáziumok azonban már jelentősen le vannak maradva, a szakképzésben minden második hely üresen marad. A szakgimnáziumok és a szakképzés átalakítása ugrás a sötétbe – fogalmazott, hozzátéve: nincsenek kidolgozott tantervek, nincsenek tankönyvek, a természettudományok összevont oktatása nincs megoldva.

Az érdekvédő ugyanakkor üdvözölte azt a rendeletmódosítást, hogy a hét évvel az öregségi nyugdíj előtt állókat átsorolják a pedagógus 2. kategóriába. Arról, hogy ősszel mi várható, folytatódnak-e a demonstrációk, azt mondta: semmi okuk, hogy kizárólag azzal törődjenek, amire felesküdtek. Egészen biztosan várhatók megmozdulások, demonstrációk, az egyeztetés és a tervezés folyik – közölte. Szavaiból kiderült, hogy erre „a plakátkampány alatt” várhatóan nem kerül sor.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. augusztus 26. 09:48
Pukli miért tartja vissza a tankönyveket? http://magyarhirlap.hu/cikk/64406/Nem_sieti_el_Pukli_a_tankonyvosztast
dave
2016. augusztus 25. 19:26
Végül is, ha azt akarjátok, hogy a szinvonal csökkenjen, akkor csökken is. Egy jó tanár egy rajzlappal,táblával, krétával tollal el van. A többinek, meg mindegy mi van a kezében. A katedrán nem én, Orbán, vagy Feri áll, hanem Ti tanárok! Viselkedjetek már ehhez méltóan!
realista
2016. augusztus 25. 17:26
Ez a "csökkenni fog", úgy hangzik, mintha eddig nőtt, vagy stagnált volna. De sajnos a csökkenés az utóbbi 60+ évben töretlen, kormányoktól, rendszertől függetlenül, mert a döntés joga mindig hozzá nem értő karrierista pártemberek kezébe kerül.
krisztoforo48
2016. augusztus 25. 16:50
Mendrey a Ti dolgotok az,hogy nőjön.Ha erre képtelenek vagytok,húzzatok el a picsába és ne makogjatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!