Lemondunk!

2016. augusztus 13. 16:29

Nincs sok értelme részt venni ebben a komédiában, és komoly képpel eljátszani, hogy ez egy nyílt versenyre épülő, valóban működő többpártrendszer.

2016. augusztus 13. 16:29
4K! elnöksége

„A 4K! Elnöksége október 1-jével lemond a tisztségéről, és ugyanerre a napra tisztújító kongresszust hív össze.

A lemondásunk nem csak technikai jellegű, ami a tisztújítás összehívására szolgál: egyikünk sem kíván elnökségi pozícióért újraindulni.

A 4K! abban az időszakban alakult politikai mozgalommá, majd párttá, amikor a NER kiépülése még csak elkezdődött, és tömegek mozdultak meg és álltak ki ellene. Mint tudjuk, azt a csatát Orbán nyerte: az érdemi politikai ellenállás azóta felmorzsolódott, a NER pedig kiépült. A hatalom centralizálásával eltűnt az ellenzék intézményi háttere, a médiája, és még az egykori oligarchái is megkötötték a maguk különbékéit a rendszerrel.

Mára a parlamenti ellenzéki pártok láthatóan ugyanolyan kényelmesen elhelyezkedtek a rendszerben, mint Putyin Oroszországában az ellenzéki pártok. Nem tűnik úgy, mintha valós ambícióik lennének a Fidesz leváltására. Nincs is nagyon miért ugrálniuk. Expolitikusaik, családtagjaik, vagy a szakértőik sorra kapják a pozícióikat a NER-ben.

Ez a helyzet elsőre akár úgy is hangozhat, mint ami teret nyithat egy parlamenten kívüli pártnak, valójában azonban demoralizálja a potenciálisan aktivizálható embereket is, és az apátiát növeli. Ezt tapasztaljuk a saját szimpatizánsaink és a párttagjaink körében is: kevesen hajlandóak aktívan részt venni és cselekedni.

A rendszerváltás óta létező pártundor pedig tovább ront a helyzeten: bár papíron a pártok lennének a közakarat kialakításának eszközei, az emberek többsége a pártokban való részvételt nem állampolgári aktivitásnak, hanem valamilyen gyűlöletes és gyanús tevékenységnek tekinti. Aki ismeri a belső viszonyokat, tudja, hogy még a legnagyobb ellenzéki párt is elképesztő káderhiánnyal küszködik.

A pártépítés szándékának hiányában maradnak a néhány hónapra felfutó civil tiltakozások, amelyek a kiállás és az összetartozás nagyszerű élményét kínálják. Izgalmas pillanatokat meg némi önbecsülést ad az érzés, hogy az ember kiállt az igazságtalanságok ellen, a NER ellen azonban ezek y megmozdulások mégsem érnek a gyakorlatban semmit sem.

A csapda tökéletes: a NER-t csak egy párt tudja legyőzni, pártot csinálni viszont nem lehet a NER-ben.

A ciklus felénél vagyunk, a következő választás már látótávolságra van. Ha egy szervezet indulni akar a választáson, akkor innentől neki kell állni rendesen tolni a szekeret.

Ez az a pont, amikor mindenkinek el kell döntenie, hogy számára értelmes tevékenység-e a mostani körülmények között a pártpolitika vagy nem.

Mi a magunk részéről úgy gondoljuk, hogy nincs sok értelme részt venni ebben a komédiában, és komoly képpel eljátszani, hogy ez egy nyílt versenyre épülő, valóban működő többpártrendszer.

Emiatt október 1-jével lemondunk a tisztségünkről.

A kongresszuson szeretnénk, ha arról is szó lenne, hogy magát a pártot fenn kívánjuk-e tartani, és csak akkor tartanánk meg a tisztújítást, ha erre egyértelmű igen a válasz.

 

Bassa Zoltán
Györki Zsuzsa
Istvánffy András
Nagy András
Völgyesi Krisztián”

 

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. augusztus 15. 01:03
Van néhány hazugság és csúsztatás az írásban. És persze rosszindulat. Erre egy példa: Ha a kormánypártok minden pozíciót maguk között osztanak el, akkor hatalom bebetonozás és korrupció folyik, az ellenzék semmibe vétele. Ha viszont gesztust gyakorolnak az ellenzéki szakpolitikusok, szakemberek felé, és rájuk bíznak pozíciókat, meghívják őket bizonyos döntési helyzetekbe, akkor meg az ellenzék behódolásáról, megvásárlásáról van szó. Ó. persze. Az "eltűnt" ellenzéki média hazugság a négyzeten, hiszen a meglévők mellé szereztek még minimum hármat Simicska révén: "Magyar" Nemzet, HírTV, Lánchíd Rádió. A párt logója egyébként az orosz "ZS" betűre hasonlított. Vagyis: nemzetidegen. Na, ebben legalább őszinték. Bye Bye 4K!
atila68
2016. augusztus 14. 22:24
4K Q7 3M Semmi csöcsvillantós ígéret?
Békanász a hasadon
2016. augusztus 14. 22:21
nyugalmazott tanár hova lett? http://mandiner.hu/felhasznalo/nyugalmazott_tanar
Tintamin
2016. augusztus 14. 16:38
Rogan Toni feltalaloirodaja mindenkit tart karokkal var!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!