LMP: Nincs szükség különleges jogrendre a honvédség bevetéséhez

2016. június 06. 14:11

Nem gátolná az LMP a honvédség bevetését terrorveszélyhelyzet esetén, de úgy gondolják: különleges jogrendre nincs szükség. A párt szerint az alaptörvény hatodik, különleges jogrend bevezetéséről szóló módosítása ugyanis nem a hadsereg bevethetőségét szolgálja.

2016. június 06. 14:11

Nem a honvédség bevethetőségét szolgálja terrorveszélyhelyzet esetén az alaptörvény hatodik módosítása az LMP szerint, így a párt továbbra sem tartja szükségesnek a változtatást.  Schiffer András és Szél Bernadett hétfőn sajtótájékoztatón ismertette, hogy pártjuk a terrorizmus elleni fellépést szolgáló belügyminisztériumi törvényjavaslatot támogatja, az új különleges jogrend bevezetéséről szóló alaptörvény-módosítást azonban elutasítja.  Támogatják ugyanakkor a kormányoldal határozati javaslatát az uniós állandó menekültelosztási javaslat elutasítására, így annak házszabálytól eltérő tárgyalását is megszavazzák.

LMP: A honvédség jogállásának alkotmányos szabályain kellene változtatni

Schiffer András megismételte pártja álláspontját, miszerint a honvédség jogállásának alkotmányos szabályain kellene változtatni bevethetőségükhöz, amelyet az LMP támogatott volna, a kormányzat azonban az erre irányuló ellenzéki kezdeményezéseket elutasította. Kifejtette: miután a belügyminisztériumi törvénycsomagba bekerült a szocialisták javaslatára, hogy a rendőrök terrorfenyegetettség esetén 72 órára szinte szabad kezet kapnak, még kevésbé szükséges a különleges jogrend bevezetése, amelye szerint nem is tudott megindokolni a kormányzat. 

Szél Bernadett ezt azzal egészítette ki: az érintett tárcavezetők a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságok közös ülésén sem adtak elfogadható választ annak szükségességéről. A politikus kérdésre tűrhetetlennek nevezte, hogy a bukott egykori agrárattasé, Kiss Szilárd, akinek szerinte az igazságszolgáltatás eljárása alatt kellene állnia, orosz rendszámú diplomataautóval járhat „luxuséttermekbe”. Hozzátette: a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén arra kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, az Információs Hivatal felügyelőjét, hogy járjon el az ügyben.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2016. június 06. 17:38
Kit érdekel az LMP?
drkovax
2016. június 06. 14:20
"Nem gátolná az LMP a honvédség bevetését terrorveszélyhelyzet esetén ..." Ez magyarán azt jelenti, hogy pontosan tudják, alapesetben nem vethető be, hacsak az Alaptörvénybe ez a különleges helyzet be nem kerül (a kihirdetés feltételeivel együtt) vagy minden esetben egyedileg az OGY konkrét felhatalmazást nem ad kétharmaddal (átfutási idő minimum 3 hónap ...) Ez se lesz már demagógabb ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!