Kiss László-ügy: büntetést kapott az iratokat kiadó levéltár

2016. június 23. 15:09

Az adatvédelmi hatóság hárommillió forintra bírságolta meg a fővárosi levéltárat, amiért kiadta a sajtónak a Kiss László úszókapitány nemi erőszakkal kapcsolatos ügyében hozott, egykori ítéletet – írja az Origo.

2016. június 23. 15:09

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint Budapest Főváros Levéltára jogellenesen adta ki egy újságírónak a Kiss László – az úszók volt szövetségi kapitánya – és társai által elkövetett bűncselekmény ügyében 1962-ben meghozott ítéletet. A hatóság ezért hárommillió forint adatvédelmi bírságot szabott ki – írja az Origo.

Közölték, hogy a dokumentum bűnügyi személyes adatokat tartalmaz, amelynek megismerésére a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ítélet érintettje írásban hozzájárul ehhez, vagy teljesülnek a törvényben meghatározott feltételek.

A jogszabályok alapján három esetben lehetséges az ilyen levéltári anyag megismerése, ezek közül a levéltár arra hivatkozott, hogy anonimizált másolattal biztosít hozzáférést a személyes adatot tartalmazó levéltári anyaghoz. 

Azonban az adatvédelmi hatóság szerint az intézménynek fel kellett volna ismernie, hogy az újságíró az anonimizálás mellett is összefüggésbe tudja hozni az ítéletet a kérőlapon megjelölt természetes személyekkel, így egyáltalán nem lett volna alkalmazható a levéltári törvény anonimizálásra vonatkozó rendelkezése. 

Összesen 228 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. október 16. 00:10
A jogszabályokkal van inkább probléma. Személyiségi joga a bűn nélkülieknek lehet. Jelen esetben is milyen jogról beszélünk? Megváltozott valami? Nem, leülte a rá jól-rosszul kiszabott büntetést, de attól még a bűn elkövetője marad. Hogyan és miért lehetne a levéltárat büntetni?
balbako_
2016. augusztus 07. 11:55
Minden rablógyilkosnak vannak rigorózusan betartott személyiségi jogai, kivéve egy embernek aki 55 év becsületes és sikeres munkájával próbálta feledtetni ifjúkora bűnét.
avmanster
2016. július 06. 11:17
le kellene vonni az ott dolgozók fizetéséből. leginkább azokéból akik kiadták az iratokat.
csehov
2016. június 28. 02:55
Tudod: Valakinek "ellopták a kabátját, azt 20 év múlva azt őrzi meg az emlékezet, hogy "valami kabátlopási ügye volt." "Valami nőügye volt" az 55 év után úgy hangzik: "Persze nagytermészetű volt az öreg" Igen, karikíroztam a történetet - de ettől sajnos minden lényeges része tény(!) marad. Jó az élvezeteket kivéve ez itt leírva valóban ízléstelen, hiszen a lány -áldozat volt - aki akkor és utána évekig nagyon sokat szenvedett. "Könnyen kapható volt, szerette a szexet." Ezek Laci bácsi szavai..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!