Lehet féltéglával verni a mellem, hogy magyar vagyok, de ezzel mit érek el?

2016. június 06. 14:29

76 képviselő kell ahhoz, hogy keresztülmenjen bármi a parlamentben, a legjobb időszakban is csak 20 képviselőnk volt, tehát minimum 50 szlovák képviselő jóindulatára van szükségünk.

2016. június 06. 14:29
Bugár Béla

A magyarországiak nem ismerik a Hídat, a Fidesz kommunikációjában az MKP a szlovákiai magyar párt. A Hídnak milyen az identitása: vegyes párt, inkább kisebbségi párt? Hogy tudnak együttműködni a szlovákokkal?

Lehet féltéglával verni az embernek a mellét, hogy magyar vagyok, és csak magyarral fogok össze, de akkor mit érek el? Vagy pedig azt mondom, hogy megkeressük azon szlovákokat, akikkel együtt lehet működni – mert nem mindenkivel lehet –, és azok segítségét kérjük különféle kisebbségeket érintő ügyekhez. 76 képviselő kell ahhoz, hogy keresztülmenjen bármi a parlamentben, a legjobb időszakban is csak 20 képviselőnk volt, tehát minimum 50 szlovák képviselő jóindulatára van szükségünk.

Járható ez az út?

Amikor bekerültünk a parlamentbe, megpróbáltuk megváltoztatni a Fico-féle kettős állampolgárság ellenes törvényt. Az Alkotmánybírósághoz fordultunk, de oda 30 képviselő aláírása kellett, nekünk meg csak 13 képviselőnk volt. Végül 31 olyan szlovák képviselő írta alá, akinek semmi köze nem volt a magyarokhoz, de azt mondták, hogy a törvény úgy, ahogy van, nem jó. Ha vesszük az energiát és meggyőzzük az embereket, akkor eredményeket lehet elérni. Könnyű valamit odavágni az asztalra, hogy ez a mi törvényünk, fogadjátok el, de ahhoz le kell ülni, meg kell magyarázni, sokat kell velük tárgyalni. De a másik példa: még életemben annyit nem tárgyaltam, mint a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításánál. Matovicékkal, Sulíkékkal, mindenkivel külön kellett megegyezni. A végeredmény: ma olyan helyre is ki lehet írni a község magyar megnevezését, ahol eddig nem lehetett.

Említette az állampolgársági törvényt. A múlt hónapban az SaS eltörölte volna ezt a törvényt, a kormány azonban nem támogatta. Mit gondol arról, hogy saját szövetségesei sem támogatták az eltörlését? Milyen volt a hangulat a Hídon belül emiatt?

A Híd koalícióban működik, ezért ha azt akarjuk, hogy az általunk szorgalmazott prioritások megvalósuljanak, nem veszélyeztethetjük a koalíció működését. És igen, ebben a helyzetben is döntenünk kellett: megsértjük a koalíciós szerződést és ezzel veszélyeztetjük a kisiskolák megmentését, a kétnyelvű vasúti táblák kihelyezését és a kisebbségi kulturális önkormányzatiság megteremtését célzó törvényt, vagy tartjuk magunkat a koalíciós megállapodásokhoz (egyik partner sem támogatta az állampolgársági törvény módosítását). Azt is tudni kell, hogy az SaS részéről ez csak egy PR-fogás volt, hiszen az ellenzéki képviselőkkel sem egyeztetett, akiknek több mint fele nem támogatta a javaslatot.”

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2016. június 07. 20:11
Béla, ennyire azért ne nézd hülyének az embereket. A szlovák képviselőkkel és pártokkal anélkül is együtt lehet működni, hogy vegyespártot alapítunk és szétverjük az egységes magyar politikai képviseletet. Tudod te ezt jól, mert amíg az MKP elnöke voltál, akkor is volt együttműködés és szavaztak meg szlovák képviselők olyan törvényeket, amelyek a magyarok érdekében állt - például az magyar nyelven oktató komáromi egyetem megalapításakor. Amikor pedig a kisebbségi nyelvhasználati törvényt módosítottátok, akkor valószínűleg nem neked kellett volna tárgyalnod, hanem szakértőkre bízni a dolgot, mert akkor az a sok hiba nem került volna be a törvénybe, ami miatt a gyakorlatban végrehajthatatlan maradt.
néhai Ch.Pilot
2016. június 06. 23:11
"Lehet féltéglával verni az embernek a mellét, hogy magyar vagyok..." Ez miféle nyelvi fordulat? Bugár hol tanult magyarul?
2016. június 06. 20:35
"Lehet féltéglával verni az embernek a mellét, hogy magyar vagyok, és csak magyarral fogok össze, de akkor mit érek el?" Szerintem egy fél tégla a fején jobban mutatna.
1120
2016. június 06. 19:54
"Lehet féltéglával verni a mellem, hogy magyar vagyok, de ezzel mit érek el?" Én a tiédet addig verném, amíg szuszogsz. Szebb időkben a nemzetárulókat felkötötték. Szerencséd van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!