Külföldiek földvásárlása: két hónapot adott a Bizottság a változtatásra

2016. május 26. 14:40

Az Európai Bizottság két hónapot adott a magyar kormánynak, hogy módosítsa a külföldiek földvásárlását korlátozó szabályozást, különben a testület az Európai Bírósághoz fordul. A Bizottság többek között azt kifogásolja, hogy miután 2014-ben lejárt a földvásárlási moratórium, a kormány olyan szabályozást hozott, amely a tőke szabad áramlását korlátozza. A bolgár, a lett, a litván és a szlovák földügyi szabályozás sem tetszik a Bizottságnak.

2016. május 26. 14:40

Az Európai Bizottság csütörtökön több uniós tagállam, köztük Magyarország ellen is újabb szakaszba léptette a külföldiek földvásárlására vonatkozó jogszabályok miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárásokat; amennyiben a kifogásolt szabályok két hónap alatt nem változnak, a Bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

A brüsszeli testület Bulgáriának, Magyarországnak, Lettországnak, Litvániának és Szlovákiának küldött úgynevezett indokolással ellátott véleményt csütörtökön.

A Bizottság azt sérelmezi, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2014-es lejárta után ezek az országok olyan új törvényeket fogadtak el a mezőgazdasági földterület megszerzéséről, amelyeknek egyes rendelkezései a letelepedési szabadság és a tőke szabad áramlásának korlátozásaként értelmezhetőek, ez pedig a határon átnyúló beruházások csökkenését okozhatja.

Nagyon korlátozó a magyarországi rendszer

Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a korlátozások némelyike megindokolható, mivel ezek célja a spekulatív felvásárlások megakadályozása, illetve a tervezési célok és a vidékfejlesztési politika elősegítése. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a jogszerűség érdekében a korlátozásoknak arányosnak kell lenniük és nem vezethetnek más uniós polgárok hátrányos megkülönböztetéséhez.

A magyarországi rendszer az Európai Bizottság meglátása szerint „nagyon korlátozó”, és teljes mértékben megtiltja a jogi személyek földvásárlását. A Bizottság a magyar jogszabályban kifogásolja a gazdálkodó, mint fogalom törvényi meghatározását, azt az előírást, hogy a gazdálkodó maga kell gazdálkodjon a földön, illetve azt is, hogy csak az juthat földhöz, aki mezőgazdasági termelőnek minősül.

Mint közölték, az Európai Bizottság számos olyan esettel találkozott, amikor ezek az intézkedések túlzott korlátozásokhoz és megkülönböztetéshez vezettek a vidékfejlesztési beruházásoknál.

Két hónapunk van a változtatásra

Az Európai Bizottság 2015 márciusában és áprilisában indított kötelezettségszegési eljárást az ügyben Bulgária, Magyarország, Szlovákia, Litvánia és Lettország ellen. A testület az érintett tagországoktól azóta kapott válaszok ellenére továbbra is aggályosnak tartja a hatályos nemzeti rendelkezéseket.

A Bizottság tudatta azt is: az eljárások második szakaszba léptetése nyomán az érintett országoknak két hónapja van arra, hogy a kifogásolt jogszabályokat összhangba hozzák az uniós szabályokkal, máskülönben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. május 27. 08:00
„AZ EURÓPAI PROBLÉMA Európában kivezették a tejkvótát. Amely szabályozta, hogy egyes tagországok mennyi tejet termelhetnek. A döntés egyes országokat váratlanul ért, de a német és dán tejágazat ugrásra készen várta a kvóta eltörlését. Jelentős túltermelésbe kezdtek és nyomott áron lepték el tejtermékekkel az európai piacokat. A hazánkba ömlő lengyel és szlovák tej mögött is német és dán tehenészetek vannak. A jelenlegi kereskedelmi ár mellett nekik is veszteséges termelni, azonban ezeknek az érdekeltségeknek van annyi tartalékuk, hogy át tudják vészelni, amíg a magyar konkurenciát kisöprik (vö.: cukoripar). A MAGYAR PROBLÉMA A magyar tejtermelőket eközben a hungarikumnak számító, rekord magas áfatartalom is sújtja (18 százalék – egyelőre még csak tárgyalások zajlanak arról, hogy mely termékeknél csökkentenék az áfa szintjét 5 százalékra), amely nemcsak drágítja a magyar portékát, de az áfacsalóknak is tökéletes terepet nyújt. A „fekete tej” ellenőrizetlenül áramlik be az országba, nagyon ritka és gyér ellenőrzések tapasztalhatóak a magyar hatóságok részéről.” http://alfahir.hu/kozel_a_tej_trianon_meg_az_iden_bezarhatnak_a_magyar_tejuzemek
brekker
2016. május 27. 07:39
Nem kell megijedni a fenyegetőzéstől, perre kell menni.
kitiltott
2016. május 26. 23:14
az a bajuk hogy nem tudják vérnélkül elfoglani Magyarországot se így se úgy
pollip
2016. május 26. 18:25
Ezt a földtörvényt az mszp és a jobbik jelentette fel brüsszelben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!