Jobbik: A kormány „be akarja tiltani az internetet”

2016. május 30. 15:03

A Fidesz gyurcsányozott, az LMP matolcsyzott, a Jobbik uberezett, míg az MSZP a szegregáció ellen emelte fel a szavát, a KDNP pedig a hősökre emlékezett az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

2016. május 30. 15:03

LMP: ideje véget vetni Matolcsy történetének 

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint „ideje véget vetni Matolcsy történetének”, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és elnökének botrányai a társadalom egészére jelentenek kockázatot. Úgy fogalmazott: egy olasz maffiacsalád is megirigyelhetné a jegybanki alapítványok kedvezményezettjeinek egymáshoz kötődését, az elnök ügyei pedig azt üzenik az embereknek, politikai hátszéllel mindent meg lehet tenni. „Hülyének néznek mindenkit, de az emberek nem hülyék, csak kiábrándultak” – mondta. 

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára kijelentette: az MNB-törvény rögzíti a jegybank függetlenségét, amely szerint a kormánytól nem fogadhat el utasításokat. E függetlenség nyilvánul meg a jegybanki alapítványok tevékenységében is – tette hozzá. Rámutatott arra is: az MBN a tavalyi nyereségéből 50 milliárd forintot fizetett be az államnak, pedig osztalékfizetésre 2002 óta nem volt itt példa, vásárlásaival pedig a nemzeti vagyont gyarapítja.   

MSZP: fel kell lépni az iskolai szegregáció ellen 

Teleki László (MSZP) a roma gyermekek iskolai szegregációja miatt indított kötelezettségszegési eljárásról szólva közölte: növekszik az érintett gyermekek száma, de semmi kézzelfogható dolog nem történt. Szerinte most különösen oda kellene figyelni a halmozottan hátrányos fiatalok helyzetének javítására, a kormány azonban nem képes kezelni a problémát, csupán adminisztratív feladatokat lát el. A források növelését sürgette, a nélkül szerinte „lebutítás” jön. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: erős nyomás nehezedett az országra, hogy a felzárkóztatási források egy részét a bevándorlók integrációjára fordítsa. Szerinte a kötelezettségszegési eljárás indítása ennek elutasításával függ össze. A területen sok tennivaló van, sok közösségi és magyar forrást kell még felhasználni – szögezte le. Szólt az eddig megtett lépésekről, a többi közt az antiszegregációs kerekasztal létrehozásáról. 

Jobbik: a közösségi alapú gazdálkodás húzóerő lehet 

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a közösségi alapú gazdálkodási ágakat a gazdaság potenciális húzóerejének minősítette, hangsúlyozva, ezek csak egy tisztességesen szabályozott környezetben működhetnek. A kormányzat azonban szerinte észak-koreai módszerekkel akarja „betiltani az internetet”, akar applikációkat korlátozni. A politikus átalányadót szorgalmazott például a szobakiadással és a közösségi taxiszolgáltatásokkal kapcsolatban is. 

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára kijelentette: a probléma nem a szabályokkal, hanem azok be nem tartásával van. Az Uberről szólva közölte: a kormány a szabályosan működő, adófizető taxisok pártján áll, ugyanakkor a modern megoldások oldalán is. Ma a taxisok nagy része is átalányadózik – tette hozzá –, a katát pedig az uberesek is alkalmazhatnák. Úgy fogalmazott: az Uber kétségkívül korszerű módszerekkel dolgozik, de a jogszabályok teljes semmibe vételével kezdte meg tevékenységét Magyarországon.

KDNP: emlékezni kell a hősökre

Harrach Péter (KDNP) a hősök napjáról emlékezett meg felszólalásában. Jelezte azt is, hogy két párttársa a haditengerészek emléknapjának bevezetésére tett javaslatot a parlamentnek. A kormánypárti politikus szólt a gyereknapról is, ezzel összefüggésben szemléletváltást tartott szükségesnek, megjegyezve: a kormány családpolitikai intézkedései csak részben tudják javítani a demográfiai helyzetet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára fontosnak nevezte, hogy a jelenlegi generációk lássák, milyen elismeréssel van a társadalom a hősök iránt és ez példát adjon nekik is. Ismertette, hogy szinte minden hazai településen van emlékműve az I. világháború áldozatainak, ezek harmada azonban méltatlan állapotban volt. A 600 felújításra szoruló mementóból több mint 300 már megújult. A gyereknapra utalva azt emelte ki, hogy a kormány évről évre többet fordít a családok támogatására, ez jövőre 1743 milliárd forint lesz. Emellett a gyermekétkeztetés és a bölcsődei fejlesztések támogatásának jelentős emelkedését hangsúlyozta.

Fidesz: az őszödi beszéd a hazai demokrácia legsötétebb pillanata

A hazai demokrácia legsötétebb pillanataként jellemezte a tízéves őszödi beszédet Répássy Róbert fideszes képviselő. A politikus szerint a számos súlyos mondat között Gyurcsány Ferenc beismerte, hogy hazugsággal nyerték meg a választásokat. Bírálta, hogy a volt kormányfő a zavargások és az államfő felszólítása ellenére ragaszkodott hazugsággal szerzett hatalmához, s azóta sem vonult vissza, hanem „politikai ripacskodását” próbálja ráerőltetni a baloldalra. A kormánypárti politikus elítélte, hogy Gyurcsány Ferenc a határon túli magyarok ellen uszította a választókat a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson, miközben most az illegális bevándorlást támogatva maga is migránsokat fogadott be.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint az őszödi beszéd bebizonyította, hogy a baloldal a hatalomért mindenre képes, és Magyarország nagy árat fizetett az intézményesített hazugságokért. Példaként hozta, hogy a gazdaság romokban volt, IMF-hiteleket szabadítottak az országra, duplájára nőtt a munkanélküliek száma. Hozzátette: a jelenlegi kormány megfordította a trendet. Az államtitkár bírálta az energiaárak emelését, az otthonteremtési rendszer megszüntetését is. Értékelése szerint a baloldal semmit nem tanult, ma is olyan, mintha még mindig Gyurcsány Ferenc vezetné.

(MTI)

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. május 31. 09:35
KDNP :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
zolka50.50
2016. május 30. 21:41
Zazrivecz Gyurcsány babérjaira pályázik. Ugyanolyan bunkón hazudozik.
mucsay
2016. május 30. 20:45
mondom hogy maszoposodik a jobbik. sztetek mikor kezdik el támogatni a feltét nélküli alapos jövedelmet? egyébként az lmp is elmegy a csába, hogy a matolcsy ellen tüntizik, de a monsanto ellen még véletlenül se.
cutcopy
2016. május 30. 19:36
A Jobbiknak szépen betett az tisztújítás és a hőség..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!