InfoRádió: Jöhet a kétéves költségvetés

2016. március 23. 15:30

Azért fogadhatták el az államháztartási törvény módosítását mindössze húsz perc alatt a költségvetési bizottságban, mert a kormány a a 2018-as költségvetési tervet is be akarja nyújtani a 2017-es büdzsé mellé. A törvénymódosítás értelmében a kormány a költségvetés elfogadása után is szabadon átcsoportosíthat a költségvetésben – értesült az InfoRádió.

2016. március 23. 15:30

Kétéves költségvetésre készül a kormány, ezért fogadhatták el ilyen gyorsan, mindössze 20 perc alatt az államháztartási törvény módosítását a Parlament költségvetési bizottságában. A benyújtott módosítás értelmében a kormány rendelettel is átcsoportosíthat a költségvetésen belül – értesült az InfoRádió.

Kétéves költségvetésre egyébként már volt példa a 2001-2002-ben az első Fidesz kormány idején – szintén Varga Mihály minisztersége alatt.

Az InfoRádió állítása szerint a kétéves költségvetés előnye, hogy nem kell súlyosabb vitákba bocsátkoznia a kormánynak közvetlenül a választások előtt a költségvetést illetően. Az államháztartási törvény módosítása értelmében azonban attól sem kell tartania a kormánynak, hogy egy esetleges átcsoportosítást kénytelen törvénymódosítással elvégezni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium így kommentálta az értesülést: „A nemzetgazdasági tárca már dolgozik a jövő évi büdzsé előkészítésén annak érdekében, hogy  a tavalyi évhez hasonlóan  idén is a tavaszi ülésszakban nyújthassa be az Országgyűlésnek, így hazánk a stabilitás és a kiszámíthatóság jegyében várhatóan az első félév végére ismételten elfogadott költségvetéssel fog rendelkezni a 2017-es esztendőre.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. március 24. 02:52
Költségvetés? Aztán minek az? Egy sima 2 soros, 2 oszlopos táblázat. A bevétel oldal 1 sor, érték oszlopa "Majd meglátjuk". Kiadás oldal szintén 1 sor, az érték oszlopa:"Amire akarjuk". Oszt jónapot.
Tintamin
2016. március 23. 22:36
Az ember nem hiszi el, hogy ezek a tolvaj suttyok megint ugyanazokkal a modszerekkel operalnak. Mikozben az Orban-vo az MNV meg a TV2 fejevel targyal. Meg persze Habonyarpival. Okadas.
Akitlosz
2016. március 23. 21:53
Ezt már egyszer eljátszották az I. Orbán kormány idején is. A törvényhozást használják fel a saját választási céljaikra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!