Válasz: Amerikai kémek épülhettek be Orbán kormányzatába

2016. február 24. 17:59

Előzetes letartóztatásban van két személy, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak kémkedett Magyarországon – írja a Válasz.hu. Egyikük Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyettese.

2016. február 24. 17:59

Az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak való kémkedéssel gyanúsítják a magyar hatóságok az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, Maxin Norbertet és a cég magyarországi képviselőjét, B. Béla Szabolcsot – írta hétfőn az Átlátszó. A Heti Válasz már 2013-ban megszellőztette, hogy a nemzetbiztonsági szerveknek gyanús egy vállalkozás. A Válasz.hu úgy tudja: a fenti két értesülés ugyanazon személyi kört érinti. 

Maxin annak a közvetve amerikai tulajdonban lévő Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek volt a stratégiai igazgatója, amely 1990 óta foglalkozott banki kártyarendszerek, adatbiztonsági szisztémák és IBM-eszközök támogatásával Magyarországon. A Válasz szerint 2013 májusában az OTP és a Mol már „dobta” a Polygont. A bank alighanem titkosszolgálati jelzések nyomán blokkolta Maxinék számláit, majd kért végrehajtást a cég ellen, az olajtársaság pedig szintén egy pillanat alatt kitiltotta a neki kártyaszolgáltatás-támogatást végző kft. munkatársait az épületeiből – számol be a hírportál.

A Polygon egyébként partnere volt a K&H-nak, az MKB-nak, a CIB-nek és több más pénzintézetnek, továbbá 2006 legvégén közös érdekeltséget alapított a Demján Sándor-féle Euroinvesttel DAIS Információtechnológiai Zrt. néven, melynek Maxin Norbert lett a vezérigazgatója.

B. Béla beépült

A Maxinnal együtt letartóztatott B. Béla Szabolcs a hivatalos életrajza szerint az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, majd 2006-ig az Egyesült Államokban tanult és építette szakmai karrierjét (egyebek mellett a Világbank-csoportnál). Ezután a parlament gazdasági bizottsága mellett tanácsadóskodott, később pedig a Maxin-féle Arcade Kutatási és Fejlesztési Kft.-jét irányította. B. Béla Szabolcs a 2010-es kormányváltás után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyetteseként működött, majd 2015-ig a külgazdasági miniszter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház üzleti stratégiai tanácsadójaként dolgozott – írja a Válasz.

Furcsa nyomozási körülmények

Az Átlátszó.hu szerint furcsa körülmények között zajlik a nyomozás Maxin és B. Béla Szabolcs ellen: az ügy iratai nincsenek titkosítva, mint az más hasonló esetekben szokásos. Maxin ügyvédje azt is érthetetlennek tartja, hogy egy ilyen súlyos bűncselekményben miért a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya végzi a nyomozást. „Igaz, hogy az ügyfelem gyűjtötte az értékes tárgyakat és könyveket, de a büntetőeljárás nem ezekkel kapcsolatban, hanem kémkedés gyanúja miatt zajlik” – nyilatkozta.

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuttimutti
2016. február 25. 15:46
Jó pár hazaáruló liberális féregnyulvány is lehet a dologban, fischerivánok, magyarbálintok hada. (Hogy a bajnaigyurcsány patkányokat ki ne felejtsem)
geronimo
2016. február 25. 10:33
Ez a hír komolyan meglep valakit ?
kukagyerek
2016. február 25. 09:21
Rizsa Szili! Hun-e vagy? Szójjá má valamit! Hetek óta rátok jár a rúd. Vakkomondor, wellness-disznyó, betonkeverő, kockás ing, mos meg narancsos kémek. Mi jöhet még?
Kubatov Security
2016. február 25. 08:51
Mit minuszolsz, G..i? Az IGAZSÁGOT?????????? "A zsidónak - és csicskájának - semmi sem fáj jobban mint az Igazság" JÉZUS KRISZTUS a zsidókhoz tartott beszédéből Szt. János evangéliumában, VIII:44. "Olyanok vagytok mint apátok, az ördög, és ugyanolyan kéjsóvárak vagytok mint ő. Ő elejétől fogva gyilkos volt és nem ismerte el az igazságot, mert benne nincs igazság. Ha hazudott, a saját hazugságát mondta. Mert ő hazug és a hazugságok apja. Mire a zsidók azt válaszolták - " - ebből világos, hogy Jézus a zsidókhoz beszélt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!