LMP: Törvénytelenségek történnek a termőföld-privatizációnál

2016. február 17. 12:10

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője szerint az értékesítéseket jogszabályi felhatalmazásokat felhatalmazás nélkül hirdetik meg, nem tartják be az előírt határidőket, a fenntartható gazdálkodási irányelveknek nem felelnek meg, valamint a piaci ár feletti értékesítés kritériuma sem érvényesül.

2016. február 17. 12:10

Az LMP szerint a kormányoldal a saját maga által alkotott jogszabályokat sem tartotta be a termőföld-privatizáció során, így az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint nem nyugodhatnak meg azok a nyertesek, akik nem helyben lakó kis- vagy közepes gazdálkodók, mert lehetőség van szerződéseik jogszerűségének felülvizsgálatára. Sallai R. Benedek szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a nemzeti földalapról szóló törvényt több ponton is megsértették az árverezések során, de az újabb és újabb értékesítéseket is jogszabályi felhatalmazás nélkül hirdetik meg.    

Kifejtette: az NFA-törvény értelmében a nyertes licitálóval harminc napon belül kellene szerződni, ez pedig a területek túlnyomó többségében nem történt meg. Hangsúlyozta: pártja már ezen pont megsértése alapján is kezdeményezni fogja a szerződések jogszerűségének felülvizsgálatát. A jogszabály ugyanakkor szabályozza azt is, hogy állami termőföld csak a családi gazdaságok megerősítésére vagy fenntartható termelés végzésére értékesíthető, Sallai R. Benedek pedig úgy nyilatkozott, hogy a megkötött szerződések közül csaknem kétezer nem felel meg a földbirtok-politikai irányelveknek. 

A képviselő jogszabályellenesnek ítélte azt is, hogy a kabinet kormányhatározatban rendelte el az értékesítést, de megjegyezte azt is: a határozat tavaly december 31-ig adott lehetőséget az árverésekre, így az újabb liciteket jogszabályi felhatalmazás nélkül hirdetik ki. Számos licit eredménye a helyi piaci ár feletti értékesítés kritériumának sem felel meg, de a politikus kifogásolta azt is, hogy a földeket csak a földalapkezelő által megjelölt jogászokkal íratható át, akik így megítélése szerint „százmilliós nagyságrendű összeget zsebelhetnek be”.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. február 17. 15:23
Dehogyis!!! Teljesen torvenyesen kerulnek megbizhato haverokhoz, Orban-kozeli oligarchakhoz a foldek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!