Jarosław Kaczyńskivel találkozott Orbán Lengyelországban

2016. január 06. 16:00

Az uniós politika és a migrációs válság is szóba kerülhetett Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński, a lengyel kormánypárt, a PiS elnöke magántalálkozóján a szlovák-lengyel határhoz közel – értesült a lengyel média. A kommentárok a PiS és a Fidesz rokon vonásaira mutatnak rá és arra, hogy oldódni látszik az egykori magyar oroszbarát politika miatti feszültség.

2016. január 06. 16:00

Jarosław Kaczyńskivel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével találkozott  Orbán Viktor magyar kormányfő szerdai lengyelországi magánlátogatása során – jelentette a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

A politikusok a lengyel-szlovák határ melletti Niedzica (Nedec) egyik panziójában találkoztak – tudósított a helyszínről a TVN24 riportere. 

A megbeszélés témáiról sem a lengyel kormányszóvivő, sem a PiS parlamenti csoportjának vezetője nem nyilatkozott a sajtónak. A Wirtualna Polska lengyel hírportál a PiS egyik meg nem nevezett politikusát idézi, aki szerint a tömörülés két jobboldali párt vezetője találkozójának tekinti az eseményt.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) nem hivatalos magyarországi forrásokat idézve közölte: a találkozó megelőzi David Cameron brit kormányfő csütörtöki budapesti látogatását, így a lengyel és a magyar politikai vezető a két ország közös álláspontjáról tárgyalhat az Egyesült Királyság uniós politikája ügyében. A TVP Info-nak nyilatkozó kommentátorok szerint a találkozó másik témája az európai migrációs válság is lehet. 

Új kezdet?

Orbán Viktor magánlátogatásáról szóló első lengyelországi kommentárok rámutatnak a PiS és a Fidesz politikájának rokon vonásaira, az új lengyel kormánynak a magyarországiakhoz hasonló intézkedéseire. 

A tavaly októberi lengyel parlamenti választások után új kezdet bontakozik ki a lengyel-magyar kapcsolatokban. Míg 2015 elején a lengyel belpolitikai viszályok és Magyarország Oroszországgal kapcsolatos politikájának lengyelországi bírálata beárnyékolta Orbán Viktor varsói útját, az újabb fejlemények - főként a lengyel határőrök magyarországi missziója, valamint Marek Kuchcińskinak, a szejm új elnökének tavaly decemberben tett budapesti látogatása új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2016. január 07. 08:58
A lengyelek kiköpték az atlantista cuclit, és elzavarták az országvesztő liberális árulókat. Természetes, hogy kezd visszaállni a régi rend.
trendo
2016. január 07. 08:29
A diplomáciában akkor nem adnak ki közös közleményt, ha 1.nincs miről 2.ha a tárgyaló felek nek nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk Kíváncsi leszek az Orbán-Cameron nyilatkozatokra!
Akitlosz
2016. január 07. 00:55
Magánlátogatás mi? Együtt rúgták a bőrt.
Mich
2016. január 06. 22:46
"oldódni látszik az egykori magyar oroszbarát politika miatti feszültség" Az inkább attól függött, hogy az akkori lengyel miniszterelnöknő lefeküdt az USA/CIA-nak (Ukrajna), illetve az EU-nak (kvótázás)... örvendetes, hogy megbukott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!