Járna a cső, de nem jut

2015. december 22. 09:37

A németek megegyeztek az oroszokkal az északi útvonal bővítéséről, azon kedvenc történelmi társasjátékuk keretében, amely mindig egy újabb közép-európai felosztással végződik.

2015. december 22. 09:37
Szalontay Mihály

Az Északi Áramlat első szakaszának megépítése felett Gerhard Schröder leköszönt német kancellár bábáskodott, az erre a projektre alakult nemzetközi konzorcium egyik vezetőjeként. A második szakaszt pedig egészen véletlenül utódja, Angela Merkel vette pártfogásába. Sőt a konzervatív kancellár asszonyt általában hevesen bíráló szociáldemokrata alkancellár, Sigmar Gabriel is lelkesen támogatja a Balti-tengeri csőkígyó kibővítését, mint kiemelten fontos német érdeket.

Nem arról volt szó, hogy az unió energiaellátásának a forrásait megosztjuk, nem állunk többé egy lábra, és az orosz energiafüggést fokozatosan lefaragjuk? Az Északi Áramlat bővítésével ezzel szemben az orosz gázimport szinte teljes mértékben egy vezetékre koncentrálódik, a Gazprom részesedése pedig a német piacon 60 százalékra duzzad. Az uniós orosz gázfüggőség eközben nemhogy csökkenne, hanem növekszik.

Annak idején a Déli Áramlat gázvezeték tervét az unió az ukrajnai konfliktusban való részvételért Oroszországra kirótt szankciókkal indokolta. Brüsszel az ukrán tranzitot féltve azóta is következetesen megfúrt minden olyan tervet, amely a Fekete-tenger medrében lefektetett vezetékkel nyitott volna új ellátási útvonalat a Balkánnak, Közép-Európának és Olaszországnak biztosítva nyersanyagot. A németek meg eközben megegyeztek az oroszokkal az északi útvonal bővítéséről, azon kedvenc történelmi társasjátékuk keretében, amely mindig egy újabb közép-európai felosztással végződik. Így hiába járna nekünk jobban a cső, lehet, hogy mégsem jut.”

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2015. december 23. 04:12
És még azt mondják, hogy a történelem nem ismétli önmagát?
balbako_
2015. december 22. 14:42
Így már világos, hogy miért fúrták meg a Déli Áramlatot. ( És amikor Orbán az oroszokkal tárgyalt erről miért fenekedtek annyira a liberósok, hiszen az nekünk is jó lett volna!)
ruhesfidesz
2015. december 22. 14:40
En tót gáziparban dolgozok, velunk lenne a legjobban kitolva a Nordstream bôvítéssel. A liberálisozás, meg a tôbbi szellemi maszturbálás ami itt folyik, elég irritáló, nem a problémáról van szó. Kívánom, hogy ha ,,felosztással végzôdik" a felosztott fél legyen Orbánisztán. Reméljuk újra Magyarország lesz majd a helyén.
Csikasz
2015. december 22. 12:11
Ezt a migránsválság kirobbanása előtt is tudtuk. Mellesleg, mennyi német ipari részvény került USA tulajdonba? Mert egyezkedhetnek itt Putyinnal, de szerintem addig nem engedik őket nyersanyaghoz, amíg a New York-i Dohány utca nem vásárolt be jól belőlük. MO-nak pedig sajna, egyenlőre csak fejlesztésben kellene jeleskednie. Nemrég gondolkodtam el azon, hogy bizony jó lenne a Déli Áramlat, de hogyan fogunk mi a monolitikus Kínával meg a többi BRICK országgal versenyre kelni, ha nekik már amúgy is megvan a nyersanyag a belső piacaikon. Ahhoz egy Japán szintű pöpec technológiai bázis kellene először ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!