Norvég-ügy: vétójogért cserébe hagyja békén a civileket a kormány

2015. december 22. 10:39

Kiszivárgott a Norvég Alap pénzei ügyében a norvég és a magyar kormány között született megállapodás néhány részlete: ezek szerint a kormány megígérte, hogy békén hagyja a civileket, azok visszakapják adószámukat és nem indul ellenük további eljárás. Viszont szó sincs a norvégok győzelméről, a kabinet ugyanis mindezért cserébe vétójogot a következő pénzügyi ciklus pénzosztásért felelős szervezet(ek) kiválasztásában – írja a 444

2015. december 22. 10:39

A 444 kedd reggeli cikke szerint szinte mindenben engedett a kormány a norvégoknak annak érdekében, hogy újra folyósítsák a Norvég Alap pénzeit. A portál szerint a magyar kormány azt kérte a norvégoktól, hogy ne hozzák nyilvánosságra a megegyezés részleteit, amely mégis kiszivárgott: diplomáciai körökben úgy tudják, hogy a kabinet írásos ígéretet tett arra, hogy békén hagyja a norvégok által támogatott civileket.

A 444 úgy tudja, a kormány többek között arra tett ígéretet, hogy a civil szervezetek visszakapják adószámukat, egyetlen érintett személy ellen sem indul büntetőeljárás és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal visszavonja fellebbezését, amellyel a NAV felé élt a vizsgálatok eredménytelen lezárása miatt. A norvégok totális győzelemként értékelték a megállapodást – írja a portál.

Mégsem volt ez totális norvég siker

Nem sokkal a cikk megjelenése után azonban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség politikai államtitkára azt közölte, hogy a megállapodásnak ezeken túl van még egy lényegi eleme: a magyar kormány vétójogot kapott a norvégoktól a 2014-2020-as ciklus civil pénzeinek elosztását felügyelő magyarországi szervezet kiválasztásában.

Így valószínű, hogy az Ökotárs helyett egy olyan szereplő veheti majd át a civil pénzek elosztását, aki a kormány számára is elfogadható. Eddig a norvég kormány pályázat útján választotta ki az érintett szervezet(ek)et, ez a rendszer fog most megváltozni, de hogy hogy, azt még konkrétan egyelőre nem tudni – írja a 444.

Tényleg kihagynák az Ökotársat

Az úgynevezett norvég alapok további működéséről szóló tárgyalások eredményeképpen a következő támogatási ciklusban az Ökotárs Alapítvány nem lesz részese a támogatások odaítélésének és kihelyezésének – közölte a Miniszterelnökség. Közleményükben azt írták: az Ökotárs működésével kapcsolatban megfogalmazott kormányzati kifogások miatt alakult ki a vita Norvégiával, és azok továbbra is érvényesek. Ezzel együtt a magyar kormány sikeresnek ítéli meg a Norvégiával az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalásokat. „A megállapodás eredményeként egyrészt biztosított Magyarország teljes szuverenitása, vagyis a jövőben idegen kormány, a magyar kormány együttműködése és ellenőrzése nélkül nem tud támogatást osztani hazánkban” – fogalmazott a Miniszterelnökség.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. december 22. 23:32
Elképzelhetőnek tartja bárki, hogy Obama vagy Clinton álmából arra riad fel, hogy mi van az Ökotárs Alapítvánnyal?” – tette fel kérdést tegnap a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese. Vejkey Imre http://magyarhirlap.hu/cikk/5930/A_Norveg_Alapbol_meg_a_kormanyellenes_uszitasra_is_futotta
Héja
2015. december 22. 18:12
Paprika Kinga, Udvarhelyi Tessza és egyéb "nőjogi aktivisták", meg a szír fogtechnikus magyar szerelme is kevesebb léhez jutnak. Ennyi.
Héja
2015. december 22. 18:06
A lényeg: a kormány meghátrálásra késztette a norvégokat egy magától értetődő ügyben. Abban, hogy külföldi pénz elosztásáról idegenek, vagy idegen zsoldosok nem határozhatnak. Szétlapította az ökotárs nevű ballib bolhát. Innen kezdve pattoghat, ahogy jólesik.
GV0917
2015. december 22. 17:59
A 444+222=??? mindig igazat mond, kivéve ha hírt közöl, vagy kommentál......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!