Ipsos: A magyarok kétharmada nem ért egyet a vasárnapi boltzárral

2015. december 05. 12:50

Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint mérséklődtek ugyan az álláspontok, de a lakosság 68 százaléka még mindig nem ért egyet a kötelező vasárnapi boltbezárással. A megkérdezettek 63 százaléka szerint megnehezítette vásárlásaik elintézését az intézkedés: az aktív korúak körében ez a szám 70 százalék.

2015. december 05. 12:50

A magyarok több mint kétharmada nem ért egyet a vasárnapi boltzárral – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából. Az intézet szerint ugyanakkor mérséklődtek az álláspontok: 41 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel. Pedig a megkérdezettek 63 százaléka úgy gondolja: megnehezítette vásárlásai intézését az intézkedés, az aktív korúak között ez a szám 70 százalék.

Az Ipsos szerint jelenleg a lakosság többsége az esetleges vasárnapi bevásárlásait inkább valamelyik másik napon végzi (71%) és csupán egynegyedük választja a kisebb boltokat (18%) vagy piacot megoldásként (6%). Mindössze a megkérdezettek tíz százaléka gondolja úgy, hogy a kiskereskedelem alkalmazkodott az új viszonyokhoz és több vásárlási lehetőséget kínál.

A cég azt is megkérdezte, mivel töltik a felszabaduló vasárnapot az emberek. Az Ipsos szerint nem jellemző, hogy a magyarok hétvégén kirándulnának, mégis: március óta többen állították, hogy évente legalább egyszer múzeumba, koncertre, színházba látogatnak (42%), elutaznak pihenés céljából (49%), fürdőbe, wellness szállodába mennek (37%) vagy kirándulnak a szabadban (63%). „Ez a javulás azonban valószínűleg inkább az elmúlt nyári időszak szezonális hatásának, mint a vasárnapi zárva tartásnak tudható be” – írták.

Blokkolják a népszavazást

Mint arról korábban mi is többször írtunk, a témában egyszerűen nem lehet népszavazási kezdeményezést leadni: az erre most már szakosodott, lesben álló szocialista politikusokat így vagy úgy vagy kikosarazza a Nemzeti Választási Bizottság, vagy megelőzi őket valaki más. Egy témában ugyanis nem lehetkét népszavazási javaslat az asztalon.

Jelenleg épen egy olyan kérdés blokkolja a boltzár eltörlését kívánó népszavazási kérdés benyújtását, ami sokak szerint teljesen értelmetlen, de az NVB átengedte. A szocialista politikust (egyesek szerint némi asszisztenciával) megelőző vidéki boltos, Simonné Gercsényi Gabriella a következő kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” Ez többek között azért értelmetlen, mert ha akarnak, ezek az üzletek akár most is zárva tarthatnak. Így viszont hónapokig megint parkolópályára került bármilyen más kérdése felvetése a témában.

Összesen 278 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andras.pogany5
2015. december 07. 10:42
Szerintem a családoknak jót tesz a vasárnapi zárva tartás, hogy együtt lehetnek. A shoppingolást meg lehet oldani a hét többi napján: hétfőtől-szombatig. FIGYELJETEK, AMIKOR ÉN GYEREK VOLTAM, (70-ES ÉVEK, 80-AS ÉVEK 1. FELE) NEM VOLT HIÁNYÉRZETÜNK, HOGY NINCSENEK NYITVA A BOLTOK, EZ MOST SEM HIÁNYZIK! Egyébként Ausztriában és Németországban hosszú évtizedek óta nincs vasárnapi nyitva tartás. A pénz nem minden: véget kéne vetni ennek, hogy mindent a pénzben (illetve annak hajhászásában)mérünk.
Gullwing
2015. december 06. 20:57
"Az Ipsos szerint nem jellemző, hogy a magyarok hétvégén kirándulnának, mégis: március óta többen állították, hogy évente legalább egyszer múzeumba, koncertre, színházba látogatnak" Ezzel Závecz és csapata azt sugallja, hogy nincs jelentősége annak hogy a megkérdezettek mint mondanak, ők tudják hogy hétvégén nem látogatnak múzeumot, koncertet, színházat. Mert ők természetesen tudják, és kész.
tas0125
2015. december 06. 13:40
Nincs jelentősége, hogy vasárnap nyitva vagy nincs nyitva. Ha véletlenül hiányzik valami,elmehetsz egy kis boltba. Arra soha nem gondoltok, hogy az a kétszáz ezer családnak soha sincs normális hétvége. Arra gondoljatok, hogy mit csinálnak azok a kereskedelmi szakszervezetek, fizetés emelést harcoljatok ki vagy jogos sztrájkot. Hiszen hasonló árszinten árulnak, lecsupaszított beszállításért mégis min. harmada pénzt fizetnek a mienk, ottani dolgozóinak és cégeik ott is megélnek. Vagy netán az itteni nyereségből fizetik, az ottani dolgozóikat? akkor ez újkori rabszolgaság. Szakszervezetek végül is mit csináltok ti? Mindig a közös pénzre utaztok, sztrájkoltok, a közös kasszára,aztán sírtok, hogy kevés az orvos, kevés az iskolák felszerelési szintjük. Sírunk a munka nélküli vagy munka képtelen emberek ellátása, stb.
totyalaci
2015. december 06. 12:53
Nem emberek it nem ez a baj,amit eddig leírtak. Rendszerváltáskor a többség kapitalizmust akart. Annak a lényege a szabadverseny. Tehát, ha a tulajdonosnak megéri nyitva tartani vasárnap,akkor legyen nyitva. Az egykori pártállamban volt az divat, hogy meghatározták a "boltok" számát. Ja,hogy a mienk nem valódi kapitalizmus? Hát tényleg nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!