Aláírták az Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését

2015. december 10. 16:47

Négy év múlva, 2019 nyarára elkészülthet az új Nemzeti Galéria Baán László, a liget Projekt kormánybiztosa szerint, aki csütörtökön aláírta a Galéria új épületének tervezési szerződését a japán SANAA céggel.

2015. december 10. 16:47

Aláírták a Liget Budapest projekt keretében a Városligetben, a Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda vezetőivel csütörtökön Budapesten.

Az iroda két vezető tervezője, Szedzsima Kazujo és Nisizava Rjúe Baán Lászlóval, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával és Mozsár Istvánnal, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával, illetve a konzorcium magyar tagja, a Bánáti és Hartvig Kft. ügyvezetőivel, Bánáti Bélával és Hartvig Lajossal írták alá a dokumentumot.

Baán László az MTI-nek elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit.

A miniszteri biztos a szerződés aláírását történelmi pillanatnak nevezte a budapesti városépítészet történetében, rámutatva, hogy a fővárosban nagyon régen terveztek épületet olyan rangú nemzetközi alkotók, mint a SANAA tervezői. Emlékeztetett arra, hogy az építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg például a Louvre Lens-ban megnyílt új múzeuma, és a SANAA 2010-ben az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

2019 nyarán nyílhat meg

Baán László hozzátette: a tervezési szerződés aláírásával most már bizonyosan számítani lehet arra, hogy ezek a tervek meg is valósulnak, és Budapest építészeti örökségének vonzerejét növelik majd.

A pályázat designtervei után most el kell készíteni az engedélyezési terveket, majd az engedélyeztetési folyamat lefolytatása után a részletes kiviteli terveket, így 2017-ben indulhatnak el a kivitelezési munkák, 2019 nyarán pedig megnyílhat az Új Nemzeti Galéria.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a Ludwig Múzeum mégsem költözik az Új Nemzeti Galériába, ezért annak épülete is kisebb lesz a pályázatban jelzettnél.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. december 10. 21:35
Alig várom, hogy Fekete Gyuri bá átadja, és valami szocialista realista fideszközeli NER-kompatibilis művészkék szarjaival megtöltse.
Photon
2015. december 10. 19:13
"designtervei" Húbasszátok meg. Tervezéstervek?
Laibach
2015. december 10. 17:22
A Magyar Nemzeti Galériát japánok tervezik, gondolom Matolcsy piros pöttyei miatt. Szánalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!