Német sajtó: Orbán kijelentése „kilépési nyilatkozat” az EU-ból

2015. november 03. 16:32

A Die Welt szerint Orbán Viktor brüsszeli kijelentése a válságról rendezett tanácskozáson, miszerint ő csak megfigyelő, olyasmi volt, mint egy „kilépési nyilatkozat az EU-ból”. A Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig arról ír: a szerző szerint a magyar kormány által használt „Soros-zsidók-pénzügyi érdekek-Amerika asszociációs láncolat a szélsőjobboldali repertoárba tartozik”.

2015. november 03. 16:32

Németországban a Die Welt című konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a liberális Süddeutsche Zeitung az európai migrációs válsággal kapcsolatban foglalkozott a magyar kormánnyal.

A Die Welt Európa hatalmas feladata címmel közölt terjedelmes kommentárt, amelyben a szerző, Thomas Schmid kifejtette, hogy a „menekültkérdéssel mélyen bekúszik Európába egy probléma, amely a – még meg sem oldott – pénzügyi válsággal szemben nem pacifikálható hagyományos eszközökkel”. Szerinte a harmincéves háborút lezáró 1648-as vesztfáliai békéhez és az 1815-ös bécsi kongresszushoz hasonlóan ismét egy nagy nemzetközi kongresszust kell rendezni „preventív” módon, mielőtt a válság a teljes kimerültségbe taszítja a kontinenst.

Hozzátette: az EU-t fenyegeti egyebek mellett a keleti-nyugati megosztottság, ennek a veszélynek a súlyosságát mutatja Orbán Viktor legutóbbi brüsszeli kijelentése a válságról rendezett tanácskozáson felvett megfigyelői szerepről. Ez a kijelentés olyasmi volt, mint egy „kilépési nyilatkozat az EU-ból”, de mindenképp egy „erős jelzés” arról, hogy Orbán számára a nemzet abszolút elsőbbséget élvez az EU-val szemben, és azt jelenti, hogy a magyar kormányfő „felmondta a közösséget” Európával.

A FAZ Ki nem mondott asszociációk címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy a magyar kormány „a menekültválságban már nemcsak a migránsok gazdasági motivációit látja, hanem mindenféle összeesküvés-elméleteket is táplál”.

Egyebek között megjegyezte, hogy a „Soros-zsidók-pénzügyi érdekek-Amerika asszociációs láncolat a szélsőjobboldali repertoárba tartozik”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezt így, ebben a formában sem Orbán Viktor, sem Szijjártó Péter nem mondta ki. 

A Süddeutsche Zeitung Gátlástalan címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, amelyben a szerző egyebek mellett kifejtette, hogy a magyar miniszterelnök egy „nyíltan antiszemita elemet fűzött hozzá összeesküvés-elméleteihez” Soros György „(zsidó) pénzügyi befektető” elleni támadásával. A szerző hozzátette, hogy az Európai Néppárt nem tűrheti meg köreiben Orbán Viktort, mert „most már tényleg a közös értékekről van szó”.

Összesen 279 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2015. november 04. 15:45
Köztudomású, hogy a nyugati média 1:1-ben zsidó kézen van. Még az úgynevezett "konzervatívnak" mondott sajtótermékek is. Naná, hogy hörögnek egy hitsorsosuk elleni támadás miatt! És persze összeesküvés elméletnek állítják be a nyilvánvaló tényeket. Igaz, ezáltal le is leplezik magukat: európai sajtótermékek Európa muszlim megszállása mellett foglalnak állást. Már csak az a kérdés, hogy Európa nyugati felének lakossága idejekorán felébred-e a liberális hipnózisból?
küllő
2015. november 04. 12:45
Ennyire tehetségtelen, alkalmatlan kormánya még nem volt az országnak. Ellenzékben elhitették, hogy készenlétben állnak a zsenik a tudatlan posztkomcsik helyett. Lebénították a kormányokat a lekicsinylő, becsmérlő és nagyképű szövegeikkel. Aztán kiderült, hogy a zsenik nem tudnak számolni, fogalmuk sincs, hogyan kell egy országot vezetni. Csak lopni tudnak és hazudni, rombolni és pusztítani, közben a saját zsebeiket megtömni. Lejáratnak bennünket, szégyen magyarnak lenni, lassan közmegvetés tárgyai leszünk miattuk. Ilyen gyalázatos híre még soha nem volt a magyaroknak, mert ezzel a sötét társasággal azonosítanak bennünket.
popzene
2015. november 04. 11:23
"Kit érdekel a növekedés? Semmi értelme sincs. Szimplán egy stabil gazdaságot kell teremteni." :DDDDDDDDDDDDDD Bocs, de ez megalol. Egy ilyen gazdasagban csak nulla osszegu jatszmak lennenek, minden uj biznisz csodbe kene vigyen egy meglevot, minden munkahelybovites elbocsatasokkal kellene jarjon mashol, stb...
kitiltott
2015. november 04. 09:37
Vélhetően Soros célprémiumot ajánlott fel a legfélelmetesebbet író őt megvédő újságírónak.. Eddig 26 miiárd dollárt költött el Soros a liberalizmus terjesztésére..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!