Megkezdődtek a földárverések – Az MSZP szerint megvan az első külföldi vevő

2015. november 17. 17:40

Hétfőn országszerte megkezdődtek a földárverések. Az MSZP-s Gőgös Zoltán bejelentése szerint megvan az első külföldi, aki állami földhöz jutott. A Jobbik és az LMP közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Mirkóczki Ádám elmondta: a „leggátlástalanabb köztörvényes lopás” vette kezdetét. A Fidesz szerint utóbbi két párt a spekulánsok érdekét védi, akárcsak a Gyurcsány-koalíció.

2015. november 17. 17:40

Az LMP és a Jobbik szerint a hétfőn kezdődő földárverések nem a kis- és középbirtokosok, hanem a spekulánsok és az oligarchák érdekeit szolgálják. Erről az LMP-s Sallai R. Benedek és a jobbikos Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő beszélt közös sajtótájékoztatón Egerben, ahol az LMP élőlánccal tiltakozott az árverések ellen.

Sallai kifejtette: ezeken az árveréseken nem tudnak részt venni a kis- és közepes gazdálkodók, mert egyrészt sok esetben több száz milliós földértéken zajlik a licit, másrészt a termőföldek többsége annyira alacsony földhaszonbérleti díjért van lekötve, hogy azok piaci értékét lehetetlen kompenzálni, így nem elegendő a törlesztőrészletek fizetésére. Az LMP-s képviselő hozzátette, az árverésekkel a kormány valójában a „haverok”, a „spekulánsok”, az „oligarchák” és a külföldiek számára játssza ki az állami földeket.

Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a „leggátlástalanabb köztörvényes lopás” kezdődik a rendszerváltás óta, hiszen „jogi trükkök százezreit” építették be a földtörvénybe, hogy spekulánsok, oligarchák és külföldiek juthassanak magyar termőföldhöz, amely egyébként nem a magyar kormány tulajdona, hanem a magyar nemzeté immár ezer éve. Szerinte már nemcsak Magyarország jelenét, hanem a jövőjét is elherdálja a kormány.

A képviselő azt mondta, ha a kormánynak az lett volna a valódi célja, hogy a földművelésből élő gazdák helyzetét javítsa, akkor kizárólag a földbérleti szerződések feltételrendszerét módosította volna, minél több kis- és közepes gazdálkodót bevonva. Mirkóczki hangsúlyozta: a Jobbik az szeretné, ha a föld állami tulajdonban maradna, mert kizárólag így maradhat a jövő generációinak állami szintű tulajdona. A jelenleg zajló árverés látszólag ezt biztosítja a 300 hektáros vásárlási limittel, de mivel egy családon belül többen is vásárolhatnak földet, a „spekulánsok” és „oligarchák” akár több ezer hektár termőföldhöz is juthatnak – tette hozzá.
Hétfőn kezdődnek az árverések az állami földekért. A legkisebb termőterület kikiáltási ára 12,5 millió, míg a legnagyobbé csaknem 130 millió forint.

Az MSZP: Megvan az első külföldi vevő

Az elmúlt huszonöt év legnagyobb galádsága kezdődött el Magyarországon a földárverésekkel – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese hétfőn Győrben, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztálya előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az intézményben hétfő reggel kezdődött a három hektár feletti állami földek árverése.
Gőgös Zoltán azt mondta: az árverésre bocsátott földeknek állami tulajdonban kellene maradniuk, mert a kormány ezzel tudná segíteni a vidékfejlesztést és a vidéki munkalehetőség megteremtését. Hozzátette: olyan területek kerülnek kalapács alá, amelyekre hosszú távú, 2051-ig érvényes bérleti szerződéseket kötöttek.

A politikus a szakma megcsúfolásának nevezte, hogy a szabályok szerint akinek egy társas vállalkozásban bármilyen beosztása van, nem vehet részt az árverésen. „Ezzel olyan emberek kezébe kerülnek a földek, akik néhány napos tanfolyamot végeztek el” – mondta a szocialista politikus. Hangsúlyozta: nem hagyják, hogy spekulánsok kezébe kerüljenek a földek, legyen az magyar, vagy külföldi. Elmondása szerint 222 olyan külföldiről tud, aki ugyanolyan feltételekkel vehet részt az árveréseken, mint a magyarok.

Gőgös úgy gondolja, lesznek olyan termőterületek, amelyek százmillió forintért cserélnek gazdát. Meg kell majd vizsgálni az összegek eredetét is – mondta –, mert véleménye szerint egy állam „nem mehet bele olyan játékba, hogy nem tudja, honnan, milyen forrásból származik a pénz”.

A szocialista politikus kedden jelezte: Sopronban az első osztrák vevő megjelent ügyvéd képviseletében. Arról nem volt információja, milyen és mekkora területeket vásárolt.

A Fidesz szerint LMP + Jobbik = Gyurcsány

A Fidesz szerint a Jobbik és az LMP is ugyanúgy a külföldi spekulánsok érdekét védi, mint a Gyurcsány-koalíció. A kormánypárt közleményében azt írta, felháborító és szégyen, hogy az ellenzék már nem csak Brüsszelben és az Alkotmánybíróságon, hanem a törvényes árverések akadályoztatásával is veszélyezteti a magyar gazdák érdekeit, ezzel a külföldi spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védik.

A magát nemzetinek hazudó Jobbik az MSZP-vel és az LMP-vel együtt képes odáig elmenni, hogy már fizikailag is próbálják megakadályozni azt, hogy magyar gazdák törvényesen licitálni tudjanak a termőföldekre – tették hozzá. A kormánypárt szerint a Jobbik és az LMP ugyanolyan erőszakos akciókba kezdett, mint a Gyurcsány-koalíció.

A Fidesz úgy véli, az ellenzékiek a szobordöntések, erkélyre mászások, erőszakos hivatal elfoglalások után most a kormányhivatalok munkáját akadályozzák és a Földet a gazdáknak programot veszélyeztetik. Ez a program garantálja, hogy a magyar föld a helyben lakó magyar földműveseké lehessen és ne a külföldi spekulánsok kezére kerüljön, ahogy az Romániában megtörtént, ahol már 40 százalékra becsülik a külföldiek által felvásárolt földek arányát - fejtették ki.

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. november 19. 18:37
"Gőgös Zoltán azt mondta: az árverésre bocsátott földeknek állami tulajdonban kellene maradniuk"... hogy ha ők újra hatalomra kerülnek, azokat magyar és külföldi spekulánsoknak el tudják adni...!
Mindjárt
2015. november 18. 06:17
"21 éve bőntetlenül tudnak lopni egymást felváltva. Azért baszkurálják a Jobbikot, nehogy véletlenül becsukják polt petyát meg vele együtt a maffiakormányt!" Idáig tökéletesen egyet értünk. "Azért annyi közös van a fideszhívőkben meg az iszlám vallásúakban, hogy mindkettőben főszerep jut az agymosásnak" Ez a hasonlat már nem megy. Tőlem ugathatnak, hogy az iszlám ilyen meg olyan békés. Nem békés hanem erőszakos és gyilkos. Akkor is borzalmas dolgokat követnek el a muzulmán nők és lányok ellen amikor nem robbantgatnak. Semmibe se veszik azokat akik nem muzulmánok. Ebben olyanok mint a zsidók. Agymosásról szó sincs. Ezek ilyenek. Magán életemben csak nemzeti magyarokkal érintkezek és azokban látom a nemzet jövőjét. Ezek többnyire fiatalok vagy olyan idősebb magyarok akik a családon belül megőrizték a nemzeti öntudatukat. Pár perce olvastam egy ilyen magyar 56-os megemlékezését. Ezek tiszták maradtak a kádár diktatúra mocska ellenére is. Ezek értékek. Nem Orbánék mosták ki a zsideszesek agyát hanem a kádár diktatúra agymosás áldozatai. Áldozatok ezek a szerencsétlenek mert nem volt olyan erős a családi hátterük ami ellensúlyozta volna a kádár diktatúra agymosását. Sokan ezek közt a szerencsétlenek közt azt hiszik, hogy anti-kommunisták, anti-cionisták de csak saját magukat hülyíti. Ezek soha se lesznek Jobbik szavazók. Ha kiábrándulnak Orbánból akkor Gyurcsányhoz szaladnak és oda-vissza. Szánalmasak de akkor is nagy hiba lenne őket összemosni a muzulmán terroristákkal mert magyarok, hitvány magyarok de magyarok.
katus
2015. november 17. 23:34
Terike után a vérző arcú nőt ellátó orvosnak is megváltoztak az emlékei: már nem biztos abban, hogy bántalmazás volt https://kuruc.info/galeriaN/egyeb/baloghkomondor.jpg Ezúttal is élettársával, "Terikével" együtt jelent meg a Kecskeméti Járásbíróságon Balogh József, aki 2013 áprilisában súlyosan bántalmazta élettársát. A nő akkor darabos orrcsont- és járomcsonttörést szenvedett. "Terike" a történtek után a kórházban és a rendőrségnek is elmondta, hogy Balogh kétszer arcon ütötte ököllel, viszont a büntetőperben már nem tett tanúvallomást. A volt fideszes országgyűlési képviselő szerint kibékültek. Hozzátartozóként a politikus nevelt fia is megtagadta ma a vallomástételt. Az összevissza hazudozó asszonyverő fideszes a követlkező verziókat mondta a korábbi vallomásai során: - nem emlékszik, mi történt, - szándékosan ütötte meg a nőt, egyszer, - egyszer ütötte meg, véletlenül, „a kapkodásban”, és nem az öklével, hanem a csuklójával, a húsos tállal a kezében felbukott, és Terike azért állította, hogy szándékosan bántotta, mert meg akarta torolni korábbi sérelmet, - kétszer ütött, ököllel, szándékosan, - kétszer ütött véletlenül.Az áprilisi éjszakán a vérző arcú, zokogó Terikét ellátó orvos a bíróságon úgy fogalmazott: "már nem jelentené ki biztosan, hogy bántalmazás történt". Olyan sokan voltak ugyanis az ügyeleten, hogy szokás szerint nem kérdőjelezte meg a sérült nő állítását, miszerint a fülöpházi polgármester megütötte. Két és fél évvel ezelőtti rendőrségi vallomásában ugyanez az orvos még azt állította, hogy nem voltak az asszony arcán olyan szemcsés sérülések, amelyek arra utaltak volna, hogy betonra esett. Ez a kijelentés, bár valósznűleg Balogh védelmében történt, ugyanakkor cáfolja azt az állítását, ami szerint a nőt véletlenül rántotta a földre a házuk udvarán a közéjük ugró vak komondor miatt. (Bors nyomán) Frissítés: az Index beszámolójában nem egészen így szerepel az orvos vallomása - alább olvasható a teljes anyag: Legalább két erős ütés érte az áldozat arcát, és az orrcsontja életében már másodjára tört el: ez hangzott el kedden a nőverő fülöpházi polgármester büntetőperének tárgyalásán. A súlyos testi sértéssel vádolt politikusnak úgy is rosszul áll a szénája, hogy bántalmazott élettársa nem tanúskodik ellene. Februárban lesz ítélethirdetés. Nem alakult túl jól a keddi nap a Kecskeméti Járásbíróságon Balogh Józsefnek, Fülöpháza polgármesterének, akinek köszönhetően a családon belüli erőszak jelképe a vak komondor lett Magyarországon, és aki súlyos testi sértés miatt ül a vádlottak padján a májusban kezdődött büntetőperben. Két orvos és egy igazságügyi orvosszakértő tett vallomást: ököllel arcra mért erős ütésekről és egy korábbi súlyos sérülésről árulkodó röntgenleletről volt szó a tárgyalóteremben. A behívott orvosok 2013. április 28-án látták ezelőtt utoljára a bántalmazás sértettjét, a Balogh által csak "Terikeként" emlegetett Sz.-nét. Ez volt az a reggel, amikor az asszony, aki pár órával korábban még a fia lagziján mulatott, véres arccal megjelent a kórház ügyeletén. Ma már újra együtt él a polgármesterrel, a tárgyalásokra elkíséri, nem vall rá, nem tanúskodik ellene. A régi terhelő vallomását sem lehet már felhasználni, mióta úgy döntött, hogy él az őt megillető mentességi joggal, de más tanúk ettől még beszélhetnek arról, mit hallottak tőle azon a hajnalon. Nem magától esett el Így tettek most a tanúskodni hívott orvosok is. Egyiküknek épp lejárt a műszakja, és már civil ruhában tartott kifelé az épületből, amikor meglátta kint várakozni régi műtős ismerősét, aki az asszonyt bekísérte a kórházba. Két és fél év távlatából a doktor már nem sokra emlékezett. Ahogy magyarázta, az eset mindennaposnak számít. Az a szavaiból nem volt egyértelmű, hogy a családon belüli erőszakra vagy csak a sérülés típusára gondol. Mindenesetre azt mondta, emlékképei vannak csak, úgy emlékszik, hogy a nő "nem magától esett el". A bírónő felolvasta az orvos régi rendőrségi vallomását, amelyet még azon a 2013-as tavaszon vettek fel. Eszerint ő úgy tudta, hogy a sebesült asszonyt, akinek az orra alatt és a szája környékén rászáradt vér volt, az élettársa többször ököllel megütötte. Az asszony elmondása alapján tudta azt, hogy "egy kriminális jellegű esetről van szó". A röntgenleleten látszott, hogy a betegnek volt egy korábbi orrcsonttörése is. Amikor erre rákérdezett, a vallomása szerint a nő elmondta, hogy már azt is az élettársa okozta, csak ő akkor még valami mást mondott az esetről a környezetének. Az orvosi vallomásban szereplő információk felkerültek Sz.-né ambuláns vizsgálati lapjára is. Az ilyen súlyos sérüléseknél kötelező feljelentést nem ez az első orvos tette meg, hanem az ügyeletes doktornő, aki átvette tőle az asszony ellátását, és aki végül aláírta az orvosi iratot. A doktornő a bíróságon kicsit többre emlékezett, mint a kollégája. Elmondta, hogy azon a vasárnap reggelen nagyon sok volt a beteg, nem ért rá hosszabban beszélgetni Sz.-nével, aki egy másik helyiségben várakozott, de látta, hogy sírt, és elmondta, hogy megverték, sőt, azt is, hogy egy "ismert személy" bántalmazta. Legalább két durva ütés volt Az orvosi dokumentációból dolgozott az a szegedi igazságügyi orvosszakértő, akit kedden szintén meghallgatott a bíróság. A szakvéleménye szerint Balogh élettársa darabos orrcsonttörést és a jobboldali járomcsont ívének benyomatos törését szenvedte el, és az adatok egy korábbi orrcsonttörésre is utaltak. A friss sérülések a szakértő szerint olyanok voltak, amelyek ideális esetben, szövődménymentesen 4-6 hét alatt gyógyulnak meg, és közepesnél nagyobb, tompa erőbehatással keletkeznek. Hogy pontosan hányszor ütött Balogh, azt a szakértő nem tudta meghatározni, de annyit a törött részek egymástól való viszonylagos távolsága miatt ki tudott jelenteni, hogy legalább kétszer biztosan. Ezen kívül lehetett még sok kisebb ütés, de ha voltak, azokat lehetetlen utólag elkülöníteni a csontokat törő nagyobb csapásoktól. Balogh ügyvédje tett egy próbát a szakértővel, de rosszul jöttek ki a védencével a kísérletből. Az ügyvéd felhozta, hogy korábban felmerült: az ököllel mért ütéseken kívül Balogh az asszony haját megragadva a fejét egy korlátba verte. Úgy tűnt, az ügyvéd abban reménykedik, hogy a szakértő majd a kérdésére úgy válaszol: ilyesminek nem látta nyomát, erre nincs orvosi bizonyíték. De nem volt szerencséje. Amint szóba hozta a korlátot, a bírónő készségesen előhúzott egy fényképet a szóban forgó masszív fakorlátról, megmutatta a szakértőnek. Ő erre megállapította, hogy egy sima felületű, gyalult, lakkozott korlátról van szó, és amennyiben Balogh nem az élébe, hanem a lapjában ütötte bele az élettársa fejét, akkor az tompa tárgynak számít, és keletkezhetett így is az asszony sérülése. Balogh ügyvédje még próbált belekapaszkodni abba, hogy a hajas fejbőrön nem voltak sérülések, de a szakértő közölte, hogy ha Balogh megragadta a nő haját, annak egyáltalán nem kellett mindenképpen legyen ilyen nyoma. A keddi tárgyalásra beidézték még Balogh nevelt fiát is, de ő a rokonoknak járó mentességi jogával élve nem tett vallomást. Több tanú nem maradt, újabb bizonyítási indítványa sem volt már senkinek. Legközelebb már a perbeszédek jönnek, és utána a tervek szerint az ítéletet is kihirdetik. A tárgyalást február 11-re tűzték ki. Forrás: https://kuruc.info/r/2/151281/
Aerion
2015. november 17. 21:04
Külföldi, vagy külföldi maagyar, az baromira nem ugyanaz. Külföldi magyar az erdélyi székely is, külföldi meg például a romániai román. ... Hangsúlyozta: nem hagyják, hogy spekulánsok kezébe kerüljenek a földek, legyen az magyar, vagy külföldi. Elmondása szerint 222 olyan külföldiről tud, aki ugyanolyan feltételekkel vehet részt az árveréseken, mint a magyarok ... A rohadt büdös k.rva édesanyád, patkány komcsi ivadék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!