A lengyelek is küldenek határőröket Magyarország déli határára

2015. október 15. 19:57

Lengyelország 50-60 határőrt és terepjárókat küld, hogy segítse a határellenőrzést Magyarország déli határán. Erről a V4-ek kormányfőinek brüsszeli egyeztetésén állapodtak meg.

2015. október 15. 19:57

Csehország és Szlovákia után Lengyelország is segítséget küld Magyarország déli határának védelmére. A V4-ek kormányfőinek megbeszélése után kiadott dokumentum szerint 50-60 lengyel határőr készül a magyar-szerb határra. A V4 miniszterelnökei a menekültügyi politika témájának szánt csúcstalálkozó előtt tartották meg az ilyenkor szokásos V4-es megbeszélést.

A lengyel határőrök az onet.pl hírportál szerint 5-5 terepjáróval, illetve éjjellátó készülékkel felszerelt kocsival érkeznének, az ezzel kapcsolatos logisztikai kérdések tisztázása folyamatban van. A lengyel közszolgálati televízió a PAP hírügynökségnek nyilatkozó, meg nem nevezett lengyel diplomata szavait idézte, miszerint a lengyel határőrök szerepe a határ megfigyelése lesz, semmiképpen sem vesznek részt tényleges beavatkozásban a határon.

Lengyelország október elején az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) missziója keretében egy helikoptert küldött nyolcfős személyzettel és egy összekötő tiszttel a magyar-horvát határra. A V4-ek eddig katonai és rendőri segítséget ajánlottak fel Magyarország déli határának védelmére. Csehország szerdán 21 katonát küldött a migránsválsággal kapcsolatban szervezett Balaton 2015 hadgyakorlatra, emellett egy csütörtöki bejelentés szerint 50 cseh rendőr is érkezik. Szlovákia 30 katonával és 50 rendőrrel járul hozzá Magyarország déli határának őrzéséhez.

A brüsszeli uniós csúcs előtti megbeszélésen a V4-ek kormányfői nyilatkozatot adtak ki, melyben hangsúlyozták, hogy a schengeni határok védelmének kell a legfontosabb feladatnak lennie, mert az az alapfeltétele a jelenlegi migrációs nyomás kezelésének. A dokumentum  kiemelte: a visegrádi csoport tagjai a schengeni határok védelme melletti elkötelezettségük demonstrálására a szolidaritás jegyében összefogtak Magyarország támogatására, mert az országra jelenleg nagy teher nehezedik a migrációs válságban. Emlékeztettek, hogy Csehország és Szlovákia 50-50, Lengyelország pedig 50-60 rendőrt és 5 e célra felszerelt járművet küld Magyarországra.

A V4-es kormányfők arra is kitértek a nyilatkozatban, hogy elkötelezettek az együttműködés erősítése mellett a külső országokkal is, különösen Törökországgal. „Törökország a megoldás része”, ezért üdvözlik az EU-török akcióterv előkészítését, ez biztos alapot adhat a további egyeztetésekhez - mutattak rá. A V4-es országok továbbra is úgy látják, hogy fontos a menekültek megfelelő ellátása a hazájukhoz közel eső országokban. Felidézték, hogy a szeptemberi csúcson összesen 1,8 millió eurót ajánlottak fel a Világélelmezési Alapnak (WFP), és készek további forrásokkal hozzájárulni az alap és más szervezetek munkájához a jelenlegi migrációs válság kezelése érdekében. „Mivel rendkívül összetett helyzetről van szó, a visegrádi csoport tagjai ismét hangsúlyozták, hogy az EU-nak egységesnek kell mutatkoznia és képesnek kell lennie arra, hogy megtegye a fontos intézkedéseket. Azokat a lépéseket viszont, amelyek a közös erőfeszítésekre veszélyt jelentenek – így például a végleges áthelyezési rendszer – el kell kerülni” – áll a visegrádi országok miniszterelnökeinek közös nyilatkozatában. 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. október 15. 23:02
Már régen össze kellene fognunk a v4 + a szlovéneknek és horvátoknak (ha nem lenne idióta kormányuk) Az eu felé és vele szemben a jogainért sokmindenben közös az érdekünk. A történemi múlt minket összeköt, van kohéziós ereje az együttműködésünknek, nem úgy mint a nyugatnak. Együtt már egy 70 milliós tömb vagyunk. Nem szabad hagyni hogy megosszanak és uralkodjanak rajtunk.
magnamater
2015. október 15. 21:44
Jaj!A kisantant elfoglal bennünket!
Vadjoe
2015. október 15. 21:16
Helyes.
madarasi.abel
2015. október 15. 21:09
„Törökország a megoldás része” ezt mantrázom már hetek óta. Nincs az a kerítés, ami felérne azzal, ha a törökök nem engednék ki a szíriaiakat. A mostani katonai ulti-parti is csak bohóckodás, ennyi katonát a menekültek fegyver nélkül is simán letipornának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!