Németország és Ausztria beengedi a migránsokat

2015. szeptember 05. 10:29

A Budapestről pénteken gyalog megindult migránsokat végül buszokkal szállították az osztrák határhoz, ahonnan pedig vonatokkal utazhattak tovább Salzburg vagy Bécs felé. Budapestről is buszokat indítottak az éjjel Hegyeshalomra. Az osztrák kancellár szombat éjjel bejelentette: Ausztria és Németország is beengedi a migránsokat a válsághelyzet miatt. Négyesével engedik be az osztrákok a buszokat, 10 kilométeres a sor Hegyeshalomnál.

2015. szeptember 05. 10:29
4500 migránst szállítottak buszokkal az osztrák határhoz
 
A Budapesttől 27 kilométerre lévő Herceghalomig jutott az a nagyjából ezer migráns, akik péntek délután gyalog indultak el nyugat felé a Keleti pályaudvarról. Közben összehívta a kormány az operatív törzset: a megbeszélésen úgy döntöttek, hogy buszokkal szállítják a migránsokat Hegyeshalomig – ezt péntek késő este jelentette be Lázár János. A Spiegel szerint erről a német és az osztrák kancellár, és a magyar miniszterelnök döntött előzőleg. Werner Faymann osztrák kancellár szombat hajnalban bejelentette, hogy Ausztria és Németország a válsághelyzetre tekintettel beengedi a migránsokat, ezt a német helyettes kormányszóvivő is megerősítette.
 
Az osztrák határra a buszokkal elsőként megérkezett menedékkérők, összesen nagyjából nyolcszázan már vonatra szálltak Nickelsdorfnál Salzburg, illetve Bécs felé. Közben Budapestről is buszokkal szállítják a migránsokat az osztrák határhoz: mintegy száz buszt indítottak útnak, összesen mintegy 4500 menedékkérővel. Még nem mindegyik busz érkezett meg, a buszokat négyesével engedik be a határon az osztrákok. A határ Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták a menedékkérők fogadása idejére: a sor 10 kilométeres.
 
Vámosszabadiból gyalog, Debrecenből vonattal indultak el a migránsok
 
Szombat reggel a vámosszabadi menekülttáborból is elindultak gyalog migránsok, nagyjából kétszázan az 55 kilométerre lévő osztrák határ felé.
 
A debreceni táborból vonattal indultak útnak a menedékkérők: az M1 tudósítója szerint szombat hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadóállomást. Feltehetően Budapest érintésével, vonattal akarnak nyugatra utazni.
 
Újabb migránsok érkeztek a Keletihez, de újra járnak a nemzetközi vonatok
 
Eközben újabb mintegy kétszáz migráns érkezett a Keletihez, többségében szírek és afgánok. Pénteken Csongrád megyében ezernyolcszáz határsértőt tartóztattak fel. A várakozások szerint csak szombaton nagyjából ötezer ember érkezik majd Macedóniából Szerbiába.
 
Ennek ellenére Tarlós István budapesti főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a helyzet megoldódott és már nincs is szükség a budapesti tranzitzónákra, a Verseny utcai szociális blokkra sem.
 
Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: nem fognak újabb buszok indulni Budapestről a határra. A kormányszóvivő az osztrák határnál tartott szombat hajnali sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatosan tárgyal az osztrák hatóságokkal, hogy mi fog történni velük - tette hozzá. Azt mondta: most itt az alkalom, hogy Ausztria megmutassa szolidaritását. Kovács Zoltán hangsúlyozta: az illegális migrációs helyzet kezelésére közös európai megoldást kell találni, és szerinte a következő napokban sikerülhet előrelépni ebben a kérdésben.
 
Közben a MÁV szombat reggel 9 órától újraindította a nemzetközi vonatforgalmat. A vasúttársaság szóvivője ugyanakkor figyelmeztetett, hogy szombaton még lehet számítani kisebb fennakadásokra, késésekre a vonatközlekedésben.
 
Röszkén kigyulladt egy sátor
 
A röszkei befogadóállomáson, ahol a Csongrád megyében elfogott határsértőket regisztrálják, kigyulladt egy sátor: valószínűleg ez nem gyújtogatás következménye. A lángok azt követően csaptak föl, miután a tábort őrző rendőrök váltása reggel 7 óra körül megérkezett a létesítményhez. A tüzet poroltóval néhány perc alatt eloltották. A hangárépület mellett felállított, kordonokkal körbevett sátrakat testpáncélt viselő, sisakos, pajzzsal fölszerelt rendőrök őrzik. A táborban a korábbi napokhoz képest jóval kevesebb migránst helyeztek el, a sátrak többsége üres.

 

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. szeptember 05. 21:30
A társadalmi megrázkódtatások következményeit nem egyes emberek rendezik nyugalomra, hanem, - mintegy önmagától - maga a társadalom stabilizálja. Így minden megrázkódtatás, önmagától rendeződik, és ez ellen SENKI nem tehet, még egy ISIS sem. Őket is elsöpri majd egy időhenger. Minden erőltetett beavatkozás a világ össztársadalmának természetes mobilitásába csak elnyújtja az elviselhetetlen helyzet idejét. Úgy tudjuk, hogy visszatekintőleg a történelemben a tömegek mindig keletről nyugatra vándoroltak - migráltak, és soha nem nyugatról kelet felé. A felgyorsult társadalmi körülmények okai annak, hogy ezt a jelenlegi népvándorlást ilyennek látjuk, amilyen. Nem akadályozni kell különböző ügyintézésekkel ezeket az embereket, hanem "lovat adni alájuk, és hajrá!" - engedni tovább őket a maguk útján. Járt már erre török, tatár, mégis magyar ez a határ! Ezután is igy fog lenni! Senki ne féljen, ne rettegjen! Az igaz emberek nem félnek. Ilyen jelenségektől sem. Velünk az Isten! Mindig, mindenhol, minden időben CSAK JÉZUS!
afterall33
2015. szeptember 05. 14:10
Friss hús kell a "keresztények" helyett mert ezeknek már kiszívták minden életerejét, morálját és idióta vigyorral, habos tortával várják a felváltó műszakot. Finito!
illiberator
2015. szeptember 05. 11:58
A" debreceni táborból vonattal indultak útnak a menedékkérők: az M1 tudósítója szerint szombat hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadóállomást. Feltehetően Budapest érintésével, vonattal akarnak nyugatra utazni." Egyre jobb hírek!
illiberator
2015. szeptember 05. 11:55
"Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: nem fognak újabb buszok indulni Budapestről a határra." Jó lesz a már menetrendszerűen közlekedő bécsi gyors is (úgy tudom 2 óránként jár)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!