Horn Gyula-szobrot avattak Brüsszelben, Juncker méltatásával

2015. szeptember 15. 18:28

Szobrot kapott Brüsszelben, az Európai Parlamentben Horn Gyula volt magyar miniszterelnök. Az avatáson Kovács László és Szanyi Tibor társaságában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: Horn Gyula „nagy ember, nagy magyar, nagy európai volt, legyenek rá büszkék a magyarok”.

2015. szeptember 15. 18:28

Horn Gyula „nagy ember, nagy magyar, nagy európai volt, legyenek rá büszkék a magyarok” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben, a volt magyar miniszterelnök szobrának felavatásakor az Európai Parlament (EP) székházában.

Az EP egyik üléstermét már tavaly Horn Gyuláról nevezték el. Abban a teremben tartották a közös magyar-német megemlékezést az európai határok megnyitásának 25. évfordulója alkalmából. Most – Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő kezdeményezésére és szervezésében – a terem mellett kapott helyet annak a Kocsis András által készített szobornak a másolata, amely a Jókai utcai MSZP-székházban áll.

Az avatási ünnepségen megjelent Juncker – luxemburgi kereszténydemokrata politikus - beszédében hangsúlyozta: Horn Gyula „meggyőződésből cselekedett, bátor volt, mert kockázatot vállalni”. Elmondta: azért jött el az ünnepségre, mert Horn Gyula közeli barátja volt.

„Ő szocialista volt, én kereszténydemokrata vagyok. Időnként ezt tréfálkozva megemlítettük egymásnak, de aztán felismertük, hogy bár eltérő vércsoportba tartozunk, ez a lényeget illetően nem jelent különbséget” – emlékezett vissza a bizottsági elnök.

A szoboravatási ünnepségen Szanyi Tibor kitért arra: amikor ezt az eseményt szervezték, még senki nem gondolta, hogy éppen ezen a napon Magyarország több megyéjében válsághelyzetet rendelnek el, és a magyar-román határra építendő kerítés előkészítéséről dönt a kormány.

A román szocialista Ioan Mircea Pascu EP-alelnök elismeréssel méltatta az egykori magyar kormányfő érdemeit az európai megosztottság leküzdésében, Kovács László pedig, akinek a Horn Gyulával való együttműködése 1975-ben kezdődött a külügyminisztériumban, a szoros munkakapcsolat és barátság emlékeit idézte fel. Rövid beszédet mondott a volt miniszterelnök fia, ifjabb Horn Gyula is, aki édesapja három tulajdonságát, az előre tekintést, a bátorságot és a szociális érzékenységet emelte ki.

Horn Gyula mellszobrát Jean-Claude Junckerrel együtt az MSZP három volt elnöke – Kovács László, Hiller István és Mesterházy Attila – közösen leplezte le.

Fotók: MSZP tumblr.

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
12345
2015. szeptember 16. 11:42
Azt mondják halottról vagy jó vagy semmit, szóval inkább most nem írok semmi rosszat a pufajkásról.
áfonya
2015. szeptember 16. 11:37
Szoboravató sok mindenre következtet ,például a 2006-s népveretés eu parancsára történt ,ferkó ezért titkolja ki adta ki parancsba,ferkó volt a végrehajtó. 1989-től látszott a nyugati tőkés országok össze játszottak a kádári népirtó kommunistákkal .Nyugat igy tudott beférkőzni a magyar gazdaságba privatizálással tulajdont szerezni .Kiprivatizált állami vagyonokkal tudták a magyar népet kifosztani olcsó munkaerő.
Bastian
2015. szeptember 16. 10:00
Na,ezért fog megszűnni az EU,mert ilyen példaképei vannak.
áfonya
2015. szeptember 16. 03:14
Eu nagy becsben tartja a tömeggyilkos kommunistákat , nyugat sokat köszönhet nekik,1989 után eu segédletével a kommunisták a volt kgst országokat fosztogatták a privatizációval.Gazdag nyugat mindig más országok vagyonából tollasodott meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!