Török Gábor: A Jobbik és az LMP közti falat mindkét oldalról bontják

2015. augusztus 06. 10:04

A Jobbik és az LMP közötti esetleges közeledésről beszélt a Heti Válasznak Török Gábor. A politikai elemző szerint a Jobbik számára az jelenthet nagy esélyt, ha tényleg a XXI. századi és a XX. századi pártok között alakul ki egy töréspont.

2015. augusztus 06. 10:04

Török Gábor a Heti Válasznak adott szokásos, Mráz Ágoston Sámuellel közös páros interjújában ezen a héten a Jobbik esélyeiről beszélt. Az elemző szerint nagy esélyt jelentene a párt számára, ha „a hagyományos, bal-jobb tagolódással szemben kialakul egy olyan töréspont a magyar politikában, amiről a Jobbik és az LMP is egyre többet beszél: a régi és az új pártok, vagy, ahogy Vona Gábor nevezi, a XX. századi és a XXI. századi pártok küzdelme.” A 444 által kijegyzetelt interjúban Török Gábor elmondja, hogy nem formális/hivatalos együttműködésre gondol az LMP és a Jobbik között.

„Azt látom, hogy a Jobbik és az LMP közti falat mind a két oldalról elkezdték bontani. Lehet, hogy az egész nem több gondolatkísérletnél, de az biztos, hogy van benne ráció: ha az új pártok nem tudják meghaladni a bal-jobb felosztást, ha e mellett nem képesek új csomósodási pontot képezni, akkor 2018-ban biztos sikerre ítélik a Fideszt” — véli.

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Quet
2015. augusztus 07. 06:49
Az igaz, hogy a Jobbikkal inkább azonosulni kíván a Fidesz (retorikailag, ill. amíg neki kellemes), és szeretné inkább a biztos lúzer baloldalt a ringben látni, de azért az, hogy a Jobbik és LMP közötti falat bontják, azt én nem látom...:) Van ott néhány olyan eredendő, mély ellentét, ami nagyobb, mint amit a közös ellenségek (kormányzó pártok, régi baloldal) kompenzálhatnának. Ilyenek pl. Bp kontra vidék bal kontra jobboldal zsidó kontra antiszemita elkötelezett demokrata (már szinte bázisdemokrata) kontra rendpárti, diktatórikus kormányzásban, tiltásokban hívő és talán lehet mondani, hogy a Jobbik inkább férfias, az LMP pedig nőies jellegű. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy ez a két karakteres párt önfeladások nélkül szövetkezni tudna. Vagy ha mégis elkezdődne valamiféle párbeszéd (aminek én híve vagyok, abból még nem származott baj, ha beszélgetünk, vitázunk), akkor rögtön összeboronálnák őket a Bayer-féle média gennyes alakjai. Mik lehetnek hát a kapcsolódási pontok mégis? Egyik sem volt még kormányon, és fő célcsoportjuk a fiatalok. Fő "ellenségük" a kormányzó párt, és részben a régi, korrupt, lejáratódott baloldal. Az ügynöklistákat nyilvánosságra hoznák, és "tiszta kezeket" ígérnek a közéletben. Mindkét párt erősebben védené a hazai gazdaságot (ahogy írtad, egyik lokalista, a másik meg nemzeti).
katus
2015. augusztus 06. 22:21
Török: Nem tudom pontosan eldönteni, hogy a magyar baloldal döglött, döglődő, vagy inkább „csak” fogatlan oroszlán, de azt kijelenthetjük, hogy szinte semmilyen életjelet nem mutat. Tusnádfürdői beszédében a miniszterelnök mégis azzal riogatta híveit: képzeljék el, mi lenne most, ha a 2010-ig hatalmon lévő erők győztek volna 2014-ben. Orbán Viktor egy tetszhalottat maszkíroz veszélyes ellenféllé; életre pofozza a baloldalt, hogy ne a Jobbikkal kelljen küzdenie.
katus
2015. augusztus 06. 22:18
A REFORMOK MŰKÖDNEK? - MISKOLC ÚJRA ADÓSSÁGSPIRÁLBAN Orbán Viktor áprilisban milliárdokat ígért Miskolcnak. Az első három már meg is érkezett, bár nem teljesen így gondoltuk: a kormány 3 milliárd forintos hitelfelvételt engedélyezett Miskolcnak, hogy legyen miből felújítani az utakat, hidakat, orvosi rendelőket, óvodákat, vagyis a város képes legyen ellátni a törvényben előírt feladatait - olvasható a miskolci Jobbik csütörtöki közleményében. Ismét bebizonyosodott: nagy bejelentésekből még kis utakat sem lehet építeni, nemhogy autópályát. Bebizonyosodott az is: az önálló forrásteremtésre képtelen városvezetés az elmúlt években végletekig kiszolgáltatta Miskolcot a kormánynak, amely ha ad pénzt épül stadion is, ha nem ad, akkor a gyermekorvosi rendelők felújítására sincs 3 millió, csak hitelből. A Jobbik ismét felszólítja a miskolci Fideszt: a szokásos bankárpolitika helyett kezdjék el a helyi vállalkozásokra épülő forrásteremtő városgazdálkodás kialakítását, illetve vonjanak vissza olyan költségvetési tételeket, amelyek nem Miskolc, csupán a Fidesz érdekeit szolgálják. Többek között ne költsön az önkormányzat 150 milliót felzárkóztató programokra, 180 milliót a városi közmédiában fideszes sikerpropagandára, 22 milliót a budapesti Századvég tanácsaira, havi 300 ezreket Bayer és haverjai Jobbikot mocskoló műsoraira. Ha már csak ez utóbbit megfogadják, meg is lesz a miskolci egészségügyre szánt - szégyenletesen kevés - 3 millió forint - áll a Jakab Péter által jegyzett közleményében.
várúr
2015. augusztus 06. 19:06
Még csak annyit: Török egy jót feltűnősködött. Okoskodásának a világon semmi alapja. Érve egy szál sincs. Ő maga némi hezitálás után nem fogadta el a jobbik képviselőjelöltségét. Tudta, Veszprémban óriásit buktázna, ahogy a nála sokkal kiválóbb második jobbikos jelölt, egy remek külsejű képzett jogász asszonyka. Ő is harmadik lett. Más kérdés, hogy a szavazó veszprémiek csekély többsége végül egy Kész nevű zavaros ballib idiótát választott. Erre a jobbik Tapolcán a csorbát egy Rig nevű tetovált műtőssegéddel köszörülte ki. Kész cirkusz volt a jobb sorsra méltó Balaton-felvidéken. Csakhogy ami bejött egy közepes- és egy kisvárosban, arra országosan semmi esély.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!