Büszke a Fidesz a minimálbér emelkedésére

2015. augusztus 13. 13:31

Tuzson Bence szerint a magyar reformok működését mutatja, hogy míg 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, 2015-ben már 105 ezer forint, vagyis csaknem 43 százalékkal nőtt öt év alatt. Arról nem beszélt, hogy a bruttó minimálbér azért ugrott meg jelentősen, mert eltörölték az adójóváírást, így szükségessé vált a bruttó minimálbér jelentős emelése, hogy ne csökkenjen a nettó.

2015. augusztus 13. 13:31

Öt év alatt 43 százalékkal nőtt a minimálbér összege, és a kormány meg a Fidesz-frakció elkötelezett a további emelése mellett – mondta a Fidesz frakció szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Tuzson Bence közölte: 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, 2015-ben pedig 105 ezer forint, azaz a minimálbér összege évente átlagosan tíz százalékkal emelkedett, ami azt mutatja, hogy a magyar reformok működnek. 

Arra, hogy nem a nettó, hanem a bruttó minimálbér nőtt meg jelentősen, csak később tért ki, amikor arról beszélt: az OECD-országok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a bruttó minimálbér, és várhatóan a következő évben is nőni fog, aminek az az alapja, hogy a magyar gazdaság növekedése ebben az évben is megközelíti a 3 százalékot. A gazdasági növekedés mellett a négyszázezerrel több új munkahely tette lehetővé a minimálbér növelését, amely azért is fontos, mert ma is 1,5 millió ember jövedelmét garantálja a minimálbér. Ha figyelembe vesszük a családi adókedvezmény rendszerét is, akkor ha valaki több gyereket vállal és minimálbérből él, szinte a teljes jövedelme nála tud maradni, főleg mióta az adókedvezményt a járulékokból is le lehet írni – tette hozzá.

Tuzson Bence arról nem beszélt, hogy a bruttó minimálbér azért ugrott meg ilyen jelentősen, mert az egykulcsos adó bevezetésével és az addigi adójóváírás eltörlésével jelentősen csökkent volna a nettó minimálbér, ha nem emelik meg kellő mértékben a bruttót. Ha csak a nettó minimálbér emelkedését említette volna, ott egészen biztosan nem tudott volna ilyen impozáns növekedésről beszámolni.

Mégsem a kormányon múlik a minimálbér?

A baloldal választási programjában 32 ezer forintos minimálbér-csökkentés szerepelt, Gyurcsány Ferenc pártja pedig a minimálbér eltörlésével kampányolt – említette meg Tuzson Bence. A szóvivő jelezte: a minimálbér eltörlése rendkívül nagy megterhelést jelentett volna a legkisebb jövedelműeknek, és nagyon kiszolgáltatottá tette volna őket, amit a kormány és a Fidesz-frakció semmiképp sem akart. Ha csökkent volna a minimálbér, akkor csökken a táppénz, a gyed, a rehabilitációs és a rokkantsági ellátások összege, az álláskeresési járadék, a tanulók pénzbeli juttatása és a súlyosan fogyatékos emberek jövedelemalapú kedvezménye is – tette hozzá. Arra törekednek, hogy a minimálbér mellett minden jövedelem nőhessen, „és az emberek munkájukért egyre magasabb jövedelmet kaphassanak, reálszinten is” – mondta.

Tuzson Bence emlékeztetett arra is, hogy a minimálbér emelkedése mellett csökkent az infláció és a fogyasztói árindex is, azaz akiknek nem változott a jövedelme, annak is nőtt a vásárlóereje. Hangsúlyozta: azt akarják, hogy alacsony maradjon az infláció, és ennek megfelelően „érzékelhető, erős jövedelemnövekedés alakuljon ki”. Jelezte: azt javasolják, hogy a minimálbér 2016-ban is nőjön tovább, de a munkavállalók és munkáltatók érdekegyeztető tanácsa fog ebben a kérdésben dönteni. 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tabakur
2015. augusztus 14. 10:47
Csak a hazudozás.Mit várhatunk ettől a szemét kormánytól. Tessék szíves a nettót nézni és máris szűk 14% az a 43%. Pofátlan hazudozó banda. Azbeszt bőr van a pofájukon. Van egyáltalán pofájuk?
Tintamin
2015. augusztus 14. 10:07
Bazmeg, arra lennetek buszke, hogy itt a vilagon a legkisebb az AFA es a munkaberre rakodo terhek, ti barmok!! Ki az a hulye, aki ma tisztan dolgoztat ebben az orszagban? Minimalber, a maradek meg talan zsebbe.
Türelem
2015. augusztus 13. 21:17
Ma az egyik szakértő nyilatkozta, hogy a minibálbér alatta van a létminimumnak. Akkor most mire kell büszkének lenni?
Akitlosz
2015. augusztus 13. 20:24
Az az apróság pedig még sem lett említve, hogy azért sem megalapozott az államadósságnak a GDP-hez viszonyítása, mert az adósság csak az államé, míg a GDP az egész országé. Azaz a GDP nem mind az állam jövedelme. Az állam az adósságának a kamatait csak az adóbevételeiből fizeti, csak az az állam jövedelme és ugyan nem a teljes GDP.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!