Hóman vagy Lázár?

2015. július 29. 07:29

Nem a zsidótörvényeket támogató, nácibarát Hóman Bálintnak kellene szobrot állítani, hanem Lázár Andornak, aki szembeszállt az őrülettel.

2015. július 29. 07:29
Lőrinc László

Hóman Bálint és Lázár Andor szembeállítása azért is indokolt, mert éppen Lázár emlékirataiból tudjuk, hogy a zsidótörvény és a németbarát politikai fordulat motorja nem a tétova miniszterelnök, Darányi, hanem az agresszív szürke eminenciás, Hóman, a kultuszminiszter volt. Ő volt az is, és nem a kormányfő, aki az új irány ellen többször felháborodottan tiltakozó Lázárt lemondásra szólította fel.

Számos esetben állították fel, vagy hagyták meg szerte a világon – és itthon is – ellentmondásos személyiségek emlékműveit. Akár kaphatna egyet Hóman is, a jeles történész, kultúrpolitikus és lokálpatrióta, ha nem kísérné ezt a náciközeli politikus elhallgatása vagy kimagyarázása. És főleg: ha közben a közemlékezet nem lenne olyan ordítóan közönyös és hálátlan azokkal szemben, akik azokban az időkben szembeszálltak a Hóman által is vezényelt gyűlöletkórussal; akiknek ténykedése ma minden politikai oldal számára vállalható lenne. E sokak egyike Lázár Andor. (…)

Mivel Lázár Andor hetvenhét évvel ezelőtti ellenzéki sorai igencsak aktuálisak, nem meglepő, hogy nem az ő, hanem az ellenlábasává vált egykori barátja, Hóman kormányzati támogatású megdicsőülése (akadémiai rehabilitáció, szoborállítás) zajlik a szemünk előtt. Hogy az, aki szembeszállt a Horthy-kor gyűlölet-zöldségeivel, majd áldozatául esett a hasonló kommunizmus korinak, az örülhet, ha egy leányfalui kert mélyén szerénykedhet a neve, miközben Hóman bronzbálványa előtt ájultan borulnak le a bolondgomba-fogyasztók.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gepida
2015. július 30. 08:30
Azért, ha valaki szobrot akar állítani, igazán kikérhetné előtte Heller Ágnes véleményét is.
Brigadéros
2015. július 29. 23:25
Mindennapi nácikolásunkat add meg nékünk...
bajai
2015. július 29. 20:44
"Nem... Hóman Bálintnak kellene szobrot állítani, hanem Lázár Andornak, ..." Ilyen nincs. Senkinek sem kell szobrot állítani. Vagy valaki kötelez minket erre? Szobrot szabad elhatározásból illik állítani, saját értékrend szerint.
OberEnnsinnen
2015. július 29. 15:22
Az ún. magyarországi zsidótörvényeket két részre kell felosztani. A numerus clausus mai szemmel embertelen, akkor a világ viszonyai között semmiképp nem volt rendkívüli, hasonló törvények más országokban is éltek. De: a magyar viszonylatban feltétlenül hangsúlyos az ún. Magyar Tanácsköztársaság vezetésében játszott szerepük miatt az esetlegesen kialakuló pogromhangulat leszerelése érdekében meghozott mennyiségi szabály: 6% a zsidóság számaránya a felsőoktatásban. Tehát: sem nem rendkívüli, sem nem különleges, ellenkezőleg: a társadalmi béke eszköze. Aminek bizonyítéka: az itt élők - köztük a zsidóság - semmiféle külön hátrányt nem érzett, legalábbis ennek írásos nyoma sehol nem lelhető fel, sőt: ez az időszak, az első zsidótörvényekig, összevetve a környezettel, Európa országaival, relatíve idilli volt számukra. Emberbarát magyarként, erre büszke vagyok. Az 1938-39-41-s zsidótörvények mai szemmel-ésszel nem védhetők. Akkor azonban a német hegemónia, német befolyás leszerelésére hozták meg. Mindennek bizonyítéka, hogy a régióban, sőt Európában a Magyar Állam területén tarthatta meg arányaiban a legtöbb zsidó ember végül az életét a háború befejezésekor. Ami az ártatlan áldozatokat tekintve nem tesz büszkévé, csak meghajthatja a fejét minden utód azok előtt, akik mindebben - a mentésben, menekítésben, időnyerésben - szerepet vállaltak, részt vettek. Mint Hóman Bálint is tette. Köszönet nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!