Megvédi Orbán Viktort egy német szocdem

2015. június 11. 17:08

Eltúlzottak a Magyarország elleni kritikák, Orbán Viktor viszont szeret provokálni – mondja Klaus von Dohnanyi német szociáldemokrata politikus, aki a Die Welt című lapnak adott interjújában védte meg Orbán Viktort. Von Dohnanyi mindenkinek azt ajánlja, a tények és nem az érzései alapján ítélje meg a magyar demokrácia állapotát.

2015. június 11. 17:08

Klaus von Dohnanyi szociáldemokrata politikusként és a Német Külpolitikai Társaság Magyarország-munkacsoportjának vezetőjeként adott interjút a Die Weltnek. Hamburg volt polgármestere szerint a Magyarország elleni kritikák eltúlzottak. A hazánk körüli vitákban a tényekre szeretne koncentrálni, és úgy látja, sokszor nem a tényeken alapultak a kritikák. Ugyanakkor szerinte sokszor Orbán Viktor tehet a félreértésekről. Von Dohnanyi úgy látja: Orbán Viktor szeret provokálni.

A politikus szerint az a kép, hogy Magyarország letért a demokrácia útjáról, inkább érzéseken és benyomásokon, mintsem bizonyítható tényeken alapul. Klaus von Dohnanyi az antiszemitizmus és a Jobbikkal való együttműködés vádját is visszautasítja Orbán kapcsán: szerinte a Fidesz pont a Jobbik ellen küzd, ahogy fellépett az antiszemitizmus ellen is. Arra, hogy a Fidesz EU-ellenes lenne, a szocdem politikus úgy válaszol: aki kritizálja az Európai Bizottságot, még nem lesz Európa-ellenes.

Orbán tusványosi beszéde kapcsán azt mondja: a magyar kormányfő ugyan ügyetlenül fogalmazott, de Orbán soha nem beszélt a demokrácia ellen. Klaus von Dohnanyi nem kételkedik a magyar demokráciában, szerinte Magyarország egy szabad és nyitott ország, ahol mindenki azt mond, amit akar. Végül mindenkinek azt tanácsolja: foglalkozzanak többet a tények vizsgálatával.

Klaus von Dohnanyi és munkatársainak a Magyarországról szóló német sajtóvisszhangokat elemző tanulmányát itt olvashatják el.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. június 13. 00:16
köszi. Fasza csákó vagy. Most már annyira jól érzem magam Orbánisztánban, hogy na.
gary_cooper
2015. június 12. 10:52
Korrekt elemzés. Olvastam németül az eredeti cikket. Tételesen cáfolja meg von Dohnanyi azokat a vádakat, amelyekkel folyton kritizálják Orbánt és kormányát. Pontosan úgy, ahogy mi is próbáljuk. De von Dohnanyi szavainak nagyobb súlya van, mint nekünk, Fidesz-szavazóknak. Bennünket vádolhat az ellenzék elfogultsággal, de von Dohnanyit nem.
liberálzöld.
2015. június 12. 08:53
Én is megvédeném Orbánt, ha a Németországot qrná szét és nem M.O.-t.
Tintamin
2015. június 12. 00:35
Kar, hogy a csavonak senki nem magyarazta el, hogy itt teljesen kiepult allami maffia mukodik, ami pont az o adojat csatornazza fidesz-haver zsebekbe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!