Magyar Hírlap: Hárommilliárdból újítják fel a Rumbach utcai zsinagógát

2015. június 29. 08:39

Elkezdődhet a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az ott helyet kapó Együtélés Háza felújítása, a projekt összesen hárommilliárd forintba kerül – tudta meg a Magyar Hírlap. A Sorsok Házában megnyitandó kiállítás tartalmáról még egyeztetnek, s vizsgálni fogják, hogy miközben az európai átlagnál alacsonyabb hazánkban az antiszemitizmus, aközben miért ezzel ellentétes a zsidóság biztonságérzete.

2015. június 29. 08:39

Aláírták a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógáról szóló támogatási szerződést, a támogatás első részét is elutalták, így megkezdődhet a beruházás kivitelezése – tudta meg a Magyar Hírlap a Miniszterelnökségtől. Az épület rekonstrukciója, valamint az ott helyet kapó Együttélés Háza elnevezésű projekt megvalósítása csaknem hárommilliárd forintot tesz ki.

 
A Magyar Hírlap hozzáteszi: nincs jelentős előrelépés viszont a józsefvárosi Sorsok Háza esetében, habár az épület elkészült; Lázár János miniszter szerint azonban a zsidó szervezetek és felekezetek egyetértése nélkül nem nyílhat meg a holokauszt gyermekáldozataira emlékező múzeum. A kormány hajlandó akár évekig egyeztetni a tartalomról. Egy előzetes koncepciót már készített a Schmidt Mária vezette közalapítvány, ezt azonban szinte csak lesújtó kritikák érték, többek között a Magyar Tudományos Akadémia részéről.
 
A napokban a kabinet több tagja is találkozott Andrew Baker rabbival, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megbízottjával, valamint Michael Linkkel, az Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) vezetőjével. A találkozókon felmerült, hogy míg az objektív adatok alapján a hazai antiszemitizmus mértéke alacsonyabb, mint a legtöbb európai országban, addig a magyarországi zsidó közösség biztonságérzete nem ezt jelzi. Ezért kutatási tevékenység indulna e kettősség okainak vizsgálatára. 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bakonyibetyar
2015. június 29. 18:47
Míg az objektív adatok alapján a hazai antimagyarizmus mértéke alacsonyabb, mint a környező európai országokban, addig a magyarországi magyar közösség biztonságérzete nem ezt jelzi.
Spiler
2015. június 29. 13:56
Kettő a választás, szolgáink lesztek vagy elhúztok innen. A fal már épül, sokan mennek maguktól is.
berzsian56
2015. június 29. 13:06
Elmagyarázhatná már nekem tudatlannak, valaki hozzáértő építész, miért van az, hogy ezek a zsinagógák amelyek valóban csodálatos alkotások, kivétel nélkül az iszlám építőművészet remekei.
korona
2015. június 29. 11:59
A Magyarországon élő zsidóknak üzenem: "el lehet menni!" Kívül tágasabb. Vár beneteket Netanjahu! Ne várjon hiába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!